Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Vajaan tunnin väsyttäminen tekee sipulille ihmeen, jota kutsutaan karamellisoitumiseksi. Karamellisoitu sipuli ei sokeria kaipaa, sillä pitkä kypsennys vapauttaa sipulin omat sokerit ja taittaa itkettävän kirpeyden lempeäksi makeudeksi.

Karamellisoitu sipuli kuuluu niihin ruokiin, jotka eivät maksa juuri mitään, ainostaan pienen odottamisen vaivan. Se on huikea piirakantäyte, mahdottoman hyvää burgerin välissä ja lisuke, joka sopii melkein kaikelle. Etenkin kasvisten ja lihan seuraan.

Karamellisoitu sipuli ei nimestään huolimatta sisällä sokeria. Toki oikotienkin voi ottaa, ja lisätä sipuliin sokeria. Tulos on oikein makoisa ja rapea. Mutta se aito, oikea karamellisoitu sipuli ei ole rapeaa, vaan ihanan pehmeää ja makeaa ilman sokerilisäystä. Pitkä kypsennys vapauttaa sipulin makeuden ja taittaa karvaan, kirpakan maun ihanan lempeäksi. Jos olet joskus tehnyt ranskalaista sipulikeittoa, tiedätkin tärkeimmät työvaiheet. Ensin kuullotus, sitten pitkä, pitkä, väsytys matalalla lämmöllä. 

Tämä on myös niitä ruokia, joissa pannun pohjaan tarttuva tumma, tahmea makuaines on vain suotavaa. Juuri tämän vuoksi valurauta- tai teräspannu on paras väline - niiden pohjaan tahmea aines tarttuu, toisin kuin pinnoitettuun pannuun. Lopuksi ne ihan viimeisetkin makuainesten rippeet huuhtaistaan pannun pohjalta tilkalla valkoviiniä tai kuivaa sherryä. Etikkakin käy tähän tarkoitukseen, aivan erityisesti sherryviinietikka. Ja vesikin ajaa saman asian.

Raaka-ainelista on lyhyt. Pulleiden, kultaisten keltasipulien lisäksi tarvitset ison valurauta- tai teräspannun, puulastan, voita tai öljyä (tai molempia), ja sen pienen tilkan viiniä tai sherryä. Viiniä kannattaa kaataa omaankin lasiin ruuan valmistumista odotellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min-1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuli

Ainekset

3
isoa
sipulia
2
rkl
voita
2
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1/2
dl
kuivaa valkoviiniä tai sherryä
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise sipulit kuorineen. Irrota kuoret, halutessasi myös uloin kerros. Leikkaa sipulit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Voit leikata sipulit myös poikkisyin puolikuun muotoisiksi renkaiksi, mutta silloin älä poista kantaa. Se pitää sipulin koossa, ja sitä on helpompi käsitellä.
  2. Kuumenna reilun kokoinen valurauta- tai teräspannu keskilämmöllä. Lisää voi ja öljy. Jos haluat tehdä vegaanisen version, jätä voi pois ja tupaa öljyn määrä. Lisää sipulit ja sekoita. Kuullota sipuleita 10 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia. 
  3. Jatka sipulien kypsentämistä ja vähennä tarvittaessa lämpöä. Sipuleiden ei ole tarkoitus käristyä, vaan kypsyä hiljalleen. Sekoittele välillä puulastalla, jotta sipulit kypsyvät tasaisesti. Kypsymisen edetessä sipulien rakenne pehmenee ja väri syvenee. Ensin läpikuultavasta kullankeltaiseksi, ja karamellisoitumisen edetessä pikku hiljaa syvemmän ruskeaksi.
  4. Noin 30 minuutin kuluttua karamellisoituminen on jo hyvässä vauhdissa. Kuullottamisen jälkeen sipulit luovuttavat ensin nestettä, sitten ne alkavat muuttua hieman tahmeiksi. Kun neste on haihtunut, pannun pohjaan alkaa muodostua tumma paistopintaa. Se on oikein toivottava juttu! Raaputtele tämä makuaines lastalla sipuliseoksen joukkoon. Halutessasi lisää tilkka vettä, jolloin makuainekset irtoavat pohjasta helpommin ja imeytyvät sipuleihin.
  5. Noin 45 minuutin kuluttua sipulit alkavat olla valmiita. Tämä viimeinen vartti kannattaa viettää aika tiiviisti pannun ääressä, jolloin voit raaputella pannun pohjaan muodostuvan tahmean paistopinnan sipuleihin. Kun sipulit ovat tummia ja tuoksuvia, maista ja päätä, jatkatko vielä kypsennystä. Mitä pidempään sipuleita väsytät, sitä makeammiksi ne muuttuvat.
  6. Nosta lopuksi hieman lämpöä ja lisää valkoviini kuumaan pannuun. Raaputtele pannun pohjaan juuttuneet rippeet  viiniliemeen ja anna sen imeytyä sipuleihin. Mausta  sipulit lopuksi suolalla, halutessasi myös mustapippurilla.
  7. Tarjoa lisukkeena lihan, kalan tai kasvispihvien kanssa, burgerin välissä tai voileivän päällä.

