Soppa365 on lisännyt 255 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Yksinkertaisuudessa piilee usein nerous. Esimerkiksi tuoreista metsäsienistä tehty simppeli kastike kuuluu ruokiin, joissa muutama raaka-aine on yhdessä moninkertaisesti enemmän. Reseptiä voi toki muunnella lisäämällä kastikkeeseen tilkan valkoviiniä tai maustamalla sen yrteillä tai muilla mausteilla. Mutta mitään erityistä tarvetta ei ole, sillä se mikä on toiminut ennenkin, toimii edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
20 min + ryöppääminen 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rouskukastike

Ainekset

2 ½-3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (= noin 1 l tuoreita)
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus
valkopippuria

Työvaiheet

 

  1. Ryöppää sienet alla täältä löytyvän ohjeen mukaan. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä tarpeen mukaan lämpöä.
  2. Siivilöi vehnäjauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia. 
  3. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen ja anna kiehua muutama minuutti välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10­-15 minuuttia. Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.
  4. Tarjoa keitettyjen, jauhoisten syysperunoiden ja jauhelihapihvien, hirvimurekkeen tai vaikka cashew-porkkanapihvien tai uunilohen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohjeet Suvi Rüster kuva Tuomas Kolehmainen

Jauhelihakeiton vegeversio syntyy näppärästi Härkiksestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Härkiskeitto

Ainekset

500
g
perunoita, kiinteä lajike
2
porkkanaa
1
(100 g)
pala juuriselleriä
½
purjo
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
½
tl
kokonaisia maustepippureita
1
laakerinlehti
1
Härkistä, esim. tex-mex -maustettua
hienonnettua persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja juuriselleri. Halkaise purjo, huuhtele ja viipaloi.
  2. Mittaa kattilaan vesi ja kaikki kasvikset. Kuumenna. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta maustepippurilla ja laakerinlehdellä.
  3. Keitä 15 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä. Sekoita keiton joukkoon Härkis ja hienonnettu persilja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-päärynäsosekeitto + päärynä ja porkkanasipsit

Ainekset

Porkkana-päärynäsosekeitto
4
kpl
Porkkana
1
kpl
peruna
1
kpl
päärynä (1 iso tei 2 pientä)
1
rkl
sulatejuusto
1
dl
kuohukerma
n.1
tl
suolaa
n.1
l
vettä (kasvisten keittämiseen)
Päärynäsipsit
1
kpl
iso päärynä
Porkkanasipsit
2
kpl
porkkanaa
himalajan vuoristosuola

Työvaiheet

PORKKANA-PÄÄRYNÄSOSEKEITTO
Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Kuullota kasviksia kattilassa. Kaada joukkoon vesi. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kuori ja pilko pääryvä, lisää kasvisten sekaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, sulatejuusto ja suola. Kuumenna keitto kiehuvaksi, mutta älä keitä. Tarkista maku.

PÄÄRYNÄSIPSIT
Lämmitä uuni 100 asteeseen. Leikkaa päärynät ohuiksii viipaleiksi. Ohuita viipaleita saat käyttämällä mandoliinia, mutta hyvä lopputulos syntyy myös terävän veitsen avulla.

Mitä ohuempi siivuista teet, sitä rapeampia omenasipseistä tulee. Poista siemenet viipaleista veitsen kärkeä käyttäen.

Levittele viipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille vieri viereen.

Älä kasaa viipaleita päällekkäin. Laita uuniin.

Kuivata päärynöitä uunissa kunnes viipaleet ovat rapeita.

PORKKANASIPSIT
Pese ja kuori porkkanat. Pilko porkkanat käyttäen mandoliinia tai veistä: käännä porkkana ja leikkaa ne vinottain saadaksesi ovaalinmuotoisia paloja. Jos palat ovat liian paksuja, niistä tulee pehmeitä rouskuvien sijaan.

Asettele porkkanat yhteen kerrokseen leivinpaperille pellin päälle ripottele pintaan suolaa.

Laita pelti uuniin ja kypsennä porkkanoita 15–20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kuivia ja rapeita. Tarkkaile tilannetta etenkin loppua kohden, sillä porkkanat voivat palaa nopeasti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raskaan pihviaterian raskain asia on harvoin itse pihvi, vaan tuhdit lisukkeet. Yhdistä nälkää pitävä pihvi ja raikas salaatti ja lopputulos on juuri sopivan täyttävä pihvisalaatti.

