Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 308 keittokirjaan.
OHJE Linnea Vihonen ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Sopivasti yrttejä, kunnolla juustoa ja kaksi muhkeaa munakoisoa. Keittiömestari Linnea Vihosen munakoisovuoka on hurmaava versio klassisesta melanzane alla parmigianasta.

Pehmeäksi kypsynyttä munakoisoa, yrttistä tomaattikastiketta ja kunnolla juustoa. Siinä italialaisen munakoisovuoan eli melanzane alla parmigianan kulmakivet.

Vaikka kyseessä on klassinen ruokalaji, sen valmistuksessa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Keittiömestarin ja tv-kokkina tunnetun Linnea Vihosen resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ohjeessa munakoisot viipaloidaan, itketetään suolalla ja paistetaan öljyssä tuttuun tapaan. Tomaattikastike valmistuu puolestaan säilyketomaateista surauttamalla. Makua ei silti puutu, sillä kastikkeeseen lisätään runsaasti hienonnettuja tuoreyrttejä ja valkosipulia.

Täyteläisyydestä pitävät huolen vuohenmaidosta valmistettu goudajuusto ja mozzarella, joita lisätään parmesaanin sijaan säästelemättä vuoan kerroksiin.

Vuoan voi koota joko korkeaan uunivuokaan tai pataan. On tärkeää painaa aineksia hieman kasaan ennen kypsennystä, jotta kerrokset tiivistyvät. Yhtä olennaista on malttaa antaa munakoisovuoan vetäytyä rauhassa ennen ruokailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Linnean melanzane

Ainekset

2
munakoisoa (noin 1 kg)
hienoa merisuolaa
Paistamiseen
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
prk
kuorittuja tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
1
luomusitruunan kuoriraaste
2
kevätsipulinvartta
3
rkl
hienonnettua tuoretta rakuunaa
3
rkl
hienonnettua tuoretta basilikaa
½
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicosiirappia tai tummaa balsamicoa
Lisäksi
1
pallo
bufala mozzarellaa tai burrataa
1
pala (noin 150 g)
kovaa vuohenjuustoa (gouda)
Päälle
parmesaania, tuoretta rakuunaa, tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa kevyesti molemmin puolin ja anna ”itkeä” kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun teet kastikkeen. Pyyhi suolat pois keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda munakoisoviipaleita erissä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

  2. Kaada kuoritut tomaatit kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Raasta mukaan valkosipulinkynnet ja sitruunankuori. Hienonna kevätsipulit ja yrtit, sekoita joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla.

  3. Kokoa paistos. Lusikoi padan tai vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Nostele päälle munakoisoviipaleita kerrokseksi. Revi päälle mozzarellaa, rouhi päälle mustapippuria, ripottele tuoretta rakuunaa ja basilikaa. Paloittele päälle kovaa vuohenjuustoa. Kokoa loppu paistos kaavaa noudattaen. Paina aineksia mahdollisimman tiiviiksi esimerkiksi pienemmän padan ja leivinpaperin avulla. Raasta päälle parmesaania.

  4. Paista melanzanea uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna levätä ennen tarjoilua. Koristele valmis ruoka raastetulla sitruunankuorella ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (2)

Vierailija

Linnea näyttää olevan sopan ainoa oikea kokki :)

Mutta Linnealle(kin) tiedoksi semmoinen juttu jonka opin italialaiselta huippukeittiömestarilta, että munakoisoviipaleita kannattaa liottaa jäävedessä vartin verran ennen suolaamista. Tämä vähentää rasvan tarvetta eikä munakoisoviipaleista tule sellaisia "normaalin" limaisen öljyisiä lötjäkkeitä.

Vierailija

Nykyisiä munakoisolajikkeita ei edes tarvitse itkettää. Maku on hyvä ilmankin. Sen sijaan kylmässä vedessä liottaminen toimii erinomaisesti liian rasvan imeytymisen estämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.