Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Vajaan tunnin väsyttäminen tekee sipulille ihmeen, jota kutsutaan karamellisoitumiseksi. Karamellisoitu sipuli ei sokeria kaipaa, sillä pitkä kypsennys vapauttaa sipulin omat sokerit ja taittaa itkettävän kirpeyden lempeäksi makeudeksi.

Karamellisoitu sipuli kuuluu niihin ruokiin, jotka eivät maksa juuri mitään, ainostaan pienen odottamisen vaivan. Se on huikea piirakantäyte, mahdottoman hyvää burgerin välissä ja lisuke, joka sopii melkein kaikelle. Etenkin kasvisten ja lihan seuraan.

Karamellisoitu sipuli ei nimestään huolimatta sisällä sokeria. Toki oikotienkin voi ottaa, ja lisätä sipuliin sokeria. Tulos on oikein makoisa ja rapea. Mutta se aito, oikea karamellisoitu sipuli ei ole rapeaa, vaan ihanan pehmeää ja makeaa ilman sokerilisäystä. Pitkä kypsennys vapauttaa sipulin makeuden ja taittaa karvaan, kirpakan maun ihanan lempeäksi. Jos olet joskus tehnyt ranskalaista sipulikeittoa, tiedätkin tärkeimmät työvaiheet. Ensin kuullotus, sitten pitkä, pitkä, väsytys matalalla lämmöllä. 

Tämä on myös niitä ruokia, joissa pannun pohjaan tarttuva tumma, tahmea makuaines on vain suotavaa. Juuri tämän vuoksi valurauta- tai teräspannu on paras väline - niiden pohjaan tahmea aines tarttuu, toisin kuin pinnoitettuun pannuun. Lopuksi ne ihan viimeisetkin makuainesten rippeet huuhtaistaan pannun pohjalta tilkalla valkoviiniä tai kuivaa sherryä. Etikkakin käy tähän tarkoitukseen, aivan erityisesti sherryviinietikka. Ja vesikin ajaa saman asian.

Raaka-ainelista on lyhyt. Pulleiden, kultaisten keltasipulien lisäksi tarvitset ison valurauta- tai teräspannun, puulastan, voita tai öljyä (tai molempia), ja sen pienen tilkan viiniä tai sherryä. Viiniä kannattaa kaataa omaankin lasiin ruuan valmistumista odotellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min-1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuli

Ainekset

3
isoa
sipulia
2
rkl
voita
2
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1/2
dl
kuivaa valkoviiniä tai sherryä
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise sipulit kuorineen. Irrota kuoret, halutessasi myös uloin kerros. Leikkaa sipulit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Voit leikata sipulit myös poikkisyin puolikuun muotoisiksi renkaiksi, mutta silloin älä poista kantaa. Se pitää sipulin koossa, ja sitä on helpompi käsitellä.
  2. Kuumenna reilun kokoinen valurauta- tai teräspannu keskilämmöllä. Lisää voi ja öljy. Jos haluat tehdä vegaanisen version, jätä voi pois ja tupaa öljyn määrä. Lisää sipulit ja sekoita. Kuullota sipuleita 10 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia. 
  3. Jatka sipulien kypsentämistä ja vähennä tarvittaessa lämpöä. Sipuleiden ei ole tarkoitus käristyä, vaan kypsyä hiljalleen. Sekoittele välillä puulastalla, jotta sipulit kypsyvät tasaisesti. Kypsymisen edetessä sipulien rakenne pehmenee ja väri syvenee. Ensin läpikuultavasta kullankeltaiseksi, ja karamellisoitumisen edetessä pikku hiljaa syvemmän ruskeaksi.
  4. Noin 30 minuutin kuluttua karamellisoituminen on jo hyvässä vauhdissa. Kuullottamisen jälkeen sipulit luovuttavat ensin nestettä, sitten ne alkavat muuttua hieman tahmeiksi. Kun neste on haihtunut, pannun pohjaan alkaa muodostua tumma paistopintaa. Se on oikein toivottava juttu! Raaputtele tämä makuaines lastalla sipuliseoksen joukkoon. Halutessasi lisää tilkka vettä, jolloin makuainekset irtoavat pohjasta helpommin ja imeytyvät sipuleihin.
  5. Noin 45 minuutin kuluttua sipulit alkavat olla valmiita. Tämä viimeinen vartti kannattaa viettää aika tiiviisti pannun ääressä, jolloin voit raaputella pannun pohjaan muodostuvan tahmean paistopinnan sipuleihin. Kun sipulit ovat tummia ja tuoksuvia, maista ja päätä, jatkatko vielä kypsennystä. Mitä pidempään sipuleita väsytät, sitä makeammiksi ne muuttuvat.
  6. Nosta lopuksi hieman lämpöä ja lisää valkoviini kuumaan pannuun. Raaputtele pannun pohjaan juuttuneet rippeet  viiniliemeen ja anna sen imeytyä sipuleihin. Mausta  sipulit lopuksi suolalla, halutessasi myös mustapippurilla.
  7. Tarjoa lisukkeena lihan, kalan tai kasvispihvien kanssa, burgerin välissä tai voileivän päällä.

Kommentit (2)

pettynyt

Kaksi kertaa täysin tuolla ohjeella tehty kookospekonia ja ja molemmilla kerroilla sama lopputulos: savunmakuisia kookoslastuja jotka on kyllä hyviä mutta ei tuo pekonia muistuta edes etäisesti, ei koostumukseltaan eikä maultaan. 

