Joulun uusi vegeruoka on oikea kasvisten ilotulitus! Pyöräytä portobellosienten sisään lehtikaalipestoa ja kokeile joululaatikoiden sijaan polenta-mascarponemuusia. Lisukkeena maistuu lämmin kikherne-pinaattisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lehtikaalipestolla täytetyt portobellot, polentamuusi ja kikherne-pinaattisalaatti

Ainekset

1
rs
(250 g) portobellosieniä
100
g
lehtikaalia
Pestotäyte
4 + 2
rkl
pinjansiemeniä
250
g
ricottajuustoa
2-3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mozzarellaraastetta
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
100
g
ruusukaaleja
1-2
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista polentamuusi (ks. ohje).
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista sienten täyte. Huuhdo ja kuivaa lehtikaali. Poista kovat lehtiruodit. Paahda 4 rkl pinjansiemeniä hetki kuivassa pannussa.
  3. Pane siemenet, kaali ja ricotta monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Soseuta seos melko tasaiseksi. Lisää öljy koneen käydessä. Pysäytä kone ja kääntele mozzarellaraaste joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa sienistä kannat ja asettele lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kupeiksi. Täytä sienet lehtikaalipestolla ja ripottele 2 rkl pinjansiemeniä päälle. Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista kikherne-pinaattisalaatti (ks. ohje).
  6. Siisti ja halkaise ruusukaalit. Paista ruusukaaleja paistinpannussa öljyssä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan pehmeitä. Mausta suolalla ja pidä lämpiminä.
  7. Tarjoa sienet ruusukaalien, polentamuusin ja kikhernesalaatin kanssa.

Mascarpone-polentamuusi

Ainekset

1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
12
dl
kasvislientä
3 1/2
dl
( 250g) polentaa
1
dl
mascarponejuustoa
1
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa. Lisää kasvisliemi ja kiehauta seos.
  2. Lisää polenta kiehuvaan liemeen vähissä erin, koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen, kunnes polenta on kypsää eli noin 2–3 minuuttia. Lisää vettä, jos polenta on liian paksua.
  3. Nosta kattila liedeltä ja lisää mascarpone ja gruyèreraaste. Mausta muusi suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.

Paistettu kikherne pinaattisalaatti

Ainekset

1
tlk
(400/265 g) keitettyjä kikherneitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
rkl
savupaprikajauhetta
1/2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
sherryviinietikkaa
50
g
pinaattia
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota valkosipuli. Lisää mausteet, etikka ja herneet.
  2. Lisää hetken päästä pinaatti ja kuumenna sekoittaen, kunnes pinaatti on painunut hieman kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2099 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Granaattiomena sopii täydellisesti harissalla ja tahinilla maustettuun munakoisopannuun. Tarjoa pannu salaattina tai lisukkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomena-munakoisopannu

Ainekset

1
granaattiomena
1
dl
+ 2 rkl öliiviöljyä
1
rkl
tahinia
1
rkl
hunajaa
½
rkl
harissatahnaa
1
tl
suolaa
1
munakoiso
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
1
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Irrota granaattiomenasta siemenet. Lusikoi puolet siemenistä suljettavaan pussiin ja kauli pussin yli niin, että niistä irtoaa mehu. Siivilöi mehu kulhoon. Lisää 1 dl öljyä, tahini, hunaja, harissa ja suola.
  2. Leikkaa munakoisot suupaloiksi. Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa 1 minuutti ja laita sivuun. Lisää pannuun 2 rkl öljyä ja paista munakoisot ruskeiksi ja pehmeiksi, 5–10 minuuttia.
  3. Hienonna persilja. Sekoita munakoisot, persilja ja pähkinät granaattiomenaseokseen. Tarjoa esimerkiksi paahdetun pitaleivän kanssa.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat aivan uskomattoman maukkaita! Täytteeseen voi laittaa oikeastaan mitä vaan ja sitä voi muokata sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Halutessaan jauhelihan voi korvata härkiksellä. Kesäkurpitsat ovat niin hyviä, että nämä sopivat vaikkapa viikonlopun...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsat

Ainekset

1 iso tai 2 pienempää
kesäkurpitsaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
250
g
naudan jauhelihaa
1
punasipuli
2
valkosipulin kynttä
1
prk
punaisia säilykelinssejä
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
prk
creme fraichea
100
g
juustoraastetta
1
nippu
tuoretta basilikaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä tai karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen.
Huuhtele kesäkurpitsa. Kesäkurpitsa halkaistaan pituussuunnassa.
Pehmeä sisusta koverretaan lusikan avulla pois.
Paloittele kesäkurpitsat haluamasi kokoisiksi paloiksi. (Kahteen tai neljään osaan.)
Pirskottele niiden päälle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa.
Esipaista uunissa 15 minuuttia.

