Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Aikuisten lettukestit! Kreppien täytteessä maistuvat nyt paistetut sienet, kermainen vuohenjuusto ja pinaatti. Viimeistele herkku lempeänmakuisella ja samettisen pehmeällä valkokastikkeella.

Mitä ruoaksi ystäville? Joskus ratkaisu löytyy muistelemalla lapsuuden lempiruokia. Niitä edustavat esimerkiksi letut, joista saa täytettyinä hauskan ja mutkattoman suolaisen tarjoilun.

Tärkeintä on paistaa letuista tarpeeksi ohuita ranskalaistyylisiä kreppejä, jolloin niiden reunat pääsevät rapeutumaan pannulla. Ohuet letut myös kääriytyvät kauniisti täytteen ympärille.

Makoisa täyte letuille syntyy pannulla paistetuista sienistä ja pinaatista, jotka pyöristetään yhteen pehmeällä vuohentuorejuustolla. Viimeisen silauksen antaa klassinen, samettisen pehmeä béchamel-kastike.

Viinisuositus: Yhdistä pirteä ja eloisa valkoviini, esimerkiksi sauvignon blanc, ja béchamel raikkaaksi kokonaisuudeksi. Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2018, 13,49 e, on kuiva ja mineraalinen viini. Sen terhakka hapokkuus ja ihana mustaherukkaisuus raikastavat ja tekevät kokonaisuudesta viehkeän. Vaihtoehto on hedelmäinen chardonnay Burgundista, Joseph Drouhin Mâcon-Villages 2018, 16,98 e  tilausvalikoima). Melko täyteläisen, trooppisiakin vivahteita tarjoavan valkoviinin makumaailma sopii kastikkeen ja erityisesti sienien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 30 min

Sieni-vuohenjuustokrepit

Ainekset

Krepit
2
rkl
voisulaa
2
kananmunaa
3
dl
kevytmaitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sormisuolaa
voita paistamiseen
Täyte
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
6
dl
sieniä viipaloituina (herkku- tai siitakesieniä, tatteja tai kantarelleja)
2
rkl
rypsiöljyä
150
g
tuoretta salaattipinaattia
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä
salaattipinaattia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, suola ja voi joukkoon, ja laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

  2. Valmista béchamelkastike (ohje alla).

  3. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, puhdista ja viipaloi sienet. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää sienet ja paista kypsiksi, 5–10 minuuttia. Lisää pinaatit ja paista hetki. Lusikoi vuohenjuusto pannuun ja anna sen lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Paista taikinassa voissa pannussa (Ø noin 21 cm) 4 isoa tai 6–8 pientä ohutta lettua Pidä ne lämpiminä folion alla.

  5. Jaa täyte lettujen keskelle. Rullaa letut tai taittele reunat osittain täytteen päälle niin, että letusta tulee neliö.

  6. Kuumenna kastike ja tarjoa krepit sen kanssa. Viimeistele siemenillä ja pinaatilla.

Vinkki Kuorruta krepit kastikkeella. Laita rullatut krepit vuokaan, kaada béchamel päälle ja ripottele juustoraastetta pinnalle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa.

Béchamelkastike

Ainekset

30
g
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
kevytmaitoa
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen, mutta älä ruskista jauhoja.

  2. Kaada maito kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

  3. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kommentit (3)

En syö krepit!

Resepti vaikuttaa hyvältä mutta nimi on tyhmyyden huipentuma - krepit. Höh! Ne on lettuja! Tai räiskäleitä! Mitä ihmeen vikaa on Suomen kielessä?!?!

Vierailija

Crepe eli kreppi on eri asia kuin lettu ja jos ihan tarkkoja ollaan, kuvan tekeleet ovat lettuja. Kreppi on paljon paljon ohuempi ja paljon paljon isompi kuin lettu. Se myös paistetaan kreppilevyllä tai -pannulla jolloin paistotulos on eri näköinen ja makuinen kuin kuvan letuissa.

Vierailija

Kreppitaikinaan kuuluu käyttää ainakin osittain tattarijauhoa. Ja perineinen ruokajuoma on bretagnelainen siideri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.