
Loraus kermaa tekee sipulikeitosta pehmeän, vaalean ja täyteläisen. Kuivatut sienet tuovat makuun umamisuutta.
On vaikea löytää yhtä tyylikästä ja edullista ruokaa kuin sipulikeitto. Klassikon maku perustuu pitkään voissa kuullotettuun, karamellisoituun sipuliin, joka saa hautua kasvisliemessä pehmeäksi.
Tässä ohjeessa sipulikeitto saa makua valkoviinistä ja kuivatuista, murennetuista suppilovahveroista. Tavallisesta sipulikeitosta poiketen joukkoon lorautetaan myös kuohukermaa, joka pyöristää keiton maut yhteen ja tekee liemestä vaalean.
Keitto maistuu sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös gratinoituna. Klassiseen ranskalaiseen tyyliin keitto jaetaan nimittäin annoskulhoihin, päälle nostetaan rapeaksi paahdettu maalaisleipäviipale ja gruyère-juustoa. Tämän jälkeen annokset kuorrutetaan uunissa.
Viinisuositus: Rhônen valkoviini on mainio valinta runsaan sipulikeiton seuraan. Kuuluisan tuottajan, Guigalin, Côtes-du-Rhône Blanc 2016, 15,99 e (tilausvalikoima) on kuuden rypäleen sekoitus. Viini on herkullinen, hieman trooppisiin hedelmiin vivahtava ja samalla keskihapokas. Se nostaa sipulin makeuden upeasti esiin. Jos mieli tekee punaista, silloin toimii Gamay. Villa Ponciago Beaujolais-Villages Grande Cuvée 2016, 15,89 e (tilausvalikoima) on orvokkimainen, hieman mausteinen viini, jonka keveys sopii sipulikeitolle. Gamay tuo myös esiin Gruyère-juuston upeaa makua.
Blondi sipulikeitto, soupe à l’oignon blonde
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä kattilassa voissa 5 minuuttia. Lisää sokeri ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, noin puoli tuntia.
-
Lisää kattilaan kasvisliemi, viini, timjami, laakerinlehdet, worcesterkastike, suola ja pippuri. Murenna kuivatut sienet liemeen ja anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia.
-
Poista timjaminoksat ja laakerinlehdet liemestä. Lisää kerma ja anna lämmetä.
-
Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paahda leipäviipaleita uunissa muutama minuutti. Ota leivät uunista ja säädä lämpötila 225 asteeseen.
-
Raasta juusto. Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Sipaise leiville voita ja jaa ne annosten päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Gratinoi annoksia uunin ylätasolla, kunnes juusto saa väriä.
-
Viimeistele annokset timjamilla.
Tuo on taatusti hyvää. Äitini käytti lähes samaa reseptiä mutta leipä oli gluteeniton. Kerma ja Juuso sekä voi laktoositon. Hyvää oli. Täytyy kokeilla joulun aikana. Upea keitto tänne pohjoiseen.
Houkutteleva resepti, mutta valitettavasti saan vatsaoireita sienisokerista. Sienet siis tuovat artikkelin mukaan keittoon umamisuutta, joten olisikohan sienet korvattavissa umami-mausteella?
Kiitos kysymyksestä, voit jättää sienet hyvin pois, keitosta tulee varmasti hyvää myös ilman niitä. Kuivatut sienet imaisevat jonkin verran nestettä, joten jos keitto vaikuttaa liian liemevältä, kannattaa kypsentää loppuvaiheessa ilman kantta.