Perinteinen tapa syödä pihvi kermakastikeella ja perunoiden kera hengästyttää jo ajatuksena. Itse pihvi on kuitenkin kelpo ruoka, jossa on erityisesti talvella tarvittavaa, piristävää b-vitamiinia. Pihvisalaatti on ratkaisu pihvinystävälle, joka ei halua nukahtaa iltapäivällä pystyyn. Se on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Meksikolainen pihvisalaatti

Ainekset

500
g
naudan sisäfileetä
1
rkl
voita (+ 1 rkl oliiviöljyä)
2
rkl
tacomaustetta
Salaatti
1 1/2
l
baby gem- tai romainesalaattia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
1
pihvitomaatti
1
kurkku
1
kypsä maissi
1
avokado
1
dl
korianterinlehtiä
Chilikastike
1
miedohko chilipalko
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
limettimehua
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
1/2
tl
sormisuolaa
Helppo guacamole
2
avokadoa
1
rkl
limettimehua
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
hienonnettua korianteria
1/4 tl
kuivattua chilirouhetta
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
4
maissitortillaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Paista lihaan ensin kaunis väri pannussa voi-öljyseoksessa. Työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä fileetä uunissa, kunnes mittari osoittaa 58 astetta, noin 40 minuuttia. Tällöin liha on kauniin rosee. Jos pidät kypsemmästä lihasta, jatka paistamista, kunnes sisälämpö on 64 astetta.
  3. Mausta liha tacomausteella. Kääri se folioon ja anna levähtää noin 15 minuuttia.
  4. Tee chilikastike. Kuutioi chili. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä ne öljyn ja limettimehun kanssa. Mausta pippurilla ja suolalla.
  5. Tee guacamole. Halkaise avokadot ja poista kivet. Lusikoi hedelmäliha kulhoon. Purista limettimehua avokadoille. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Painele haarukalla avokadon rakenne irti. Hienonna korianteri. Sekoita korianteri ja mausteet guacamoleen.
  6. Laita salaatti laakeaan tarjoiluastiaan. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi pihvitomaatti. Halkaise kurkku, poista siemenet ja viipaloi. Leikkaa maisinjyvät irti tähkästä. Kuori avokado ja poista kivi. Irrota hedelmäliha kuoresta lusikalla ja viipaloi se. Asettele kaikki kasvikset salaattipedille. Valuta chilikastiketta päälle.
  7. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet ja korianterinlehdet salaatille. Lusikoi guacamolea päälle.
  8. Paahda tortillat kuivassa kuumassa parilapannussa. Leikkaa paloiksi ja tarjoa salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 83 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen


Tomaattiset munakoisot ja basilikapistou lainaavat makunsa klassiselta provencelaiselta vuokaruualta, joka on nimeltään tian d'aubergines.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Provencen munakoisot

Ainekset

4
pientä munakoisoa
1
tl
suolaa
3/4
dl
oliiviöljyä
4
dl
tomaattikastiketta (valmis pastakastike)
1
rkl
balsamiviinietikkaa
250
g
bufalamozzarellaa
4
rkl
raastettua parmesaania
Lisäksi
4
rkl
pistouta (ks. ohje alla)
4
rkl
rouhittua pekaanipähkinää

Työvaiheet

  1. Halkaise munakoisot. Viillä leikkuupintaan veitsellä kevyet ristiviillot. Kuumenna öljy pannussa ja paista munakoisoja leikkuupinta alaspäin noin 5 minuuttia. Käännä munakoisot, peitä pannu foliolla ja kypsennä vielä 5 minuuttia.
  2. Laita munakoisot uunivuokaan. Mausta tomaattikastike viinietikalla ja lusikoi se munakoisoille. Levitä revitty mozzarella ja raastettu parmesaani pinnalle. Paahda 250-asteisen uunin yläosassa noin 5 minuuttia.
  3. Lusikoi munakoisojen päälle pistouta ja viimeistele pähkinöillä.

Pistou

Ainekset

1
tomaatti
3
valkosipulinkynttä
2
tuuheaa ruukkua basilikaa
100
g
raastettua parmesaania
n. 1
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kalttaa tomaatti. Viillä tomaatin kantaan ristiviilto ja kasta tomaatti kiehuvaan veteen 20 sekunniksi. Laita se sitten hetkeksi kylmään veteen. Poista tomaatista kuori.
  2. Kuori valkosipulit ja laita ne basilikanlehtien kanssa tehosekoittimeen. Pyöräytä sileäksi.
  3. Halkaise kaltattu tomaatti, poista siemenet lusikalla ja lisää tomaatinpuolikkaat ja juustoraaste basilikaseokseen. Laita kone uudelleen käyntiin. Lisää öljyä ohuena nauhana, kunnes seos on jämäkkää mutta lusikoitavaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)