
Makean täyteläinen punajuuri antaa gnocchille uutta väriä ja makua. Punajuuren luottopari, suolainen sinihomejuusto, toimii tässäkin ohjeessa täydellisesti.
Talviset punajuurignocchit ovat täydellisiä viikonloppuiltojen intiimeihin illallisiin ystävien kanssa. Annoksesta ei puutu vahvoja makuja, sillä gnocchit saavat seuraa sinihomejuustosta sekä hassel- tai saksanpähkinästä. Vehreyttä tuova lehtikaali pärjää hyvin annoksen voimakkaiden makujen seurassa.
Mausteisen täyteläinen viini toimii hienosti punajuuren makeuden kanssa. Hedelmäinen, aprikoosin ja hunajamelonin makuja tulviva valkoviini, Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier 2019, 17,99 e, tulee Ranskan Rhônesta. Viinin monipuolinen makumaailma ei jää myöskään suolaisen ja voimakkaan sinihomejuuston jalkoihin, vaan korostaa myös sen makua. Marjaisa ja yrttinen, kevyesti tamminen vaihtoehto on Poderi Cellario Uvaintera Langhe Dolcetto 2018, 17,70 e (tilausvalikoima) , Italiasta. Dolcetto-rypäleen kepeys toimii punajuuren mehevyyden kanssa piristäen kokonaisuutta.
Viinisuosituksen antoi Terhi Oksanen-Alén.
Punajuurignocchit
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmistele punajuuret vaikka jo edellisenä päivänä. Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi, noin 40 minuuttia. Kuori ja soseuta punajuuret jäähtyneinä.
-
Lisää keltuainen, raastettu parmesaani ja suola punajuurisoseeseen. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot kahdessa erässä. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos seos tuntuu liian kostealta. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta siihen ei tule sitkoa.
-
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa se tasaiseksi. Muotoile taikinasta sormenpaksuinen tanko ja leikkaa tanko noin 3 cm:n paloiksi.
-
Valmistele gnocchipannun muut ainekset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista lehtikaalista keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuullota valkosipulit voissa kypsäksi, noin 5 minuuttia. Pidä huoli, että valkosipulit eivät ruskistu. Lisää lehtikaali tai pinaatti. Paista muutama minuutti. Murenna melkein kaikki sinihomejuusto joukkoon.
-
Mittaa kattilaan 2 l vettä ja 2 tl suolaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä gnocchit vedessä muutamassa erässä. Keittoaika on noin 2–3 minuuttia. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan. Nosta gnocchit reikäkauhalla pannuun, valuta vesi pois. Kääntele ainekset sekaisin. Viimeistele ruoka parmesaanilla, pippurilla, pähkinöillä ja lopulla sinihomejuustolla.
Viimeistele lopulla sinihomejuustolla? Minne sitä meni aiemmin?
Kiitos kommentistasi, sitä käytetään muiden ainesten kanssa pannuun (ks. kohta 4).