Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Parsoja joudutaan vielä odottelemaan, mutta hätä ei ole tämännäköinen – meillä on sinulle herkullinen korvike! Tässä annoksessa "talviparsat" syntyvät mustajuurista ja poltettu kerma ottaa hollandaisen paikan.

Poltettu kerma on uusi ruskistettu voi. Tovin ravintoloissa vallinnut ruskistetun voin buumi saa haastajan karamellimaisesta tahnasta, jota kutsutaan poltetuksi kermaksi. Uunissa tai kattilassa hiukan makeaksi ja tiiviiksi ruskeaksi tahnaksi hautunut kuohukerma on ollut Tukholman trendiravintoloiden suosiossa esimerkiksi leivän levitteenä, paahdettujen kasvisten dippinä tai kastikkeena majoneesin sijaan, ja viime aikoina poltettua kermaa on alkanut näkyä myös Suomen ravintoloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Poltettu kerma ja "talviparsat"

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
400
g
mustajuurta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kaada 4½ dl kermaa noin 20x20 cm:n uunivuokaan. Laita vuoka uuniin ylätasolle ja paista noin 35–40 min tai kunnes kerman pinta on täysin ruskea. Älä pelästy kerman tummaa väriä, sillä kerman pinnan kuuluu näyttää lähes palaneelta
  2. Kuori ja leikkaa mustajuuret pitkittäin kahtia tai neljään osaan juurien paksuudesta riippuen. Keitä mustajuuria 12–15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä).
  3. Kaada paistettu kerma ruskistuneine kuorineen sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi seokseksi. Lisää jäljelle jäänyt puoli desiä kermaa, sitruunamehu ja suola. Lusikoi poltettu kerma kuumien mustajuurien päälle ja rouhi annoksen pinnalle mustapippuria.

Kommentit (2)

Vierailija

Oli taivaallisen hyvää, nam. Tulee jäämään perheemme ruokamenuuhun.

Vierailija

Joo, hyvää oli, mutta miksi reseptin "nimi" ei vaan ollut mustajuurta ja poltettua kermaa, kun ei siin sitä parsaa kuitenkaan ollut??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1317 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Umami tarkoittaa japaniksi herkullista. Se on se salainen aines, joka saa veden herahtamaan kielellesi. Monen sienen risotto ansaitseekin umamivaroituksen – liian herkullista! Sienistä eniten umamia on herkkutateissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Monen sienen risotto

Ainekset

3
dl
kuivattuja sieniä (esimerkiksi herkkutatteja) tai 1 litra tuoreita
1
sipuli
1
porkkana
1
rkl
oliiviöljyä
2
l
vettä
1
laakerinlehti
2
tl
kuivattua oreganoa
½
suolaa
Paistetut sienet
200
g
käyttövalmiita metsäsieniä tai viljeltyjä sieniä paloiteltuna
100
g
voita
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Risotto
1
l
sienilientä
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
50
g
voita
½
tl
rouhittua mustapippuria
dl
risottoriisiä
1
dl
valkoviiniä
75
g
voita
75
g
raastettua pecorinojuustoa (tai parmesaania)
noin ½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuri

Työvaiheet

  1. Liota kuivattuja sieniä 30 minuuttia ja valuta. (Tai pilko tuoreet sienet.)

  2. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkana reiluiksi paloiksi. Paloittele myös varsiselleri. Paista kasviksia ja sieniä ja öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

  3. Siivilöi kasvikset, sienet ja mausteet pois. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä lientä ilman kantta kasaan, kunnes sitä on jäljellä 1 litra.

  4. Puhdista ja viipaloi herkkusienet ja paista voissa rapsakoiksi. Mausta ja siirrä sivuun, pidä lämpimänä.

  5. Lämmitä sieniliemi kattilassa. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota voissa kasarin pohjalla. Mausta mustapippurilla. Lisää riisi ja lämmitä varovaisesti. Kaada joukkoon valkoviini ja anna imeytyä.

  6. Lisää lämmintä sienilientä vähitellen – lisää nestettä aina, kun edellinen on imeytynyt riisiin.

  7. Lisää 10 minuutin jälkeen kaksi kolmasosaa paistetuista herkkusienistä. Risoton kokonaiskeittoaika 18 minuuttia.

  8. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu pecorino ja jäljellä oleva herkkusienten paistovoi. Mausta tarvittaessa suolalla. Nosta loput sienet valmiiden annosten päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Tuomas Kolehmainen

Laatikkoviinin pohjista ja kivennäisvedestä syntyy sitruunan, kurkun ja vadelman avustuksella loppukesän raikkain vähäalkoholinen cocktail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoviini-cobbler

Ainekset

1
dl
valkoviiniä
1
cl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
3
tuoretta vadelmaa
2
viipaletta
kurkkua
4
cl
kivennäisvettä
Lisäksi
jäitä

Työvaiheet

  1. Laita valkoviini, sitruunamehu ja sokeri viinilasiin ja sekoita, kunnes sokeri liukenee.

  2. Lisää vadelmat ja painele niitä hellästi lasin pohjaa vasten.

  3. Lisää kurkkuviipaleet, kivennäisvesi ja jäitä, ja sekoita varoen.

Vinkki Voit käyttää juomaan juhlista yli jääneet valkoviinit.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1317 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Munakoiso hämää lihaisuudellaan tomaattisessa ja tulisessa vegekastikkeessa. Voit korvata srirachan myös harissalla, jota voi laittaa ruokaan reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tulinen munakoiso-tomaattikastike

Ainekset

600
g
munakoisoa
2
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
jeeraa
1
rkl
savupaprikaa
½
tl
suolaa
2
tlk (á 500 g)
tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
tlk
kikherneitä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
2–3
tl
srirachaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Leikkaa munakoiso 3 cm x 3 cm kuutioiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele 2 ruokalusikallista öljyä ja suola joukkoon. Paahda noin 20 minuuttia, käännä puolivälissä.

  3. Kuori ja hienonna sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jäljellä olevassa öljyssä paistinpannulla pehmeäksi noin 5 minuuttia. Lisää mausteet ja jatka minuutin ajan. Lisää tomaattimurskat ja vesi ja hauduta kannen alla 10 minuuttia.

  4. Valuta ja huuhdo kikherneet joukkoon. Lisää myös hunaja, sriracha ja paahdetut munakoisot. Tarkista maku, lisää srirachaa tarvittaessa. Lämmitä.

  5. Tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Näin valmistuu kesäinen klassikkococktail! Siemaus ananaksen, rommin ja kookok­sen yhdistelmää saa lämpimän rantahiekan kutittelemaan jalka­pohjissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Piña Colada

Ainekset

5
cl
kookosmaitoa tai -kermaa
5
cl
rommia
5
cl
ananasmehua tai kourallinen tuoretta ananasta
Lisäksi
jäitä
ananaslohko koristeeksi

Työvaiheet

  1. Laita juoman aineet tehosekoit­timeen, lisää kourallinen jäitä ja sekoita, kunnes juoman koostumus on mieleinen. Älä sekoita liian kauan, jotta jäät eivät sula.
  2. Kaada juoma hurrikaani- tai highball-lasiin ja koristele ananaslohkolla.

Vinkki! Tee juomasta alkoholiton vaihtamalla rommi maustei­seen jääteehen ja lisäämällä mausteeksi kanelia.

Kommentit (0)