Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pannuvalmiista metsäsienistä valmistettu risotto on syysruokaa parhaimmillaan! Risottoa kannattaa sekoittaa ahkerasti, jolloin sen koostumuksesta tulee ihanan kermainen. Tällä reseptillä ja vinkeillä onnistut.

Ensimmäinen merkittävä vaihe risoton valmistuksessa on la tostatura, jossa riisi lisätään kuullotetun sipulin kaveriksi kuumalle pannulle. On tärkeää, että riisiä kuullotetaan pitkään ja se lämpenee kauttaaltaan. Pannu on sopivan kuuma, kun sille kaadettu viini sihahtaa kunnolla.

Tämän jälkeen alkaa kuuman liemen lisääminen. Perinteisesti neuvotaan lisäämään nestettä kauhallinen kerrallaan, mutta brittiläinen kokki Marco Pierre White opastaa kaatamaan pannulle ensin noin puolet liemestä. Tällöin kaikki jyvät ovat liemen peitossa ja riisin kypsyminen käynnistyy tasaisemmin.

Jatkuvan sekoittamisen ansiosta riisistä irtoaa tärkkelystä ja koostumuksesta tulee kermainen. Viimeinen vaihe, mantecatura, on tärkein. Siinä pannu otetaan pois liedeltä ja joukkoon vatkataan ensin voi ja sitten parmesaani. Pelkkä sekoittaminen ei riitä, vaan risottoa toden teolla vatkataan, jotta risotosta tulee herkullisen kermaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienirisotto

Ainekset

n. 1
l
metsäsieniä (esim. kantarelleja, suppilovahveroita, mustatorvisieniä, tatteja)
1
rkl
voita paistamiseen
1
tl
merisuolaa myllystä
½
tl
mustapippuria myllystä
RISOTTO
1
l
kana- tai kasvislientä
1
dl
kuivattuja sieniä
50
g
voita
50
g
parmesaania
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
4
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
sitruuna)

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna pannu ja paista siinä sieniä, kunnes niiden neste on haihtunut. Lisää voi ja paista 5 minuuttia, kunnes sienet ovat rapeita. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sienet sivuun odottamaan. Jos käytät tatteja, voit paistaa ne suoraan voissa.

  2. Kuumenna kanaliemi kattilassa kiehuvaksi. Ota 1 dl lientä erilleen ja lisää siihen kuivatut sienet. Kylvetä sieniä 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Valuta sienet ja ota sieniliemi talteen.

  3. Kuutioi voi valmiiksi ja raasta parmesaani hienoksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä isolla pannulla. Lisää riisi ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.

  4. Lisää kerralla noin puolet liemestä niin, että neste peittää riisin kokonaan. Lisää myös liotetut sienet ja sieniliemi. (Jätä liemestä tarvittaessa pieni osa kulhoon, jos siinä näkyy hiekkaa tai muuta roskaa.)

  5. Kypsennä risottoa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä, kun edellinen kauhallinen on haihtunut ja imeytynyt riisiin. Kun lientä on jäljellä noin kolmannes alkuperäisestä, lisää paistetut sienet.

  6. Kun riisi on sopivan kypsää 17–20 minuutin kuluttua (al dente), tee mantecatura: ota pannu liedeltä ja vatkaa voi voimakkaasti sekoittaen riisin joukkoon. Lisää parmesaani samoin. Risoton tulisi olla nyt paksun kermaista, mutta valuvaa. Mausta halutessasi puristamalla joukkoon sitruunaa.

Vinkki Voit valmistaa risoton myös ruskeista herkkusienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.