Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 133 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Outi Väisänen

Risotto on ylistys maa-artisokalle, sillä siihen käytetään paahdettua maa-artisokkapyreetä ja pinnalle ripotellaan rapeita itse tehtyjä sipsejä. Ruuan teko on helppoa, mutta aikaa se vaatii. Lupaamme, että maku palkitsee.

Joskus suurin ilo on se, kun löytää vanhasta lehdestä unohduksiin jääneen suosikkireseptin. Tämä risotto-ohje on Glorian Ruoka & Viinin toimituksen ikisuosikkeja, joka nousi taas huulille, kun jääkaapit täyttyvät maa-artisokkasadosta.

Alkuperäisen ohjeen teki keittiömestari Kristian Perkola Glorian Ruoka & Viinin numeroon 07/2011, ja tämä on hitusen oikaistu versio alkuperäisestä. Suosittelen risottoa ihan kaikille mutta erityisesti heille, joilla on pulaa ideoista, mitä tehdä runsaasta maa-artisokista.

Eilen illalla keittelin paahdettua maa-artisokkapyreetä yli tuplasatsin ja pakastin sen käyttövalmiissa 3 desin erissä. Seuraavalla kerralla risotto syntyy puolessa tunnissa!

PS. Risotto jos mikä rakastaa viiniä. Alsacelainen Trimbach Pinot Gris Réserve 2011, 18,99 e, on nappivalinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maa-artisokkarisotto

Ainekset

3
pientä sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
rypsiöljyä
3
dl
risottoriisiä
1
dl
valkoviiniä
n. 6
dl
kuumaa kasvislientä
Lisäksi
4
rkl
voita
3
dl
maa-artisokkapyreetä
1 1/2
dl
raastettua parmesaania
ripaus suolaa
2
tl
sitruunan mehua
4
rkl
tuoreita yrttejä (esim. ruohosipulia tai oreganoa)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin maa-artisokkapyree ja -sipsit (ks. ohjeet).
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä kasarissa tai kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
  3. Lisää kasvislientä 1 dl kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin välillä sekoittaen ennen uuden erän lisäämistä. Hauduta risotto al denteksi, noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa lientä.
  4. Kun rakenne näyttää pehmeän risottomaiselta, lisää voi ja maa-artisokkapyreetä maun mukaan. Risotto saa olla löysää. Lisää parmesaani ja säästä vähän risoton päälle mausteeksi. Nosta kattila liedeltä ja mausta suolalla ja sitruunanmehulla.

Paahdettu maa-artisokkapyree

Ainekset

10
isoa maa-artisokkaa
2
sipulia
1
rkl
öljyä
2
rkl
voita
n. 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Ei haittaa, vaikka artisokat tummuvat. Hienonna sipulit. Paahda maa-artisokat kattilassa öljyssä kauniin tummanruskeaksi; ne saavat paahtua reilusti. Lisää voi ja sipuli ja paista pari minuuttia.
  2. Lisää vettä, niin että kasvikset juuri peittyvät. Hauduta kypsäksi, noin 10 min.
  3. Siivilöi kasvikset liemestä ja soseuta ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella paksuksi pyreeksi. Ohenna pyreetä tarvittaessa liemellä.
  4. Vinkki! Pyreetä syntyy noin 6 dl, ja sitä riittää kahteen risottoon. Pyree kestää hyvin pakastuksen.

Maa-artisokkasipsit

Ainekset

4
isoa maa-artisokkaa
1-2
dl
rypsiöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori maa-artisokat ja upota ne veteen, etteivät ne tummu.
  2. Kaada pieni kattila vajaa puolilleen öljyä ja laita öljy kuumenemaan 160 asteeseen eli niin lämpimäksi, että sipsit ruskistuvat parissa minuutissa.
  3. Leikkaa maa-artisokat lastuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Friteeraa lastut parissa erässä, noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita. Nosta sipsit reikäkauhalla talouspaperille jäähtymään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.