
Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.
40 kynnen juures-papupata on mukaelma Nigella Lawsonin 40 kynnen kanapadasta. Ideana on kerrostella isoon pataan tai uunivuokaan aineksia niin, että väleihin ripotellaan kymmenittäin kuorimattomia valkosipulinkynsiä. Uuni lepyttää valkosipulit miedoiksi ja aromikkaiksi. Samalla niistä irtoava neste maustaa padan.
Pääosassa padassa ovat valkosipulien lisäksi juurekset. Paloitellut palsternakat, puna- ja keltajuuret kypsyvät miedossa uuninlämmössä, valkoviinillä maustetussa liemessä makeiksi ja meheviksi. Ruokaisuutta pata saa joukkoon lisätyistä kypsistä valkopavuista.
Padan lisukkeeksi tarvitaan vain rapeakuorista vaaleaa leipää. Pehmenneet valkosipulinkynnet voi puristaa syödessä kuoristaan suoraan suuhun.
40 kynnen juures-papupata
Ainekset
Työvaiheet
- Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
- Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
- Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
- Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
- Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
- Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
- Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.
Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.