Kommentit (1)

Vierailija

Kannatti käyttää tähän aikaa, sipulit kruunasivat jauhelihakastikkeen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Käyttövalmis keitetty riisi on mainio oikaisu, kun riisin keittämiselle ei ole aikaa. Pannussa mausteiden kanssa muhiva riisi saa seurakseen reilusti tuoreita yrttejä ja kikherneitä. Pannu onnistuu luonnollisesti yhtä lailla eilisestä keitetystä riisistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikherne-yrttiriisi

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
2
rkl
mietoa oliiviöljyä
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
kirveliä
½
ruukku
minttua
1
tlk
käyttövalmiita kikherneitä
2
ps (à 200 g)
maustamatonta valmisriisiä (tai keitettyä riisiä)
1
tl
jauhettua juustokuminaa
tl
jauhettua korianteria
¾
tl
jauhettua maustepippuria
tl
sumakkia)
1
pkt (200 g)
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita ne öljyn kanssa kylmään pannuun. Kuumenna matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  2. Hienonna sillä aikaa yrtit ja valuta kikherneet.

  3. Nosta lieden lämpöä ja kallista pannua niin, että öljy ja valkosipuli ovat pannun toisella laidalla. Paista näin, kunnes valkosipuli saa hieman väriä. Siirrä valkosipulit pois pannusta, mutta jätä öljy pannuun.

  4. Lisää riisit, kikherneet ja mausteet. Paista sekoittaen 3–4 minuuttia.

  5. Ota pannu liedeltä, lisää yrtit ja valkosipuli. Murenna päälle fetajuusto.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Italialainen munakoiso-tomaattivuoka, melanzane, tehdään perinteisesti uunissa. Pannuversio syntyy puolta nopeammin ja maistuu herkulliselta.

Tähän ruokaan käytetään japanilaisia munakoisoja, mutta pannu onnistuu myös tavallisilla munakoisoilla. Ne kannattaa leikata tuhdeiksi lanteiksi.

Vinkki! Melanzanen kaveriksi kannattaa varata rapeakuorista leipää, joka imee itseensä mahtavasti makua kasvisten maustamasta liemestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannumelanzane

Ainekset

4
(600–700 g)
japanilaista munakoisoa
1
dl
vehnäjauhoja
½
kg
kypsiä tomaatteja
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
1
tlk
tomaattimurskaa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
½
ruukkua
basilikaa
Parmesaani-mozzarellakerma
1
dl
parmesaania raastettuna
1
pallo
bufalamozzarellaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
Lisäksi
2
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
kuivattuja chilihiutaleita
½
ruukkua
basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisojen kova kanta pois ja leikkaa munakoisot pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan, noin 15 cm:n pätkiksi.
  2. Kaada jauhot matalalle lautaselle ja kasta munakoisojen leikkuupinnat jauhoihin.
  3. Leikkaa tomaatit suupaloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista munakoisoja keskilämmöllä laakeassa paistinpannussa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää pannuun tomaatit ja valkosipulit. Jatka paistamista pari minuuttia. Nosta lämpöä ja kaada valkoviini pannuun. Anna kiehua noin 1 minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna basilika ja lisää se pannuun. Anna melanzanen kypsyä miedolla lämmöllä hiljalleen kiehuen noin 10 minuuttia.
  4. Raasta parmesaani. Valuta ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Sekoita juustot ranskankerman joukkoon. Sekoita keskenään öljy ja chili. Lusikoi melanzanen pinnalle mozzarella-ranskankerma, pirskottele päälle chiliöljyä ja viimeistele basilikalla. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Öljyssä uuttunut valkosipuli antaa raikkaan tomaattiselle pastalle kivan säväyksen. Tämä ihana pasta on vartissa valmis pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras tomaattipasta