2. Aloita täytteen valmistus ruskistamalla jauheliha.
Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja paloittele kesäkurpitsan sisusta arpakuution kokoisiksi paloiksi.
Lisää jauhelihan joukkoon hienonnetut sipulit ja paloiteltu kesäkurpitsa.
Paista pari minuuttia. Lisää seokseen valutetut linssit.
Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja juustokuminalla.
Lisää creme fraiche ja tarkista maku.

3. Täytä esipaistetut kesäkurpitsat jauhelihaseoksella.
Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.

4. Viimeistele kesäkurpitsat basilikalla, granaattiomenan siemenillä ja karhunvatukoilla.
Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2099 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Roseeksi paistetut riistamaksapihvit ovat todellista herkkua karamellisoidun sipulin kanssa. Kuumassa öljyssä poksautetut kaprikset ja friteeratut salvianlehdet viimeistelevät annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Riistamaksapihvit

Ainekset

600
g
hirven-peuran- tai naudanmaksaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Karamellisoitu sipuli
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
2
tl
sokeria
1
tl
vaaleaa balsamicoa
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (55 g)
pieniä kapriksia
1
ruukku
salviaa
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin perunamuusi (ks. ohje alla).
  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää sokeri ja balsamico, anna hautua noin 5 minuuttia ja jatka sitten paistamista sekoitellen miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Valuta ja kuivaa kaprikset huolellisesti. Irrota salvianlehdet. Kuumenna 1 dl öljyä pienessä kattilassa. Laske kaprikset ja salvianlehdet kuumaan öljyyn noin 20 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille ja ripottele ½ tl sormisuola päälle.
  4. Viipaloi maksat noin sentin paksuisiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista viipaleet molemmilta puolilta kauniin värisiksi, 1–2 minuuttia/puoli, jolloin ne jäävät sisältä roseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti muusin, sipulin, salvian ja kapristen kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa saman annoksen yhtä hyvin naudanmaksasta.

Ranskankerma-perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
ruohosipulia tai oreganoa
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
voita
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja valkosipulit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Ota hieman keitinvettä talteen, kun valutat perunat.
  2. Hienonna yrtit ja raasta parmesaani.
  3. Murskaa perunat sähkövatkaimella. Lisää ranskankerma, voi, sitruunamehu, yrtit ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2099 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tee pullataikina vaihteeksi piimään ja anna sen kohota rauhassa jääkaapissa. Tuloksena on superpehmeä ja raikas bostonkakku. Mehevässä täytteessä maistuvat puolukat ja rosmariini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + kohotukset 12 t + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-piimäboston

Ainekset

2 1/5
dl
rasvatonta piimää
vajaa ½
palaa (20 g)
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1
kananmuna
n. 8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
jauhoja leivontaan
1
kananmuna voiteluun
Täyte
2
dl
puolukoita
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
perunajauhoja
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
Kuorrutus
2
rkl
piimää
2
dl
tomusokeria
Koristelu
1
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Laita kylmä piimä isoon kulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta vehnäjauhot ja pehmeä voi taikinaan ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappiin noin 12 tunniksi.
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø noin 25 cm) pohjalle ja voitele vuoan reunat.
  3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa, noin 10 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 35 x 45 cm:n kokoiseksi levyksi.
  4. Sekoita puolukat, fariinisokeri ja perunajauho keskenään. Sekoita toisessa kulhossa voi ja vaniljasokeri. Hienonna rosmariini joukkoon. Levitä voiseos tasaisesti taikinalevylle ja lusikoi puolukkatäyte voin päälle. Kääri levy pitkiltä sivulta rullaksi ja nipistele sormin kiinni. Leikkaa rulla 10 palaan ja laita palat vuokaan. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pulla kananmunalla ja kypsennä uunin alatasossa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen irrottamista vuoasta.
  6. Sekoita kuorrutteen piimä ja tomusokeri tasaiseksi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen bostonin päälle. Ripottele puolukoita pinnalle.

Kommentit (0)