Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Yotam Ottolenghi on kuuluisa kekseliäistä kasvisruoistaan ja nerokkaista yhdistelmistään. Juuriselleripihvit & Café de Paris -voikastike on taattua Ottolenghiä.

Rujon näköinen juuriselleri ei ole ulkonäöltään kaikista helpoiten lähestyttävä juures. Maku on kuitenkin erittäin herkullinen, etenkin pitkän uunikypsennyksen jälkeen.

Juuriselleristä syntyykin parhaat yhden aineksen kasvispihvit ja vielä älyttömän helposti. Suurin työ on juurisellerin pesemisessä, sillä sillä on vahva ja paksu juurakko, jonka uumeniin jää helposti multaa. Helpointa on leikata juurakko pois ja pestä mukula huolella.

Sen jälkeen pintaan hierotaan öljyä, suola ja pippuria ja mukulat uuniin paahtumaan noin kahdeksi tunniksi koosta riippuen. Kun kokonaiset mukulat ovat pehmenneet, niistä leikataan paksuja viipaleita, jotka saavat ruskistettua pintaa uunin grillivastuksilla tai paistinpannulla.

Juuriselleripihvien syvän voimakkaaseen makuun sopii erinomaisesti suolainen ja kermainen café de paris -kastike, jossa on paljon yrttejä. Yksinkertaisemman, mutta superherkullisen lisän pihveille saa myös ruskistetusta voista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin juuriselleripihvit

Ainekset

2
isoa juuriselleriä (900 g)
dl
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 2
rkl
vaahterasiirappia
TARJOILUUN
Café de Paris -kastiketta (ks. ohje)
sormisuolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista juurisellereistä ’hännät’ ja harjaa sellerit puhtaiksi. Pistele sellereihin haarukalla reilusti reikiä.

  2. Yhdistä öljy, suola ja pippuri. Hiero öljyseos sellereiden pintaan. Laita sellerit leivinpaperin päälle uunivuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 2 t 15 min–2 t 45 min, kunnes selleri on täysin kypsää. Valele juureksia paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla öljyllä.

  3. Anna sellereiden jäähtyä 15 minuuttia. Leikkaa ne noin 2 1⁄2 cm:n paksuisiksi pihveiksi. Valele pihvit vuokaan valuneella öljyllä. Lisää öljyä, jos sitä ei ole tarpeeksi vuoan pohjalla.

  4. Kytke uuni grillivastukselle. Laita selleripihvit leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle hieman vaahterasiirappia. Paista uunin ylätasolla 6–8 minuuttia, kunnes pihvit ovat kauniin värisiä.

  5. Tarjoa pihvit Café de Paris -kastikkeen kanssa (ks. ohje). Laita hieman kastiketta lautasille. Nosta päälle pihvit. Lusikoi loput kastikkeesta osittain pihvien päälle. Viimeistele sormisuolalla ja mustapippurilla.

Café de Paris -kastike

Ainekset

1
banaanisalottisipuli
1
valkosipulinkynsi
(2
anjovisfileetä)
110
g
voita
1
tl
sinappijauhetta
½
tl
curryjauhetta
½
tl
cayennenpippuria
¼
tl
suolaa
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
2
rkl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2
rkl
timjaminlehtiä
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
pieniä kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
kuohukermaa
2
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. (Hienonna anjovisfileet.) Laita ne kattilaan. Lisää voi, sinappijauhe, curry, cayennenpippuri ja suola. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen noin 6 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja voi muuttunut kullankeltaiseksi.

  2. Hienonna yrtit. Lisää kattilaan kaprikset, yrtit ja pippuri. Keitä 1 minuutti. Lisää kerma ja sitruunamehu. Keitä sekoitellen 2 minuuttia, mutta älä sekoita liikaa. Kastike saa olla leikkautununeen näköistä, eli ei emulsiota.

Vinkki Alkuperäisessä ohjeessa on monta eri yrttiä. Tarvittaessa ohjetta voi oikaista ja käyttää vain yhtä tai kahta yrttiä, kuten rakuunaa ja lehtipersiljaa.

Kommentit (5)

Vierailija

Ottolenghin reseptejä kannattaa käyttää muutenkin. Siinä on kokki, joka valmistaa ruoat aidoista aineksista eikä mistään tehtaassa tuotetuista lisäainebiomassasta. Lisää Ottolenghiä!

Vierailija

Selleriohjeiden yhteyteen olisi syytä aina kirjata isolla maininta allergiariskistä ja siitä, ettei kannata tarjota vieraille ilman ennakkokysymyksiä. On hyvä myös huomioida, että selleri aiheuttaa herkimmille allergiaoireita jo hengitettynä (oleskelu tilassa, jossa selleriä käsitelty mahdotonta).

Vierailija

Ottolenghi luo kyllä todella maistuvia makuyhdistelmiä. Bibliofiilina rakastan paperisia kirjoja ja Ottolenghin keittokirjat ovat kirjahyllyni ikisuosikkeja.
Nämä kasvispihvit olivat superherkullisia ja yllättävä kastikevalinta sopi niille hyvin. Käytän usein juuriselleriä ruoanlaitossa. Pihvit valmistuvat nopeasti kun leikkaa sellerin viipaleiksi, kiehauttaa ja sitten paistaa panulla tai uunissa. Ei tosin tule yhtä syvää makuelämystä kuin tällä Ottolenghin ohjeella.

Vierailija

Leivinpaperi + grillivastus = tulipalo

Vierailija

Se cayennepippuri eikä mikään cayennenpippuri.

(Vrt jauheliha >< jauhenliha...)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.