Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Yksinkertaisuudessa piilee usein nerous. Esimerkiksi tuoreista metsäsienistä tehty simppeli kastike kuuluu ruokiin, joissa muutama raaka-aine on yhdessä moninkertaisesti enemmän. Reseptiä voi toki muunnella lisäämällä kastikkeeseen tilkan valkoviiniä tai maustamalla sen yrteillä tai muilla mausteilla. Mutta mitään erityistä tarvetta ei ole, sillä se mikä on toiminut ennenkin, toimii edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
20 min + ryöppääminen 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rouskukastike

Ainekset

2 ½-3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (= noin 1 l tuoreita)
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus
valkopippuria

Työvaiheet

 

  1. Ryöppää sienet alla täältä löytyvän ohjeen mukaan. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä tarpeen mukaan lämpöä.
  2. Siivilöi vehnäjauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia. 
  3. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen ja anna kiehua muutama minuutti välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10­-15 minuuttia. Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.
  4. Tarjoa keitettyjen, jauhoisten syysperunoiden ja jauhelihapihvien, hirvimurekkeen tai vaikka cashew-porkkanapihvien tai uunilohen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vesikielellä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Olen ihastunut näihin munakasrulliin. Ne ovat todella nopeita ja helppoja tehdä ja sinnehän voi täytteeksi laittaa vaikka mitä. Palat maistuvat kylmänä tai lämmitettynä. Itse tykkään syödä näitä Asian Sweet Chili kastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppilovahvero-munakasrulla

Ainekset

Pohja:
6
kananmunaa
6
dl
maitoa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
rkl
paprikasilppua
2
rkl
korianteria tai persiljasilppua
Täyte:
300
g
sulaneita suppilovahveroita
1
sipuli
3
valkosipulin kynttä
7
miniluumutomaattia
1
mm
valkopippuria (ripaus)
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
meiramia
1/2
tl
oreganoa
200
g
cremefraishea tai kermaviiliä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Kuorrute:
1
kananmunan keltuainen
1
kananmuna
100
g
Emmental-juustoraastetta

Työvaiheet

Pohja:
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 20-25 min. Jäähdytä pohja. Kumoa jäähtynyt pohja toisen leivinpaperin päälle.

Täyte:
2. Purista sulaneista sienistä neste pois ja pilko pieniksi. Silpua sipulit ja valkosipulit. Pieni miniluumutomaatit. Paista sipulit ja valkosipulit yhdessä ja kypsennä ne pehmeiksi noin 5 min. Lisää sekaan sienet ja tomaatit ja paista vielä yhdessä muutama minuutti, kunnes nesteet häviää sienistä ja tomaatit kypsyvät. Mausta ja lisää lopuksi Creme Fraiche ja kananmuna. (Kypsennä vielä seosta muutama minuutti). Sekoita hyvin.

3. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää lopuksi fetajuusto muruna pinnalle. Kääri rullalle.

Kuorrute:

4. Lisää rullan päälle kuorruteseos. (Juustoraaste, 1 keltuainen ja 1 kananmuna.) Kuorruta 250 aatteessa n. 8-10 min.

Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua,sillä se on helpompi leikata hieman vetäytyneenä.

Itse tykkään syödä tätä Asian Sweet Chili kastikkeen ja salaatin kanssa lämmitettynä.

Ohje: @waterontongue / vesikielellä /Tarja Pasanen

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 172 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Huolellisesti valmistettu currytahna on tämän intialaisen ruuan ydin. Lämmittävään curryyn uppoaa kikherneiden lisäksi yllin kyllin kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-kikhernecurry

Ainekset

Currytahna (noin 4 dl valmista tahnaa):
(600
g)
sipulia
(35
g)
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
3
vihreää chiliä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
1
tl
suolaa
Curryyn:
(100
g)
porkkanaa
1 (250
g)
punainen paprika
(250
g)
munakoiso
(400
g)
kesäkurpitsa
½–1
punaista chiliä
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
currytahnaa (ks. ohje yllä)
1
pkt (285 g)
säilöttyjä kikherneitä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
tl
suolaa
Tarjoiluun:
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin currytahna. Kuori sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chili (siemenineen).

