Hansin reseptit on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Helppo, maukas ja vegaaninen. Kasviksilla höystetty monipuolinen linssikeitto on todellista tämän päivän arkiruokaa.  

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Kuudennessa jaksossa Hans valmistaa ilmastoystävällistä arkiruokaa, linssikeittoa ja kalapuikkoja. Voit kuunnella jakson Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-kasviskeitto

Ainekset

4–6
perunaa (kiinteä lajike)
1–2
porkkanaa
1
varsisellerin varsi
1
sipuli
8–10
kirsikkatomaattia
1
valkosipulinkynsi
1
l
kasvislientä
100–150
g
linssejä
3–4
rkl
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
ruohosipulia, lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Pese ja tarvittaessa kuori perunat. Kuori ja kuutioi porkkanat ja sellerinvarsi. Kuori ja pilko sipuli. Puolita kirsikkatomaatit.
  2. Kiehauta kasvisliemi ja ryöppää siinä porkkanat ja sellerinvarret. Nosta ne esimerkiksi reikäkauhalla paperin päälle valumaan.
  3. Lisää kiehuvan liemen joukkoon perunat, keitä ne kypsiksi ja aseta paperin päälle valumaan. Leikkaa perunat pienimmiksi.
  4. Kuumenna öljy toisessa kattilassa, lisää sipuli ja murskattu valkosipuli. Kuullota, lisää huuhdellut linssit ja kasvisten keitinliemi. Keitä, kunnes linssit ovat pehmenneet. Keittoaika riippuu siitä, mitä linssejä käytät. Mustat linssit kypsyvät hitaammin kuin punaiset ja vihreät. 
  5. Lisää keittoon porkkanakuutiot, tomaatit, sellerit ja perunat. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä tarvittaessa vedellä. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku. Lisää yrtit.
  6. Tarjoile hyvä leivän kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Taivaallisen hyvää ❤️

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kylvetä lihapullat vaihteeksi kookosmaitoisessa, thaimaustetussa liemessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalainen red curry lihapullilla

Ainekset

2
salottisipulia
800
g
kasviksia, esimeriksi suippopaprikaa, porkkanaa ja litteitä herneenpalkoja
öljyä
1
rkl
(tai maun mukaan) thai red curry -tahnaa
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kasvislientä
1
limetti
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
ruukku korianteria
Lihapullat
2
valkosipulinkynttä
noin 3
cm:n
pätkä inkivääriä
1
punainen miedohko chilipalko
500
g
possunjauhelihaa tai sika-nautajauhelihaa
1
kananmuna
hiutalesuolaa, valkopippuria myllystä
Tarjoiluun
basmatiriisiä tai riisinuudeleita

Työvaiheet

  1. Tee ensin lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja kanta. Kuutioi chili. Yhdistä ne jauhelihan ja munan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele pieniksi pulliksi. Paista pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Laita hetkeksi sivuun. Jos haluat pulliin kauniin värin, paista ne pannulla öljyssä kypsiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele kasvikset pieniksi paloiksi. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää red curry ja sekoita. Laita pannulle kasvikset, kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos ja lisää joukkoon kevyesti paistetut lihapullat. (Jos käytät kypsiä pullia, niin lisää ne keittoon vasta lopuksi). Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja kasvikset ovat napakoita.
  3. Viimeistele limettimehulla, kalakastikkeella ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kanssa.
     

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Olen ihastunut näihin munakasrulliin. Ne ovat todella nopeita ja helppoja tehdä ja sinnehän voi täytteeksi laittaa vaikka mitä. Palat maistuvat kylmänä tai lämmitettynä. Itse tykkään syödä näitä Asian Sweet Chili kastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppilovahvero-munakasrulla

Ainekset

Pohja:
6
kananmunaa
6
dl
maitoa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
rkl
paprikasilppua
2
rkl
korianteria tai persiljasilppua
Täyte:
300
g
sulaneita suppilovahveroita
1
sipuli
3
valkosipulin kynttä
7
miniluumutomaattia
1
mm
valkopippuria (ripaus)
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
meiramia
1/2
tl
oreganoa
200
g
cremefraishea tai kermaviiliä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Kuorrute:
1
kananmunan keltuainen
1
kananmuna
100
g
Emmental-juustoraastetta

Työvaiheet

Pohja:
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 20-25 min. Jäähdytä pohja. Kumoa jäähtynyt pohja toisen leivinpaperin päälle.

