Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Tuomas Kolehmainen

Superherkulliseen syyspuuroon jää koukkuun. Puurokattilan pohjarippeistä syntyy taatusti taistelu!

Puuro on gluteeniton ja sopii myös vegaaneille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 annos
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsapiiraalta maistuva puuro

Ainekset

2
dl
mantelimaitoa
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kurpitsasosetta (ohje alla)
1
tl
kanelia
1/2
tl
jauhettua inkivääriä
1/2
dl
pähkinöitä rouhittuna
1
rkl
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Kuumenna mantelimaito kiehuvaksi pienessä kattilassa ja lisää kaurahiutaleet. Keitä pari minuuttia välillä sekoitellen.
  2. Lisää kurpitsasose ja mausteet. Jatka keittämistä vielä muutama minuutti.
  3. Rouhi pähkinät ja lisää ne vaahterasiirapin kanssa puuroon. Tarjoa puuro sellaisenaan tai mantelimaidon kera.

Kurpitsasose

Ainekset

1
Kurpitsa

Työvaiheet

  1. Halkase kurpitsa ja kaavi siemenet pois. Kuori ja paloittele kurpitsa.
  2. Laita kurpitsapalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kurpitsa on haarukalla kokeillessa kypsää.
  3. Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tasaiseksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lempeässä ja tyylikkässä keitossa yhdistyvät omenan kirpakkuus ja juurisellerin herkkä maku. Tarjoa alku- tai pääruokana hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-juurisellerikeitto

Ainekset

1
(n. 900 g)
keskikokoinen juuriselleri
7
kotimaista omenaa (esim. Valkea kuulas tai Samo)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
6
dl
kanalientä
2
dl
kuohukermaa
¼
tl
suolaa
(1–2
tl
sitruunamehua)
Sumakkivinegretti
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
sumakkia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese juuriselleri ja leikkaa kuori tukevalla veitsellä. Kuutioi juuriselleri. Kuori ja kuutioi viisi omenaa. Laita ne kylmään veteen odottamaan. Kuori ja hienonna sipulit.

  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia ja selleriä 10 minuuttia. Valuta omenat ja lisää ne kattilaan. Paista muutama minuutti.

  3. Kaada kanaliemi kattilaan. Nestettä tulee olla sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kannen alla pehmeiksi, noin 20 minuuttia.

  4. Lisää kerma ja soseuta keitto sileäksi. Mausta suolalla ja lisää sitruunamehua halutessasi.

  5. Leikkaa loput omenat ohuiksi suikaleiksi. Valuta päälle hieman sitruunamehua. Sekoita kulhossa sumakkivinegretin ainekset.

  6. Jaa keitto kulhoihin ja annostele päälle omenaa ja sumakkivinegrettiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Valesillin kaava: keitä hetki, lado astiaan, kaada liemi päälle ja anna maustua yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1 l
Valmistusaika
15 min + maustuminen 12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso maustesillinä

Ainekset

1
(noin 300 g)
munakoiso
1
punasipuli
1
ruukku
tilliä
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
MAUSTEKASTIKE
½
dl
sitruunamehua
½
dl
öljyä
4
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
dijonin- tai muuta vahvaa sinappia
1
rkl
sinapinsiemeniä
2
laakerinlehteä
2
tl
katajanmarjoja
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria murskattuna
¼
tl
maustepippuria murskattuna
LISÄKSI
keitettyä perunaa
saaristolaisleipää
vegaanista ranskankermaa
merileväkaviaaria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Hienonna tilli.

  2. Keitä munakoisopaloja suolalla maustetussa vedessä 5–8 minuuttia, kunnes palat ovat notkeita ja pehmeitä, mutta niissä on vielä selkeästi purutuntumaa. Siivilöi ja huuhtele palat kylmällä vedellä. Anna valua siivilässä sen aikaa, kun teet maustekastikkeen.

  3. Purista sitruunamehu pieneen kattilaan. Lisää muut maustekastikkeen aineet ja kuumenna kiehuvaksi.

  4. Lado munakoisot, sipulit ja tillit kerroksittain kannelliseen, reilun litran vetoiseen astiaan. Kaada mausteliemi päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavan päivään. Munakoisosilli säilyy kylmässä noin viikon.

