Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 349 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itse tehdyn aiolin kanssa. Taivaallista!

Rapeiksi paistetut, leivitetyt punajuuret ovat edullinen ja tyylikäs syysherkku. Niitä voi tarjota kasvispihvien tapaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Täydellinen kastike punajuurille on valkosipulimajoneesi, jonka voi valmistaa helposti sauvasekoittimella punajuurten paistuessa.

Ohje on Bella Table -podcastista tutun ruokavaikuttajan Kia Arpian käsialaa.

”Lapsuuden lempiruuassani yhdistyy kaksi ruokafilosofiaani: yksinkertaisuus ja raaka-aineen korostus. Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itsetehdyt aiolin kanssa. Taivaallista!”, Arpia kertoo Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Valmistusta nopeuttaa, jos punajuuret esikeittää vaikka jo päivää aiemmin. Keitetyt punajuuret säilyvät hyvin jääkaapissa ja viiletessään ne myös tiivistyvät helposti leikattaviksi.

Ennen paistamista punajuurikiekot leivitetään. Ilmavin pinta syntyy japanilaisista pankojauhoista, mutta voit käyttää halutessasi myös tavallisia korppujauhoja tai murusteltua kuivahtanutta maalaisleipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + punajuurten kypsyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat punajuuret ja aioli

Ainekset

RAPEAT PUNAJUURET
5–6
keskikokoista punajuurta
¼
ruukkua
timjamia
¼
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
4
dl
pankojauhoja
2
tl
sormisuolaa
3
kananmunaa
AIOLI
1
valkosipulinkynsi
3
dl
rypsiöljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
kananmuna
1
rkl
Dijon-sinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori lämpimänä ja leikkaa 1 ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  2. Valmista aioli. Paloittele valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjaan. Surauta, kunnes seos on muuttunut majoneesiksi ja nosta sitten hitaasti sauvasekoitinta pintaan päin.

  3. Nypi timjamista ja rakuunasta lehdet ja hienonna ne. Laita pankojauhot syvälle lautaselle, lisää hienonnetut yrtit ja suola. Riko toiselle lautaselle kananmunat ja vatkaa munien rakenne rikki haarukalla.

  4. Pyörittele punajuurikiekot ensin kananmunassa, sitten yrtti-pankojauhosekoitukses sa. Paista oliiviöljyssä rapeiksi ja nauti kuumana aiolin kanssa.

Kommentit (9)

Pannari

Tuleeko tuohon todella noin paljon pankoa? Kuulostaa herkulliselta.

Vierailija

Nam. Ei ole kyllä mikään uusi juttu. Äitini teki näitä jo 50-luvulla. Täytyypä tehdä taas. Nykyään kuulemma saa valmiiksi keitettyjä punajuuria, homman nopeuttamiseksi. Tosin ovat kai aivan kypsiä.
Olen tehnyt myös juuriselleristä.548

Käyttäjä9052
Seuraa 
Liittynyt26.2.2018

Minunkin äitini teki näitä 50 - 60-luvulla. Herkkumuisto.

Vierailija

Mitä on pankojauho? Eka kertaa kuulin tuollaisesta. Ja kauanko aikaa punajuuria keitetään?

Vierailija

Minunkin äitini teki näitä jo 40-50 luvulla. Ne syötiin aina perunamuusin kera. Se oli

lempiruokaani.

Vierailija

Super hyvä ohje! Aion tehdä uudestaan. Aioli muuten oli menestys 😋

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kiva kuulla että maistui!

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, jotka tekevät paistopinnasta rapean ja ilmavan. Niiden tilalla voi myös käyttää tavallisia korppujauhoja. Pankojauhoja löytyy marketin Japani-hyllystä (monessa hyvinvarustetussa kaupassa on sellainen). 

Punajuuria keitetään sellaisenaan, kuorimattomina ja kantoineen, noin 40–60 minuuttia. Keittoaika riippuu punajuurten koosta. Punajuuret ovat valmiita, kun ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä. Jos punajuuret pääsevät pehmeiksi, ei haittaa sekään, sillä jäähtyessään ne napakoituvat uudelleen helposti käsiteltäviksi.

Vierailija

Lempiruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Itse tehty maustetahna takaa indonesialaisen rendangin maun. Kattilaan haudutuksen ajaksi laitettava kanelitanko luo autenttista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–3
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vege-rendang

Ainekset

MAUSTETAHNA
4
pientä salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
punaista chiliä
3
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua kurkumaa
¼
tl
mustapippuria
PATAAN
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
rkl
soijakastiketta
250
g
härkistä tai nyhtökauraa
4
limetinlehteä
1
kanelitanko
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
LISÄKSI
1
limetti
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa salottisipulit puoliksi. Kuori valkosipulit. Poista chileistä kannat. Kuori ja raasta inkivääri. Laita maustetahnan ainekset monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi.

  2. Siirrä tahna kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.

  3. Lisää kookosmaito, soijakastike, härkis tai nyhtökaura sekä limetinlehdet, kanelitanko, fariinisokeri ja suola.

  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ruoan hautua kannen alla noin 30 minuuttia, välillä sekoitellen.

  5. Purista annosten päälle limettimehua ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa rendang keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1470 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Chilillä maustettu kapriskastike sopii erinomaisesti grillatulle kesäkurpitsalle sekä myös vaaleille kaloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kesäkurpitsa-halloumisalaatti

Ainekset

3
keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä ja ripaus suolaa
2
pkt (noin 300 g)
halloumi-tyyppistä juustoa (esimerkiksi Juustoportin Halla)
KAPRISKASTIKE
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
mietoa chiliä
1
pieni prk (35 g)
pikkukapriksia
¾
dl
oliiviöljyä
1
ison sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
vettä
noin ½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puolita kesäkurpitsat pituussuunnassa tai leikkaa pienempiin paloihin. Lorauta hieman öljyä leikkuupinnoille ja ripottele suolaa ja pippuria. Viipaloi halloumi.

  2. Tee kapriskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna chili. Valuta kaprikset. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  3. Grillaa kesäkurpitsoja noin 4 minuuttia leikkuupinta alaspäin, käännä ja jatka noin 3 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa halloumi grilliin ja grillaa muutaman minuutin ajan.

  4. Siirrä kesäkurpitsa ja halloumi tarjoiluvadille ja ripottele osa kapriskastikkeesta päälle. Tarjoa loput erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Sambal on mausteseos tai -kastike, jota tarjotaan usein erilaisten curryjen sekä muiden aasialaisten riisiruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-sambal

Ainekset

2
dl
kookoshiutaleita
1
pieni salottisipuli
½
pieni punainen habanerochili
¾
tl
chilirouhetta
½
tl
suolaa
½
limetti
(1–2
rkl
kookosmaitoa)

Työvaiheet

  1. Paahda halutessasi kookoshiutaleet pannulla, jotta kookoksen maku voimistuu. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Käsittele chili käyttäen suojakäsineitä. Poista habanerosta kanta ja siemenet kiinnikkeineen. Hienonna hedelmäliha.

  3. Jauha chilirouhe ja suola isossa morttelissa sileäksi jauheeksi. Lisää sipuli ja chili. Jauha, kunnes chili on täysin murskaantunut.

  4. Lisää kookoshiutaleet ja sekoita. Purista limetistä mehu joukkoon. Jos sambal tuntuu kuivalta, lisää hiukan kookosmaitoa. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa linssicurryn kanssa.

Vinkki Sambal onnistuu myös tuoreesta raastetusta kookoksesta.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)