
Kokonaisena uunissa paahdettu kukkakaali on näyttävä juhlapöydän pääruoka. Tässä ohjeessa se maustetaan harissalla ja yrteillä.
Joulu, uusivuosi, loppiainen. Mitä jos juhlapöytään kattaisi vaihteeksi jotain kevyempää? Herkullisen tarjottavan saa kokonaisena paahdetusta kukkakaalista.
Kukkakaali on Suomessa tunnusmerkillinen kesävihannes, onhan sen paras sesonki lämpimimpään aikaan. Talvella voi kuitenkin kaivata hieman keveämpää vaihtoehtoa juuresruoille, varsinkin joulun jälkeen. Siihen kaipuuseen vastaavat tuontikukkakaalit.
Kokonaisesta kukkakaalista saa paahdettuna hauskan tarjottavan talvisiin juhliin. Oheista ohjetta kokeilleet ovat kuvailleet kaalin makua superherkulliseksi. Salaisuutena on harissa-chilitahnalla maustettu öljy, jolla kukkakaalia sivellään ahkerasti paahtamisen aikana.
Viimeistely on puoli ruokaa. Valmiin kaalin hunnuksi sirotellaan nimittäin tuoreyrttiseosta, jossa maistuvat kuivatut hedelmät ja rouhitut mantelit.
Lisukkeeksi sopivat hummus ja tsatsiki, jotka voi ostaa valmiina tai pyöräyttää itse.
Kokonainen kukkakaali uunissa
Ainekset
Työvaiheet
- Irrota kukkakaalista uloimmat lehdet. Leikkaa kukkakaalin pohja tarvittaessa tasaiseksi, jotta kukkakaali pysyy pystyssä.
- Laita kukkakaali uunivuokaan. Sekoita öljy ja harissa keskenään. Valuta kukkakaalille öljyseosta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai siihen asti, kunnes kukkakaali on napakan pehmeää.
- Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita joukkoon öljy, juustokumina, suola ja pippuri. Lisää seokseen yrtit, aprikoosit ja viikunat. Lusikoi seos kukkakaalille. Viimeistele granaattiomenan siemenillä ja manteleilla. Tarjoa hummuksen ja tsatsikin kanssa.
Vinkki: Onko uuni varattu joulunaikaan? Jos haluat nopeuttaa kukkakaalin kypsymistä uunissa, voit halutessasi esikeittää kukkakaalia noin 10 minuuttia ennen uunipaistoa.