
Antti Lukkari valmistaa Soppa365-ohjelmassa herkullista karamellisoitua sipulikeittoa.
Sipulikeittoa riittää tällä ohjeella pääruuaksi kahdelle ja alkuruuaksi kahdelle.
Karamellisoitu sipulikeitto ja pähkinä-siemenpaistos
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Levitä merisuola uunipellille ja asettele sipulit suolan päälle kuorineen. Paahda sipuleita noin 40 minuuttia uunin keskiosassa. Nosta paahtuneet sipulit uunista ja anna jäähtyä sen verran, etteivät näpit pala niitä käsitellessä.
- Leikkaa sipulien pääty pois ja purista sisältö suoraan kasariin siten, että myös herkullinen mehu saadaan talteen. Nosta sipulit leikkuulaudalle ja pilko karkeasti ja laita takaisin kasariin sipulin mehujen kanssa.
- Kuumenna kasari sekoittaen samalla sipuleita koko ajan, jotta ne karamellisoituvat ja paahtuvat lisää - varo polttamasta sipuleita pohjaan. Kun ne ovat kauniin ruskeita, lisää tilkka vettä ja melkein kaikki maito sekä kerma ja laske lämpöä, sekoita mukaan kaikki sipulit myös kasarin reunasta. Anna hautua hiljaa, sekoitellen aina välillä, jotta keitto ei pala pohjaan. Tee sillä välin pähkinä-siemenpaistos (Ks. ohje alla).
- Kun keitto on valmis, laita se tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto kaipaa ohennusta. Mausta suolalla, pippurilla ja etikalla. Lisää nokare voita.
- Jaa keitto lautasille ja asettele päälle pähkinä-siemenpaistosta.
pähkinä-siemenpaistos
Ainekset
Työvaiheet
- Hienonna saksanpähkinät veitsellä ronskiksi rouheeksi. Kuumenna pannu, lisää tilkka öljyä ja paahda pähkinät ja siemenet siinä kullanruskeiksi - ravistele pannua usein, jotta pähkinä-siemenseos ei pala.
- Leikkaa omena haluamaasi muotoon, esimerkiksi tikuiksi, ohuiksi viipaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutiot pähkinä-siemenpaistokseen.
- Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon timjamin lehtiä.