Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
Ohje: Pirjo Toikkanen Kuva: Sami Repo

Näistä sipuleista ei makua puutu, sillä täytteeseen tulee pinaattia ja kahta eri juustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täytetyt jättisipulit

Ainekset

4
jättisipulia
Täyte
150
g
tuoretta tai pakastettua pinaattia
1
valkosipulinkynsi
2
viipaletta paahtoleipää
jättisipulien koverretut sisukset
1
rkl
öljyä
1
rkl
voita
1/2
pussia
pinjansiemeniä (25 g)
2 1/2
dl
gruyere-juustoa raastettuna
100
g
chèvre-vuohenjuustoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(3 rkl brandya)

Työvaiheet

  1. Ota täytteen pakastepinaatti sulamaan huoneenlämpöön. Jos käytät tuoretta pinaattia, ryöppää lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä ja valuta.
  2. Kuori jättisipulit ja laita ne kiehuvaan veteen kattilaan. Keitä 15 min. Sipulien kiehuessa valmistele täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa leipäviipaleet pieniksi kuutioiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja nokare voita pannussa. Lisää leipäkuutiot ja valkosipuli ja paista, kunnes leipä saa hieman väriä, noin 1-2 min. Siirrä täyte kulhoon. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  3. Valuta sipulit siivilässä. Leikkaa ne poikittain kahtia ja koverra sisuksista lusikan avulla pois 2/3. Siirrä sipulikupit voideltuun uunivuokaan. Jos sipulikupin pohjaan jää reikä, peitä se pois koverretulla sipulinpalalla. Pilko sipulien sisukset ja siirrä samaan kulhoon paistettujen leipäkuutioiden kanssa. Lisää pinaatinlehdet kulhoon.
  4. Kuumenna pinjansiemenet kuivassa pannussa. Raasta gruyere-juusto. Tarvitset yhteensä 2 1/2 dl juustoraastetta: 2 dl täytteeseen ja 1/2 pinnan gratinoimiseen.
  5. Paloittele chevre. Lisää se ja 2 dl gruyerea täytteeseen. Sekoita ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Lusikoi sipulikupit pullolleen täytettä. Halutessasi pirskota sipuleihin tilkka brandya. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista sipuleita 200-asteisessa uunissa 15 min. Tarjoa kuumina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Lehtikaali-mustapapupata
Lehtikaali-mustapapupata

Superedullinen ja maukas kasvisruoka.

Tomaatti- ja kookospohjainen pataruoka, jolle lehtikaali tuo väriä, pavut täyttävyyttä ja ja sambal oelek potkua. Tarjoile esim. ruokakauran tai ruokavehnän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-mustapapupata

Ainekset

1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta, raastettua inkivääriä
2
rkl
curryjauhetta
1
rkl
tomaattipyree
0,5-1
tl
sambal oelek (itse laitoin 1 tl)
1
kasvisliemikuutio
5
dl
mustapapuja (käytin 2 purkkia, joissa papujen osuus 230 g)
100
g
puhdistettua ja revittyä lehtikaalia (kovat kannat pois), tuore tai pakaste
4
dl
tomaattimurskaa
2-2,5
dl
kookosmaitoa (käytin 2,5 dl, koska purkki oli sen kokoinen)
öljyä paistamiseen.

Työvaiheet

1. Sulata lehtikaali, jos käytät pakastetta. Jos käytät tuoretta, revi lehtikaali sopiviksi paloiksi ja poista kovat kantaosat. Valuta pavut.
2. Kuori ja pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Raasta inkivääri hienoksi. Paista suurella pannulla keskilämmöllä 3-5 min., kunnes sipuli on pehmennyt.
3. Lisää curry, tomaattipyree, sambal oelek ja hienonnettu liemikuutio. Paista seosta muutama minuutti.
4. Lisää lehtikaalit pannuun ja paista miedolla lämmöllä sen verran, että ne painuvat hieman kasaan ja lisää sitten valutetut pavut. Paista vielä muutama minutti.
5. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna porista matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tarjoile esim. ruokakauran, ruokavehnän tai riisin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää. Söimme riisin kera.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Kommentit (0)