Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Petri Aho

Antti Tuiskun päivänä Satulinnan herkkupöydässä oli ihastuttavia kevätkääryleitä. Rapeiden rullien sisällä on riisivermiselliä ja rutkasti kasviksia.

Vain elämää -keittokirja – suoraan Satulinnasta!

Nelosen Vain elämää -sarjassa paitsi lauletaan ja musisoidaan myös syödään hyvin. Ohjelman tähdet kokoontuvat kaksi kertaa päivässä aterialle, jonka menun päivän artisti on suunnitellut itse.

Virittäydy Vain elämää -tunnelmaan kokkaamalla samoja ruokia, joita Anssi Kela, Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle nautiskelivat ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää -reseptit suoraan Hirvensalmen Satulinnasta, olkaa hyvä!

Nauti lisää Satulinnan ihanista Vain elämää -hetkistä Ruutu.fi:ssä.

Soppa365 ja Nelonen ovat molemmat osa Sanomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kevätkääryleet

Ainekset

Täyte
2
dl
riisivermiselliä
1
dl
mung-pavun ituja
1
porkkana
1
lehtisellerin varsi
1
punainen paprika
2
valkosipulinkynttä
2
kevätsipulia
2
tl
raastettua inkivääriä
2
rkl
kala- tai soijakastiketta
1
rkl
limetin mehua
2
rkl
hienonnettua korianteria
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
12-15
lehteä valmista kevätkääryletaikinaa
1/2
l
rypsiöljyä paistamiseen
1
kananmunan valkuainen

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte: Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele vermiselli kylmällä vedellä. Voit katkoa vermiselliä hieman esim. saksilla, jotta sitä on helpompi käsitellä.
  2. Suikaloi kuorittu porkkana, sellerinvarsi ja paprika pieniksi ja ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja kevätsipuli.
  3. Kuullota kasvikset ja sipulit pehmeiksi paistinpannulla öljytilkassa. Lisää pannulle vermiselli, raastettu inkivääri, kala- tai soijakastike ja limetin mehu sekä mausteet. Hauduta hetki, tarkista täytteen maku ja jätä odottamaan.
  4. Ota kevätkääryletaikina puhtaalle työpöydälle arkki kerrallaan. Peitä odottavat arkit kelmulla estääksesi taikinan kuivumisen. Voitele taikina valkuaisella ja laita sille lusikallinen tai pari täytettä. Taita taikinan sivureunat täytteen päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Käytä valkuaista liimana rullan sulkemiseen.
  5. Kuumenna reilu kerros öljyä tukevassa kannellisessa kattilassa, esim. valurautapata tai teräskattila. Öljy on riittävän kuumaa (n. 175 asteista), kun siihen pudotettu kääryle alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Voit mitata öljyn lämpötilaa myös paistolämpömittarilla, jossa on tarpeeksi laaja asteikko. Uppopaista kääryleet öljyssä kullan keltaisiksi ja rapeiksi, 2–3 minuuttia. Nostele kääryleet reikäkauhalla tai pihdeillä talouspaperin päälle valumaan ja siirrä sitten tarjoiluastiaan. Tarjoile heti. Älä peitä kääryleitä foliolla, jolloin ne muuttuvat helposti nahkeiksi.

Lue myös: Syö kuin Satulinnassa – Soppa julkaisee neljännen Vain elämää -kauden parhaat reseptit!

Hapanimeläkastike

Ainekset

1
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
ruokosokeria
2
rkl
ketsuppia
1
rkl
kanafondia
1
pieni sipuli
1/2
tuore chili
1 1/2
rkl
maissitärkkelystä
1/2
dl
vettä tai hedelmämehua (esim. ananas)

Työvaiheet

  1.  Mittaa kattilaan etikka, sokeri, ketsuppi, kanafondi, hyvin hienonnetut sipuli ja chili. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  2. Tarkista maku ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
  3. Lisää kastikkeeseen veteen tai mehuun sekoitettu maissitärkkelys ja jatka keittämistä vielä muutama minuutti, kunnes kastike suurustuu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1196 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström

Laita basmatiriisi kiehumaan samalla, kun kokkaat kastikkeen. Koko ruoka on vartissa valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mifukastike

Ainekset

1
rs (250 g)
Mifu-suikaleita, paprika-chili
1
rs (200 g)
Tuorekset Thai-kasviksia
2
rkl
öljyä
1
rs (250 ml)
kookoskermaa
2
dl
vettä
2
rkl
sweet chili -kastiketta tai 2 tl harissatahnaa
½
tl
suolaa
1
dl
maapähkinöitä
(thaibasilikaa)

Työvaiheet

  1. Paista Mifua ja kasviksia öljyssä 3 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kookoskerma, vesi, chilikastike ja suola. Hauduta 10 minuuttia.
  3. Ripottele pinnalle pähkinöitä ja halutessasi thaibasilikaa.
  4. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.