Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Juustoiset kukkakaaliraviolit tarjotaan aromaattisen liemen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 35 min + jäähdytys ja raviolien kuivuminen
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaaliraviolit

Ainekset

1
annos pastataikinaa
TÄYTE
500
g
kukkakaalia
1
tl
suolaa
½
tl
jauhettua maustepippuria
rkl
oliiviöljyä
75
g
comtéjuustoa
LIEMI
1
tl
juustokuminansiemeniä
½
l
valmista kanalientä
1
dl
vettä
LISÄKSI
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kukkakaali varsineen paloiksi leivinpaperin päälle pellille. Voit käyttää myös hyväkuntoiset suojalehdet. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Lisää öljy.

  2. Paahda kukkakaaleja 200-asteisessa uunissa 20–40 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja tuntuvat veitsellä kokeiltaessa pehmeiltä. (Satokausi vaikuttaa kypsymisaikaan.)

  3. Anna kukkakaalien jäähtyä hetki. Ota lehdet erilleen ja soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella. Raasta juusto hienoksi. Sekoita täyte tasaiseksi ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.

  4. Paahda juustokuminansiemenet kevyesti kattilassa. Lisää liemi ja vesi. Anna kiehua hiljalleen poreillen kannen alla 10 minuuttia. Ota liedeltä.

  5. Leikkaa taikina 3 palaan. Kauli ne yksi kerrallaan kaulimella tai pastakoneella ohuiksi levyiksi (30 cm x 15 cm).

  6. Tee raviolit. Yhdestä pastalevystä tulee raviolille sekä pohja että kansi. Jaa pastalevy mielessäsi pituussuunnassa puoliksi ja annostele alemmalle puolikkaalle tasaisin välein täytettä (4–5 nokaretta). Jätä väleihin tilaa.

  7. Sivele alempi puolikas kevyesti vedellä ja käännä ylempi puolikas kanneksi. Muotoile pastataikina täytenokareiden ympärille kämmensivuja apua käyttäen niin, ettei täytteen ja pastalevyjen väliin jää ilmaa.

  8. Leikkaa taikina neliöiksi. Toista sama lopulla taikinalla. Anna raviolien levätä 15 minuuttia ennen keittämistä. Kuumenna liemi sillä aikaa kiehuvaksi.

  9. Keitä ravioleja suolalla maustetussa vedessä 3–4 minuuttia. Nosta raviolit reikäkauhalla syville lautasille. Annostele kauhalla lientä raviolien päälle. Lisää kukkakaalin lehdet ja rouhi pinnalle pippuria.

Tuorepastataikina

Ainekset

400
g (n. 6 dl)
00-vehnäjauhoja
4
isoa kananmunaa (L-koko)
(1–2 rkl vettä)

Työvaiheet

  1. Kumoa jauhot työtasolle. Tee jauhojen keskelle kolo, riko siihen munat ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla.

  2. Sekoita jauhoja munien joukkoon sormenpäillä vähän kerrallaan, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Vaivaa taikinaksi. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää vettä pienissä erissä.

  3. Jatka vaivaamista kevyesti jauhotetulla alustalla noin 10 minuuttia, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa.

  4. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 30–60 minuuttia.

  5. Jaa taikina paloiksi. Työstä paloja yksi kerrallaan, pidä loput kostutetun keittiöpyyhkeen tai kelmun alla. Pastataikina kuivuu nopeasti.

  6. Muotoile pastapala palloksi. Kauli se ohueksi levyksi taikinapalaa useasti käännellen. Tarkoitus on saada levystä ohut. Vältä lisäämästä kaulimisen aikana runsaasti jauhoja, jotta taikina ei kuivu. Sopivasti kaulitusta taikinasta valo kuultaa hieman läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.