Ainekset

5–6
eriväristä tomaattia
2
rkl
punaviinietikkaa
1
prk (50 g)
kapriksia
2
pkt
bufalamozzarellaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
3–4
basilikanoksaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Lohko tomaatit erikokoisiksi paloiksi isoon kulhoon ja mausta ne etikalla. Valuta kaprikset ja lisää ne tomaattien joukkoon. Ota mozzarellat pois pakkauksistaan ja laita lautaselle odottamaan.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy pannussa ja lisää valkosipuli. Lieden lämpö saa olla matala, ettei valkosipuli ruskistu.

  4. Valuta pasta ja lisää valkosipuliöljy kuuman pastan joukkoon. Kaada pasta tomaattikulhoon ja sekoita huolellisesti.

  5. Mausta pasta sormisuolalla ja mustapippurilla. Viimeistele ruoka revityillä basilikanlehdillä ja mozzarellalla.

Vinkki Paista halutessasi kaprikset öljyssä rapeiksi. Kuivaa ne ensin huolellisesti talouspaperin välissä, laita pannuun kuumaan öljyyn ja paista, kunnes kaprikset ovat rapeita.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kypsien tomaattien pehmeän makea hapokkuus synkkaa kantarellien maun kanssa. Tämä sieniliemeen valmistettu ja tomaateilla höystetty kantarellikeitto on kepeä, mutta täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellikeitto sieniliemestä

Ainekset

Sieniliemi
1
l (noin 300 g)
tuoreita sieniä (kantarelleja ja tatteja/suppilovahveroita)
1
sipuli
1
porkkana
150
g:n pala
juuriselleriä
4
rkl
rypsiöljyä
l
vettä
1
laakerinlehti
1
tillinvarsi
1
tl
suolaa
Keitto
2
tomaattia
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
punasipuli
1
fenkoli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
dl
tilliä
4
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Puhdista sieniliemen sienet. Halkaise sipuli, kuori ja pilko porkkana ja selleri isoiksi paloiksi. Laita sienet ja kasvikset pellille, lisää öljy ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia, sienien kosteudesta riippuen.
  3. Kuumenna vesi kattilassa, lisää laakerinlehti, tilli, paahdetut sienet ja kasvikset. Keitä noin 40 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että vesi hiljalleen poreilee.
  4. Siivilöi liemi, mausta suolalla. Halkaise tomaatit ja raasta ne soseeksi raastimen isolla terällä niin, että vain kuori jää raastamatta. Laita raastetut tomaatit sieniliemeen ja keitä 10 minuuttia. Pidä liemi lämpimänä.
  5. Puhdista loput kantarellit, pilko isommat muutamaan osaan, jätä pienet kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli, hienonna fenkoli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna tilli.
  6. Sulata voi pannulla. Paista sieniä kuumalla pannulla niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää sipulit ja fenkolit. Paista noin 10 minuuttia. Jaa paistos kulhoihin ja lisää tomaatit ja tilli. Kaada kuuma liemi annoksiin ennen tarjoilua. Jos haluat kirkkaan liemen, siivilöi liemi vielä kerran ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää keittoon pieniä ahvenfileitä, katkarapuja tai ravunlihaa. Jos teet liemen kuivatuista sienistä, käytä niitä liemeen 3 dl.

Kommentit (0)