  2. Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Alenna sitten lämpöä ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä kannen alla 20–25 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki. Kaada seos kulhoon.

  4. Mittaa samaan kattilaan tai paistokasariin 1 rkl rypsiöljyä. Kuumenna öljy ja lisää mausteet. Paahda mausteita 1–2 minuuttia (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  5. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

  6. Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa se kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se kannellisessa rasiassa jääkaappiin, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

  7. Valmista kasvis-kikhernecurry. Kuori ja halkaise porkkanat. Paloittele puolikkaat ohuiksi vinoviipaleiksi.

  8. Paloittele paprika kuutioiksi, samoin munakoiso. Halkaise kesäkurpitsa neljään lohkoon. Poista keskeltä vetinen siemenosa ja paloittele lohkot.

  9. Hienonna puolikas tai kokonainen punainen chili sen mukaan, haluatko miedompaa vai tulista currya (jos halut oikein tulisen ruuan, käytä koko chili ja myös sen siemenet).

  10. Kuumenna öljy laakeassa korkeareunaisessa paistokasarissa. Paista ensin porkkanoita muutama minuutti. Lisää sitten paprika ja paista hetki. Lisää munakoisot ja jatka paistamista. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja paista, kunnes kasviksissa on hyvä pintaväri.

  11. Lisää currytahna, valutetut kikherneet ja kookosmaito. Hauduta ilman kantta 5–10 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Keittiössä saisi aina olla nopeasti kypsyvää purjoa. Riittoisa, edullinen ja haudutettuna superherkullinen purjo säilyy pitkään. Ranskalaisen sipulikeiton variointikin käy sillä helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + leivät 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Purjokeitto ja tomaattileivät

Ainekset

1
purjo
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
4
rkl
voita
2
rkl
jauhoja
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
4
laakerinlehteä
2
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
SINAPPISET TOMAATTILEIVÄT
4
viipaletta maalaisleipää
2
rkl
dijoninsinappia
1
tomaatti
50
g
juustoa

Työvaiheet

  1. Aloita leivistä. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele leivät sinapilla, viipaloi tomaatti ja raasta juusto. Lisää tomaatit ja juusto leiville. Paahda uunissa 10 minuuttia.

  2. Suikaloi purjo, huuhtele ja valuta se siivilässä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna myös timjami. Paista purjoa ja valkosipulia voissa kattilassa 5 minuuttia. Lisää jauhot ja paista 1–2 minuuttia.

  3. Lisää vesi, liemikuutio, laakerinlehdet ja timjami kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 8 minuuttia.

  4. Mausta keitto sinapilla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitto leipien kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 172 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppo ja edullinen hernepesto tekee pastasta herkullista. Voit unohtaa parmesaanin ja pinjansiemenet, kun lisäät peston joukkoon sopivasti sitruunaa, oliiviöljyä ja valkosipulia. Paistetut leipämurut tuovat annokseen rapeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepestopasta

Ainekset

350
g
spagettia
2 l vettä ja 2 tl suolaa keittämiseen
Sitruunaiset leipämurut
3
viipaletta
kuivahtanutta vaaleaa leipää
1
valkosipulinkynsi
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
oliiviöljyä
Hernepesto
200
g
pakasteherneitä
1
ruukku
basilikaa
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
1–2
valkosipulinkynttä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista pastan kiehuessa sitruunaiset leipämurut ja hernepesto.
  2. Rouhi leivät veitsellä karkeasti. Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi. Paista leipämurua, valkosipulia ja sitruunankuorta öljyssä pannulla pari minuuttia.
  3. Sulata herneet ja ota vajaa desi erilleen tarjoilua varten. Saksi basilika varsineen kulhoon (säästä muutama lehti pastan päälle). Soseuta kaikki peston ainekset sauvasekoittimella.
  4. Valuta pasta siivilässä, kumoa kattilaan ja sekoita joukkoon hernepesto. Levitä pasta vadille. Viimeistele herneillä, basilikanlehdillä ja sitruunaisilla leipämuruilla.

Kommentit (0)