  5. Tarjoa perunaviipaleiden, saaristolaisleivän, ranskankerman ja merileväkaviaarin kanssa alkupaloina tai sormisyötävänä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 149 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Elvi Rista

Vegaaninen sieniwellington on näyttävä juhlapöydän kruunu, joka maistuu myös lihansyöjille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
50 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Sieniwellington

Ainekset

Sienitäyte:
400
g
ruskeita herkkusieniä
1–2
lehtisellerin vartta
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
balsamiviinietikkaa
3
oksaa tuoretta rosmariinia
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
Paistettu härkis- tai nyhtökauratäyte:
1
pkt
maustamatonta härkistä tai nyhtökauraa
4
mustakaalin lehteä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
½
dl
kaurakermaa
Lisäksi:
1
iso (600 g)
lehtitaikinalevy
2–3
rkl
kaurakermaa voiteluun
tuoretta rosmariinia koristeluun
Karpalosurvos:
200
g
pakastekarpaloita
2
rkl
sokeria
1
rkl
tuoretta silputtua rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikinalevy sulamaan reilua tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
  2. Pilko herkkusienet ja hienonna selleri. Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää pannulle sienet, selleri ja sipulit. Mausta balsamiviinietikalla. Irrota rosmariininoksista lehdet ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
  4. Siirrä sienipaistos tehosekoittimeen ja sekoita nopeasti karkeaksi tahnaksi.
  5. Kuumenna pannu uudelleen. Lisää öljy ja kaali. Kuullota hetki. Lisää sitten härkis ja mausteet. Paista härkikseen hieman väriä ja lisää pannulle kaurakerma.
  6. Levitä iso lehtitaikinalevy leivinpaperille ja kauli siitä noin 60–70 cm:n pituinen levy. Levitä herkkusieniseos koko lehtitaikinalevylle. Levitä vielä paistettu härkis noin 5–7 cm:n leveydelle lehtitaikinalevyn keskelle. Kääri lehtitaikina rullalle ja kääräise rulla kranssiksi. Voitele kranssi kaurakermalla ja leikkaa siihen viiltoja.
  7. Paista rullaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  8. Valmista karpalosurvos sillä välin, kun wellington on uunissa. Sulata jäiset karpalot ja survo ne esimerkiksi haarukalla. Mausta karpalosurvos sokerilla ja silputulla rosmariinilla.
  9. Koristele wellington tuoreella rosmariinilla ja tarjoa karpalosurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.

Nämä ovat ihastuttavan suussa sulavia, eivätkä isotöisiä. Uutta twistiä tiikerikakkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 20 min + n. 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Marianne-tiikerikakku-palat

Ainekset

5
dl
vehnäjauhoja
3
dl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa/sitruunamehua
2
dl
kermaa
2
kanamunaa
1,5
dl
sulatettua voita (135 g)
1
rkl
kaakaota
3
rkl
Mariannemurua
Kuorrutus
1
kanamunan valkuainen
1
tippa
elintarvikeväriä (ole varovainen ettei mene liikaa)
1
tippa
omenaviinietikkaa/etikkaa
3,5 - 4
dl
tomusokeria
Karamelliraetta (kuvio)

Työvaiheet

Laita kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita ne keskenään.

Lisää muut aineet ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi (kohoaa paremmin).

Ota puolet taikinasta ja lisää kaakao sekä Mariannemuru, sekoita.

Laita vaalea taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti, ei kovin ohuesti ja tasoita suorakaiteen
muotoon sopivasti, ei tarvitse täyttää koko peltiä. Lisää sitten tumma taikina päälle tasaisesti.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 15 min, seuraa ettei pala. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus, laita ensin kanamunan valkuainen kulhoon, lisää siihen tippa elintarvikeväriä ja tippa omenaviinietikkaa, sekoita, lisää sekoittaen tomusokeria, sekoita hyvin. Kokeile vaikka pikkuleivän päälle miten se leviää, ettei ole liian juoksevaa tai kovaa. Levitä kuorrutus tasaisesti päälle, koristeeksi karamelliraetta (kuvio) tai muuta. Anna kuorrutteen kovettua rauhassa. Reunat voi tasoitella, ovat muuten hyviä syödä, mutta lämpimänä vähän pehmeitä, eli kannattaa odottaa ennen kuin tekee paloja ja vaikka pakastaa, ellei heti syödä kaikkia.

Seuraavana päivänä kun otat jääkaapista ovat todella suussa sulavia, kestää pakastamista, kerrosten väliin pitää laittaa leivinpaperia ja vielä päälle, niin ei tule kosteutta.

Kommentit (0)