Raparperi käy myös suolaisiin ruokiin. Kaltattujen tomaattien kanssa siitä syntyy kevyt keitto vaikka rapujuhlien alkupalaksi.
Ravustuskausi on aina heinäkuun lopulta lokakuun loppuun. Mikäli juhlien suunnittelu on käynnissä, kurkkaa tämän upean kylmän alkupalakeiton resepti.
Juuri sopivan punaisessa keitossa hyödynnetään kesän lämmössä vihdoin maukkaiksi kypsyneitä kotimaisia tomaatteja sekä kesän viimeiset raparperinvarret. Raparperi toimii yllättävän hyvin tomaatin kanssa ja antaa keitolle hauskaa rakennetta. Tuoreet tomaatit kannattaa kuitenkin kaltata, jotta niiden kuorista ei jää ikäviä sattumia keittoon.
Keitto maustetaan timjamilla ja kanelitangolla. Kun keitto on kiehunut kymmenisen minuuttia, mausteet poistetaan ja keitto soseutetaan ja jäähdytetään. Sen voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä.
Kylmä tomaatti-raparperikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja paloittele raparperit noin 2 cm:n viipaleiksi. Pane viipaleet kattilaan ja lisää sokerit. Kuumenna hiljalleen, koko ajan sekoittaen, kunnes palat ovat hieman pehmenneet. Lisää loput ainekset ja keitä hiljalleen noin 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on pehmeää.
- Poista kanelitanko ja timjaminoksat. Soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella sileäksi tai hieman karkeaksi. Anna jäähtyä haaleaksi ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään 1 tunniksi, kunnes keitto on kylmää.
- Tarkista keiton maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.