Risotto on ylistys maa-artisokalle, sillä siihen käytetään paahdettua maa-artisokkapyreetä ja pinnalle ripotellaan rapeita itse tehtyjä sipsejä. Ruuan teko on helppoa, mutta aikaa se vaatii. Lupaamme, että maku palkitsee.
Joskus suurin ilo on se, kun löytää vanhasta lehdestä unohduksiin jääneen suosikkireseptin. Tämä risotto-ohje on Glorian Ruoka & Viinin toimituksen ikisuosikkeja, joka nousi taas huulille, kun jääkaapit täyttyvät maa-artisokkasadosta.
Alkuperäisen ohjeen teki keittiömestari Kristian Perkola Glorian Ruoka & Viinin numeroon 07/2011, ja tämä on hitusen oikaistu versio alkuperäisestä. Suosittelen risottoa ihan kaikille mutta erityisesti heille, joilla on pulaa ideoista, mitä tehdä runsaasta maa-artisokista.
Eilen illalla keittelin paahdettua maa-artisokkapyreetä yli tuplasatsin ja pakastin sen käyttövalmiissa 3 desin erissä. Seuraavalla kerralla risotto syntyy puolessa tunnissa!
PS. Risotto jos mikä rakastaa viiniä. Alsacelainen Trimbach Pinot Gris Réserve 2011, 18,99 e, on nappivalinta.
Maa-artisokkasipsit
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori maa-artisokat ja upota ne veteen, etteivät ne tummu.
- Kaada pieni kattila vajaa puolilleen öljyä ja laita öljy kuumenemaan 160 asteeseen eli niin lämpimäksi, että sipsit ruskistuvat parissa minuutissa.
- Leikkaa maa-artisokat lastuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Friteeraa lastut parissa erässä, noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita. Nosta sipsit reikäkauhalla talouspaperille jäähtymään.