Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 96 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Laulaja Manna on saanut tämän joulusalaatin ohjeen ystävältään. Ruokaisa, kirpeät ja makeat maut yhdistävä salaatti on kuin tehty joulupöytään.

Jos jouluaterian aika on vasta illalla, lounaalla voi maistua pieni mutta makoisa salaatti. Tällä ohjeella valmistuu ihana joulusalaatti, joka yhdistää mehevät hedelmät, pähkinät ja juuston samalle lautaselle.

Salaattiin käytetään omenoita, jotka paahdetaan uunissa. Paras lopputulos syntyy kovista ja kirpeistä omenoista, mutta myös punakuoriset jouluomenat voi hyödyntää näin. Mitä pehmeämpi omena, sitä lyhyempi aika uunissa riittää lepyttämään sen sopivaksi salaattiin. Makeat taatelit ja kevyesti paahdetut pähkinät tekevät yhdistelmästä jouluisen.

Makeiden sattumien vastapainoksi sopii suolainen juusto. Voit käyttää mitä tahansa juustoa jääkaapistasi löytyykin: hedelmien kanssa maistuu vuohenjuuston sijaan myös sinihomejuusto, manchego tai jopa ohuksi lastuiksi vuoltu parmesaani.

Reseptistä löytyy ohje myös mainioon vinegrettiin, joka viimeistelee salaatin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Joulusalaatti

Ainekset

4–6
kiinteää hapanta omenaa
¼
dl
pähkinöitä (saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä, manteleita)
6
kivetöntä taatelia
2
ps (à 65 g)
salaattisekoitusta
200
g
vuohenjuustoa
Kastike
2
rkl
siideri -tai valkoviinietikkaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
1
rkl
sriracha-kastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lohko omenat 2–4 palaan koosta riippuen. Levitä omenalohkot folion päälle uunipellille. Paahda omenoita 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

  2. Paahda pähkinät kuivassa pannussa ja rouhi ne veitsellä. Viipaloi taatelit.

  3. Sekoita kastikeaineet keskenään. Laita salaattisekoitus kulhoon ja nostele kastike joukkoon. Jaa salaatti lautasille.

  4. Laita omenat, pähkinät ja taatelit salaatin päälle. Lisää lopuksi vuohenjuusto käsin murustellen.

Kommentit (1)

Vierailija

Mielenkiintoinen resepti - otin talteen. Kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Porkkana ei suinkaan ole ainut juures, joka sopii kakkuihin. Tämä herkku saa mehevyytensä palsternakasta ja tuorejuustokuorrutteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t + 45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Palsternakkakakku

Ainekset

350
g
kuorittuja palsternakkoja
1
appelsiinin kuoriraaste
2
tl
appelsiinimehua
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
piparkakkumaustetta
2
tl
leivinjauhetta
100
g
saksanpähkinöitä
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
vaniljatuorejuustoa
100
g
pehmeää voita
dl
tomusokeria
2
tl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinin kuorta
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (ø 15 cm) leivinpaperilla.
  2. Kuori ja raasta palsternakat hienoksi. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Purista mehu.
  3. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää palsternakkaraaste, appelsiinin kuoriraaste, mehu ja öljy. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Hienonna pähkinät joukkoon. Kääntele kuivat ainekset palsternakkaseokseen.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa pohja kahteen osaan.
  6. Vatkaa kuorrutuksen ainekset nopeasti sekaisin keskenään.
  7. Levitä puolet kuorrutuksesta kakkupohjan kerrosten väliin, ja levitä loput kuorrutuksesta rennosti kakun päälle. Koristele pähkinöillä ja appelsiinin kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 350 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Leivosfani

Eivätkö nämä frangipanet olekin niitä iki- ihania ja varsin tunnettuja ruotsalaisia masariineja eli mazarine- leivoksia? Ovatpa hyvinkin! 😋

Vierailija

Hyvä ohje

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)