Me Naiset on lisännyt 1500 reseptiä.
Linkitetty 292 keittokirjaan.
OHJE Linnea Vihonen ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Sopivasti yrttejä, kunnolla juustoa ja kaksi muhkeaa munakoisoa. Keittiömestari Linnea Vihosen munakoisovuoka on hurmaava versio klassisesta melanzane alla parmigianasta.

Pehmeäksi kypsynyttä munakoisoa, yrttistä tomaattikastiketta ja kunnolla juustoa. Siinä italialaisen munakoisovuoan eli melanzane alla parmigianan kulmakivet.

Vaikka kyseessä on klassinen ruokalaji, sen valmistuksessa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Keittiömestarin ja tv-kokkina tunnetun Linnea Vihosen resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ohjeessa munakoisot viipaloidaan, itketetään suolalla ja paistetaan öljyssä tuttuun tapaan. Tomaattikastike valmistuu puolestaan säilyketomaateista surauttamalla. Makua ei silti puutu, sillä kastikkeeseen lisätään runsaasti hienonnettuja tuoreyrttejä ja valkosipulia.

Täyteläisyydestä pitävät huolen vuohenmaidosta valmistettu goudajuusto ja mozzarella, joita lisätään parmesaanin sijaan säästelemättä vuoan kerroksiin.

Vuoan voi koota joko korkeaan uunivuokaan tai pataan. On tärkeää painaa aineksia hieman kasaan ennen kypsennystä, jotta kerrokset tiivistyvät. Yhtä olennaista on malttaa antaa munakoisovuoan vetäytyä rauhassa ennen ruokailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Linnean melanzane

Ainekset

2
munakoisoa (noin 1 kg)
hienoa merisuolaa
Paistamiseen
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
prk
kuorittuja tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
1
luomusitruunan kuoriraaste
2
kevätsipulinvartta
3
rkl
hienonnettua tuoretta rakuunaa
3
rkl
hienonnettua tuoretta basilikaa
½
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicosiirappia tai tummaa balsamicoa
Lisäksi
1
pallo
bufala mozzarellaa tai burrataa
1
pala (noin 150 g)
kovaa vuohenjuustoa (gouda)
Päälle
parmesaania, tuoretta rakuunaa, tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa kevyesti molemmin puolin ja anna ”itkeä” kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun teet kastikkeen. Pyyhi suolat pois keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda munakoisoviipaleita erissä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

  2. Kaada kuoritut tomaatit kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Raasta mukaan valkosipulinkynnet ja sitruunankuori. Hienonna kevätsipulit ja yrtit, sekoita joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla.

  3. Kokoa paistos. Lusikoi padan tai vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Nostele päälle munakoisoviipaleita kerrokseksi. Revi päälle mozzarellaa, rouhi päälle mustapippuria, ripottele tuoretta rakuunaa ja basilikaa. Paloittele päälle kovaa vuohenjuustoa. Kokoa loppu paistos kaavaa noudattaen. Paina aineksia mahdollisimman tiiviiksi esimerkiksi pienemmän padan ja leivinpaperin avulla. Raasta päälle parmesaania.

  4. Paista melanzanea uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna levätä ennen tarjoilua. Koristele valmis ruoka raastetulla sitruunankuorella ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (2)

Vierailija

Linnea näyttää olevan sopan ainoa oikea kokki :)

Mutta Linnealle(kin) tiedoksi semmoinen juttu jonka opin italialaiselta huippukeittiömestarilta, että munakoisoviipaleita kannattaa liottaa jäävedessä vartin verran ennen suolaamista. Tämä vähentää rasvan tarvetta eikä munakoisoviipaleista tule sellaisia "normaalin" limaisen öljyisiä lötjäkkeitä.

Vierailija

Nykyisiä munakoisolajikkeita ei edes tarvitse itkettää. Maku on hyvä ilmankin. Sen sijaan kylmässä vedessä liottaminen toimii erinomaisesti liian rasvan imeytymisen estämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt on vihreyttä koko lautasen edestä. Pehmeät salaatinlehdet, rouskuvat kasvikset ja kermainen avokado muodostavat herkullisen kombon. Kastiketta saa annoksessa olla reilusti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Green goddess -salaatti

Ainekset

1
pieni keräsalaatti
250
g
valkokaalia
2
dl
herneitä (tuore tai pakaste)
2
syöntikypsää avokadoa
2
rkl
sitruunamehua
1
pieni fenkoli
VIHREÄ KASTIKE
1
ruukku korianteria
3
tuoretta ranskalaisen rakuunan oksaa
5–7
ruohosipulinvartta
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
sitruunamehua
1
ps (70 g)
babypinaattia
¾
dl
rypsiöljyä
dl
majoneesia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Revi salaatinlehdet vadille. Suikaloi kaali. Sulata herneet tarvittaessa tai perkaa ne paloista. Viipaloi avokadot ja purista päälle sitruunamehua. Suikaloi fenkoli. Laita kasvikset salaatin päälle.

