Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 210 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Sipulin ystävän lempipiirakassa on paksu kerros matalassa lämmössä haudutettua sipulia.

Galette-tyylisen piirakan idea on oikeastaan sama kuin karjalanpiirakan. Sen reunat taitellaan täytteen päälle, jolloin piirakan voi paistaa pellillä ilman pelkoa täytteen karkaamisesta.

Lopputuloksena on rapeapohjainen piirakka, jossa on mehevä täyte.

Tällä kertaa pellillä paistettavan piirakan täytteeksi haudutetaan runsaasti sipulia. Miedolla lämmöllä kuullotettaessa sipuli makeutuu ja pehmenee. Joukkoon lisätään paksua jogurttia ja yksi kananmuna, joka riittää sitomaan ainekset yhteen.

Sipulipiirakka sopii sellaisenaan iltapalaksi tai maistuu salaatin kanssa pienenä ateriana. Parhaimmillaan se on hetken jäähdyttyään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1t 30min + jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Täyden kilon sipulipiirakka

Ainekset

Taikina
2–2½
dl
vehnäjauhoja
dl
ruisjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
150
g
kylmää voita
1
dl
kylmää turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
Täyte
1
kg
sipulia
3
rkl
rypsiöljyä
3
tl
sokeria
1
tl
suolaa
2
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
1
kananmuna
2
tl
rakuunaa tai dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Kuutioi kylmä voi, lisää se jauhoihin ja nypi seos murumaiseksi. Lisää jogurtti ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin tiiviiksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin reiluksi tunniksi.

  2. Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa
    tai kahdessa pienemmässä pannussa, lisää sipulit ja kuullota matalalla lämmöllä sekoitellen läpikuultavaksi, noin 5–10 minuuttia. Lisää sokeri ja suola, sekoita hyvin. Nosta lieden lämpöä ja paista sipuleita vielä 20 minuuttia. Niihin saa tulla hieman väriä, mutta älä ruskista. Anna sipulien jäähtyä taikinan kaulimisen ajan.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperilla levyksi (40 cm x 30 cm). Siirrä uunipellille.

  4. Mittaa jogurtti kulhoon. Sekoita kananmuna, mausteet ja sipulit jogurttiin. Levitä täyte piirakkapohjalle, jätä noin 7 cm reunasta ilman täytettä. Käännä reuna täytteen päälle ja voitele kananmunalla. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

  5. Tarjoa sipulipiirakka huoneenlämpöisenä.

Kommentit (4)

Vierailija

Voisiko tämän tehdä myös piirakkavuokaan

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Tämä piirakka on suunniteltu tehtäväksi pellille, jossa pohja paistuu mureaksi kosteasta ja runsaasta täytteestä huolimatta. Jos innostut kuitenkin kokeilemaan, kerro kuinka onnistui :)

Vierailija

Onnistuukohan tämä pelkistä vehnäjauhoista? Ruisjauhoja on vaikea löytää täältä missä asun.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa!
Pohja onnistuu hyvin pelkistä vehnäjauhoista, tarvitset pelkkiä vehnäjauhoja 3 1/2 - 4 dl.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.