Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 365 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itse tehdyn aiolin kanssa. Taivaallista!

Rapeiksi paistetut, leivitetyt punajuuret ovat edullinen ja tyylikäs syysherkku. Niitä voi tarjota kasvispihvien tapaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Täydellinen kastike punajuurille on valkosipulimajoneesi, jonka voi valmistaa helposti sauvasekoittimella punajuurten paistuessa.

Ohje on Bella Table -podcastista tutun ruokavaikuttajan Kia Arpian käsialaa.

”Lapsuuden lempiruuassani yhdistyy kaksi ruokafilosofiaani: yksinkertaisuus ja raaka-aineen korostus. Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itsetehdyt aiolin kanssa. Taivaallista!”, Arpia kertoo Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Valmistusta nopeuttaa, jos punajuuret esikeittää vaikka jo päivää aiemmin. Keitetyt punajuuret säilyvät hyvin jääkaapissa ja viiletessään ne myös tiivistyvät helposti leikattaviksi.

Ennen paistamista punajuurikiekot leivitetään. Ilmavin pinta syntyy japanilaisista pankojauhoista, mutta voit käyttää halutessasi myös tavallisia korppujauhoja tai murusteltua kuivahtanutta maalaisleipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + punajuurten kypsyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat punajuuret ja aioli

Ainekset

RAPEAT PUNAJUURET
5–6
keskikokoista punajuurta
¼
ruukkua
timjamia
¼
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
4
dl
pankojauhoja
2
tl
sormisuolaa
3
kananmunaa
AIOLI
1
valkosipulinkynsi
3
dl
rypsiöljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
kananmuna
1
rkl
Dijon-sinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori lämpimänä ja leikkaa 1 ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  2. Valmista aioli. Paloittele valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjaan. Surauta, kunnes seos on muuttunut majoneesiksi ja nosta sitten hitaasti sauvasekoitinta pintaan päin.

  3. Nypi timjamista ja rakuunasta lehdet ja hienonna ne. Laita pankojauhot syvälle lautaselle, lisää hienonnetut yrtit ja suola. Riko toiselle lautaselle kananmunat ja vatkaa munien rakenne rikki haarukalla.

  4. Pyörittele punajuurikiekot ensin kananmunassa, sitten yrtti-pankojauhosekoitukses sa. Paista oliiviöljyssä rapeiksi ja nauti kuumana aiolin kanssa.

Kommentit (9)

Pannari

Tuleeko tuohon todella noin paljon pankoa? Kuulostaa herkulliselta.

Vierailija

Nam. Ei ole kyllä mikään uusi juttu. Äitini teki näitä jo 50-luvulla. Täytyypä tehdä taas. Nykyään kuulemma saa valmiiksi keitettyjä punajuuria, homman nopeuttamiseksi. Tosin ovat kai aivan kypsiä.
Olen tehnyt myös juuriselleristä.548

Käyttäjä9052
Seuraa 
Liittynyt26.2.2018

Minunkin äitini teki näitä 50 - 60-luvulla. Herkkumuisto.

Vierailija

Mitä on pankojauho? Eka kertaa kuulin tuollaisesta. Ja kauanko aikaa punajuuria keitetään?

Vierailija

Minunkin äitini teki näitä jo 40-50 luvulla. Ne syötiin aina perunamuusin kera. Se oli

lempiruokaani.

Vierailija

Super hyvä ohje! Aion tehdä uudestaan. Aioli muuten oli menestys 😋

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kiva kuulla että maistui!

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, jotka tekevät paistopinnasta rapean ja ilmavan. Niiden tilalla voi myös käyttää tavallisia korppujauhoja. Pankojauhoja löytyy marketin Japani-hyllystä (monessa hyvinvarustetussa kaupassa on sellainen). 

Punajuuria keitetään sellaisenaan, kuorimattomina ja kantoineen, noin 40–60 minuuttia. Keittoaika riippuu punajuurten koosta. Punajuuret ovat valmiita, kun ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä. Jos punajuuret pääsevät pehmeiksi, ei haittaa sekään, sillä jäähtyessään ne napakoituvat uudelleen helposti käsiteltäviksi.

Vierailija

Lempiruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä n e joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.