  2. Saksi korianteri monitoimikoneen kulhoon. Nypi rakuunasta lehdet ja hienonna ruohosipuli. Paloittele valkosipulinkynsi ja purista sitruunamehu. Soseuta kastikkeen ainekset majoneesia lukuun ottamatta monitoimikoneessa. Lisää majoneesi sekoittaen.

  3. Annostele kastiketta reilusti salaatin päälle ja pöyhi omalla lautasella kunnolla sekaisin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kuivatuista sienistä saa upean makuisen maustesuolan kalan pintaan, kun sienet murskaa morttelissa suolan ja pippurin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu kuha, sienisuola ja ruskistettu voi

Ainekset

600
g
kuha- tai siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria
4
rkl
kuivattuja sieniä murskattuna (esim. suppilovahveroita)
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
LISÄKSI
100
g
voita
TARJOILUUN
2–3
herkkutattia
perunamuusia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kaloista ruodot. Leikkaa kalat annospaloiksi. Yhdistä suola, pippuri ja murskatut sienet. Painele seosta kalojen pintaan. Paista kalat pannulla voi-öljyseoksessa, noin 2 minuuttia per puoli. Pidä lämpimänä.

  2. Tee ruskistettu voi. Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata se keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, jonka jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana. Kun voista nousee pähkinäinen tuoksu ja väri on kauniin ruskea, ota kattila pois liedeltä ja anna voin levätä hetki, jolloin hippuset painuvat pohjalle. Väliin jää ruskistettu voi ja päälle vaahto. Kaada ruskistettu osa erilliseen astiaan.

  3. Viipaloi tatit ja paista ne pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin.

  4. Tarjoa kalat paistettujen sienten ja perunamuusin kanssa. Valuta päälle ruskistettua voita. Viimeistele tillillä. Tarjoa halutessasi vihreää salaattia tai höyrytettyjä vihreitä kasviksia.

Vinkki Käytä voin ruskistamisessa tarvittaessa paistolämpömittaria. Kun voi on 160-asteista, voit ottaa kattilan liedeltä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Jos pidät brie-juustosta, rakastut tähän kakkuun. Makea keksipohja, juustoinen täyte ja vadelmien pieni hapokkuus sointuvat saumattomasti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-brietorttu

Ainekset

1
pkt (260 g)
kandisokerikeksejä (Bastogne)
50
g
voita
3
dl
tuoreita vadelmia
1
dl
hillosokeria
400
g
briejuustoa
LISÄKSI
1
dl
pähkinöitä ja/tai manteleita
2
dl
tuoreita vadelmia
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø n. 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm:n korkeuteen.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Painele vadelmia lusikalla hieman rikki ja sekoita hillosokeri joukkoon. Levitä seos keksipohjan päälle.

  3. Leikkaa jääkaappikylmä briejuusto ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet limittäin hillon päälle. Kypsennä torttua uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes juusto on pehmennyt mutta ei kuitenkaan kokonaan sulanut.

  4. Irrota kakku varovasti vuoasta vadille leivinpaperia apuna käyttäen. Kasaa pähkinät ja vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hunajaa päälle tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upota kesäkurpitsasadon isoimmat yksilöt brownieihin, joihin niiden tehävä on tuoda kosteutta ja mehevyyttä, ei makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsabrowniet

Ainekset

1
(300 g)
kesäkurpitsa (raastetta noin 4 dl)
250
g
tummaa suklaata (kaakao- pitoisuus 70 %)
250
g
voita huoneenlämpöisenä
3
dl
ruokokidesokeria
4
kananmunaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa metallinen uunivuoka (24 cm x 32 cm) leivinpaperilla. (Leivinpaperi asettuu vuokaan helpommin, jos rutistat sen ensin palloksi.)

  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.

  3. Paloittele suklaa ja sulata se varovasti mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. (Kulhon pohja ei saa koskea veden pintaa. Kun suklaa on sulanut, siirrä kattila vesihauteineen pois liedeltä.)

  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

  5. Riko kananmunat mukiin ja vatkaa niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää munat voi-sokerivaahtoon useassa erässä koko ajan vatkaten. Lisää suklaasula ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sitten kesäkurpitsaraaste joukkoon.

  6. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, vanilja ja suolaripaus. Lisää jauhoseos taikinaan käännellen. Vältä turhaa sekoittamista. Kaavi taikina paistovuokaan ja tasoita pinta.

  7. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä kostean tahmeaksi.

Kommentit (0)