Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Anne Mattilan päivänä Satulinnassa syödään laulajan lempiruokaa, tomaattikeittoa. Keitto saa ihanan makunsa paahdetuista kasviksista ja tilkasta valkoviiniä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 50 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Anne Mattilan tomaattikeitto

Ainekset

noin 1
kg
kypsiä tomaatteja
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
pieni
palsternakka
1/2
dl
oliiviöljyä
noin 1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
sokeria
½–1
ruukkua
tuoretta basilikaa
2
dl
valkoviiniä
noin 4
dl
kasvislientä
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Puolita tomaatit ja poista kannat. Kuori sipulit, valkosipulinkynnet, porkkana ja palsternakka. Paloittele kasvikset ja levitä ne laakeaan vuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Valele kasvikset öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
  2. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat saaneet hieman väriä.
  3. Kumoa kasvikset kattilaan. Lisää sokeri, basilikan oksat ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia.
  4. Soseuta ja lisää kerma.

Vinkki! Tarjoa keitto Anne Mattilan tapaan katkarapulisukkeen kanssa. Ohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

40 kynnen juures-papupata

Ainekset

40
valkosipulinkynttä
300
g
palsternakkaa
4
pientä punajuurta
4
pientä keltajuurta
2
punasipulia
2
tlk (2 x 285 g)
säilöttyjä kypsiä suuria valkoisia papuja
dl
valkoviiniä
2
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
6
oksaa tuoretta timjamia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
mustapippuria
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
  2. Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
  3. Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
  4. Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
  5. Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
  6. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
  7. Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.

Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paistetut ankanrinnat ovat täydellinen pari kirsikka-timjamikastikkeen kanssa. Oheisella ankan paisto-ohjeella onnistut aina.

Vinkki! Demi-glace-kastikepohja tehdään tummasta espagnolekastikkeesta. Tiiviiksi keitetty, valmis demi-glace on hyvä pohja liharuokien kastikkeille.

Viinisuositus: Tumma kastike yhdistetään yleensä vahvoihin viineihin, mutta ankanliha vaatii viiniltä hedelmäisyyttä. Mainio  kokonaisuus...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut ankanrinnat ja kirsikka-timjamikastike

Ainekset

2
ankan rintafileetä
1
tl
suolaa
1
tl
kiinalaista viismaustetta
Kirsikka-timjamikastike
1
salottisipuli
2
tl
rypsiöljyä
2
timjaminoksaa
¾
dl
punaviiniä
2
dl
demi-glace-kastiketta
2
rkl
kirsikkahilloa
1
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1
rkl
huoneenlämpöistä voita
(16 tuoretta tai pakastettua kirsikkaa)

Työvaiheet

  1. Ota ankanrinnat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pyyhi ankanrinnat kuiviksi talouspaperilla. Viillä rasvaan veitsellä ristikko. Mausta suolalla ja viismausteella. Laita rinnat rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Kuumenna pannu. Kun rasva tirisee, voit vähentää lämpöä, jotta rasva ei ala kärytä. Paista kunnes rasvapuoli on rapea ja ruskistunut kauniisti. Käännä fileet ja paista toiselta puolelta, kunnes lihassa on kaunis väri.

  3. Työnnä paistolämpömittari lihapalan paksuimpaan kohtaan ja laita lihat uuniin 8–12 minuutiksi, tai kunnes mittari osoittaa 58 astetta. Voit kypsentää fileet myös kokonaan pannussa, noin 5 minuuttia. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

  4. Tee kastike lihan kypsyessä. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi, noin 5 minuuttia. Lisää ensin viini, sitten demi-glace ja hillo. Anna kiehua ilman kantta 15 minuuttia tai kunnes kastike hieman tiivistyy. Mausta pippurilla. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista timjamit.

  5. Juuri ennen tarjoilua lisää voi kastikkeeseen. (Koristele voissa paistetuilla kirsikoilla.)

  6. Viipaloi ankat ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Henrik Packalén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kahden kaalin herkku! Ravintola Ultimassa ruusukaalit tarjotaan kullanruskeiksi uppopaistettuna ja peiteltynä rapeaksi paahdettuun lehtikaaliin. 

Vinkki! Kuivaa kosteus ruusukaalien pinnalta hyvin ennen uppopaistamista, jotta öljy ei räisky. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ultiman ruusukaalit

Ainekset

Rapeat lehtikaalit
200
g
lehtikaalia
2
rkl
öljyä
1
tl
sormisuolaa
Uppopaistetut ruusukaalit
400
g
ruusukaaleja
1–1½
l
rypsiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Poista lehtikaaleista lehtiruodit ja revi lehdet isoiksi suupaloiksi. Huuhtele ja kuivaa lehdet hyvin, pyörittele öljyssä ja mausta suolalla. Paahda uunissa 8 minuuttia, laske uunin lämpö 100 asteeseen ja paahda rapeiksi, 10–15 minuuttia. Valmista sillä aikaa ruusukaalit.

  2. Huuhtele ruusukaalit ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Nypi uloin lehti pois. Halkaise ruusukaalit ja laita ne talouspaperille kuivumaan leikkauspinta alaspäin.

  3. Kuumenna öljy valurautapadassa (vet. 3–5 l) tai paksupohjaisessa kattilassa 160-asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla: öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipä paistuu öljyn pinnalla poreillen. Pidä padan tai kattilan kansi saatavilla siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.

  4. Laita 6–8 ruusukaalia kerrallaan reikäkauhalla öljyyn, varo roiskeita. Paista kaaleja 4–6 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille lautaselle valumaan. Valuta etikkaa päälle ja mausta suolalla. Paista loput kaalit.

  5. Lämmitä tarjoilukulhot uunissa. Laita ruusukaalit lämpimiin kulhoihin ja peitä rapeilla lehtikaaleilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt voit unohtaa pannun, sillä tämän herkkupastan höysteet, lehtikaali ja sienet, paahdetaan uunissa pellillä. Napakan kypsäksi keitetty pasta imaisee syksyiset maut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-lehtikaalipasta

Ainekset

300
g (n. 1 l)
kantarelleja tai suppilovahveroita
250
g
lehtikaalia
Maustekastike
2
valkosipulinkynttä
1
rosmariininoksa
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
hunajaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Paahdetut valkosipulinkynnet
2
valkosipulinkynttä
1
tl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
400
g
pastaa
2
rkl
pastan keitinvettä
1
rkl
voita
(parmesaania)

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Puhdista ja paloittele kantarellit tai suppilovahverot. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti, hienonna lehdet. Laita sienet ja lehtikaali kulhoon.

  3. Tee maustekastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariinin lehdet. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita kastike lehtikaalin ja sienten joukkoon. Levitä sieni-lehtikaaliseos leivinpaperin päälle uunipellille.

  4. Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne kokonaisina pienen folioarkin päälle. Lisää päälle öljyä ja suolaa. Kääräise folio paketiksi ja se pellille sieniseoksen viereen. Laita pelti uuniin 15 minuutiksi.

  5. Kasvisten paahtuessa keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 2 ruokalusikallista keitinvettä kastikkeeseen.

  6. Hienonna pehmenneet valkosipulinkynnet. Sekoita valutettu pasta, 2 rkl keitinvettä, voi, valkosipuli ja sieni-lehtikaaliseos keskenään. Halutessasi raasta parmesaania päälle.

Kommentit (0)