Täyte:
2. Purista sulaneista sienistä neste pois ja pilko pieniksi. Silpua sipulit ja valkosipulit. Pieni miniluumutomaatit. Paista sipulit ja valkosipulit yhdessä ja kypsennä ne pehmeiksi noin 5 min. Lisää sekaan sienet ja tomaatit ja paista vielä yhdessä muutama minuutti, kunnes nesteet häviää sienistä ja tomaatit kypsyvät. Mausta ja lisää lopuksi Creme Fraiche ja kananmuna. (Kypsennä vielä seosta muutama minuutti). Sekoita hyvin.

3. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää lopuksi fetajuusto muruna pinnalle. Kääri rullalle.

Kuorrute:

4. Lisää rullan päälle kuorruteseos. (Juustoraaste, 1 keltuainen ja 1 kananmuna.) Kuorruta 250 aatteessa n. 8-10 min.

Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua,sillä se on helpompi leikata hieman vetäytyneenä.

Itse tykkään syödä tätä Asian Sweet Chili kastikkeen ja salaatin kanssa lämmitettynä.

Ohje: @waterontongue / vesikielellä /Tarja Pasanen

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Panu Pälviä

Tämä nopea soppa pelastaa arki-illan! Juureskeitto viimeistellään mausteisella, rapeaksi paistetulla chorizolla, leipämurulla ja nokareella ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Juureskeitto ja paistettua chorizoa

Ainekset

500
g
porkkanaa
¼
osa pala (noin 300 g)
juuriselleriä
1
pieni purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
kasvislientä
3
dl
lager-olutta
1
pieni kuivattu chili
1
tl
sokeria tai hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäksi:
100
g
chorizoviipaleita
¼
kuivahtanutta patonkia
100
g
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat ja juuriselleri karkeaksi raasteeksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti myös lehtien välistä, poista kanta ja hienonna varsi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää tomaattipyree, kasvikset ja valkosipulit. Kuullota sekoitellen pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon kasvisliemi, olut, murskattu chili ja sokeri. Kypsennä noin 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  4. Viipaloi chorizomakkara ohuiksi lastuiksi. Paista chorizoviipaleet paistipannulla rapeiksi. Raasta kuivahtanut patonki karkeaksi muruksi. Nostele ranskankermaa ja chorizoviipaleita keittoannoksen pinnalle. Ripottele päälle leipäraastetta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Huolellisesti valmistettu currytahna on tämän intialaisen ruuan ydin. Lämmittävään curryyn uppoaa kikherneiden lisäksi yllin kyllin kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-kikhernecurry

Ainekset

Currytahna (noin 4 dl valmista tahnaa):
(600
g)
sipulia
(35
g)
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
3
vihreää chiliä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
1
tl
suolaa
Curryyn:
(100
g)
porkkanaa
1 (250
g)
punainen paprika
(250
g)
munakoiso
(400
g)
kesäkurpitsa
½–1
punaista chiliä
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
currytahnaa (ks. ohje yllä)
1
pkt (285 g)
säilöttyjä kikherneitä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
tl
suolaa
Tarjoiluun:
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin currytahna. Kuori sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chili (siemenineen).

  2. Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Alenna sitten lämpöä ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä kannen alla 20–25 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki. Kaada seos kulhoon.

  4. Mittaa samaan kattilaan tai paistokasariin 1 rkl rypsiöljyä. Kuumenna öljy ja lisää mausteet. Paahda mausteita 1–2 minuuttia (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  5. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

  6. Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa se kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se kannellisessa rasiassa jääkaappiin, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

  7. Valmista kasvis-kikhernecurry. Kuori ja halkaise porkkanat. Paloittele puolikkaat ohuiksi vinoviipaleiksi.

  8. Paloittele paprika kuutioiksi, samoin munakoiso. Halkaise kesäkurpitsa neljään lohkoon. Poista keskeltä vetinen siemenosa ja paloittele lohkot.

  9. Hienonna puolikas tai kokonainen punainen chili sen mukaan, haluatko miedompaa vai tulista currya (jos halut oikein tulisen ruuan, käytä koko chili ja myös sen siemenet).

  10. Kuumenna öljy laakeassa korkeareunaisessa paistokasarissa. Paista ensin porkkanoita muutama minuutti. Lisää sitten paprika ja paista hetki. Lisää munakoisot ja jatka paistamista. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja paista, kunnes kasviksissa on hyvä pintaväri.

  11. Lisää currytahna, valutetut kikherneet ja kookosmaito. Hauduta ilman kantta 5–10 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kommentit (0)