Vierailija

@oettynyt Jos tekee karamellisoidun sipulin ohjeella kookospekonia, ei ole varmaankaan ihme ettei homma toimi. Pekonin karamelisointi kuulostaa muutenkin hyvän pekonin haaskaamiselta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Italialaisen cucina poveran eli köyhän keittiön klassikkoannoksia on aglio e olio eli pastaa valkosipulikastikkeessa. Tässä se saa höysteekseen paahdettua kukkakaalia ja rapeaa leipämurua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kukkakaalipasta

Ainekset

1
iso kukkakaali
1
keltasipuli
200
g
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
4
valkosipulinkynttä
1
kuivattu pieni chilipalko (esim. peperoncino)
3
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
350
g
pastaa (esim. penne)
2
viipaletta maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Irrota kukkakaali nupuiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita kukkakaalit, sipuli ja tomaatit uunipellille ja sekoita öljy niihin. Paahda uunissa kerran sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmennyt, mutta siinä on vielä puruvastusta. Halutessasi voit ottaa tomaatit aikaisemmin pois uunista.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä pannussa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää suola ja pippuri.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 1 dl keitinvettä ja valuta pasta.
  4. Hienonna leipä teholeikkurissa. Paista leipämurua öljyssä pannussa sekoitellen muutama minuutti, kunnes leipä saa väriä ja rapeutuu. Siirrä talouspaperille valumaan.
  5. Yhdistä pasta, paahdetut kasvikset ja sipuliseos. Lisää hieman pastan keitinvettä. Viimeistele leivänmuruilla.

Vinkki! Korvaa leivänmurut parmesaanilla. Jos kaipaat makuun lisää terää, mausta kastike lehtipersiljalla, sitruunamehulla ja kuoriraasteella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 60 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 64 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pikapasta on arkipäivän pelastus! Tämä kypsentämättä valmis kastike on raikkaan sitruunainen ja ihanan juustoinen. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat pastaan rapean makulisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenpasta

Ainekset

300
g
spagettia
1–2
valkosipulinkynttä
½ + ½
tl
suolaa
½
dl
oliiviöljyä
1
sitruuna
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
lehtipersiljaa
dl (60 g)
parmesaania
2
tl
oreganoa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmistele muut aineet pastan kiehuessa.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit, laita mortteliin ja lisää ½ tl suolaa. Murskaa valkosipuli tahnamaiseksi ja lusikoi isoon kulhoon. Lisää öljy, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista mehu joukkoon. Paloittele tomaatit, hienonna persilja ja raasta juusto. Lisää ne valkosipuliseokseen, mausta oreganolla, pippurilla ja suolalla ja sekoita hyvin.
  3. Paahda siemeniä kuumassa kuivassa pannussa 1–2 minuuttia. Jauha ne morttelissa tai tehosekoittimessa karkeaksi. Jätä odottamaan.
  4. Nosta kypsä pasta spagettikauhalla keitinvedestä kulhoon tomaatti-juustoseokseen. Sekoita voimakkaasti ja lisää tilkka kuumaa keitinvettä niin, että juusto sulaa kastikemaiseksi.
  5. Sekoita paahdetut siemenet pastaan.

Kommentit (1)

Vierailija

hyvän tuntunen resepti. selkeät ja yksinkertaiset aineet. tätä tulen taatusti tekemää.

Helsingin Sanomat on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 146 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Tuplaa makaronilaatikon paras osa eli pinnalta rapeat sattumat: kypsennä ainekset tavallisella uunipellillä! Kasvisversioon upotetaan soijarouhetta, fetaa ja kirssikkatomaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen peltimakaronilaatikko

Ainekset

200
g
täysjyväpastaa
2
dl
soijarouhetta
2
dl
kiehuvaa vettä
1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
150
g
juustoraastetta
5
dl
maitoa tai kasvimaitoa
2
kananmunaa
150
g
fetajuustoa
250
g
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti suolalla maustetussa vedessä, valuta lävikössä. Levitä pastat voidellulle uunipellille (tai leivinpaperin päälle).
  2. Mittaa soijarouhe kulhoon. Kaada päälle kuuma vesi. Anna turvota 5 minuuttia.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti. Lisää soijarouhe. Paista pari minuuttia. Mausta oreganolla ja ½ tl:lla suolaa. Sekoita sipuli-soijarouheseos ja juustoraaste pastan joukkoon pellille.
  4. Sekoita mittakannussa maito, kananmunat ja ½ tl suolaa. Kaada seos pastaseoksen päälle. Murustele päälle fetajuustoa. Huuhtele kirsikkatomaatit, leikkaa puoliksi ja levitä pastapellin päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pasta on paistunut pinnalta rapeaksi.

Kommentit (2)

Saskia Smids
Seuraa 
Liittynyt19.10.2017

Tämä oli aivan täys-floppi resepti! Käytin hyviä raaka-aineita ja tein kaiken kuten reseptissä oli ohjeistettu, ruuasta tuli hyvin mauton, ei saanut alas ilman ketšuppia. Resepti epäilytti jo ennen kokeilua, keitetty pastaa vielä 20min munamaidossa uunissa, ei se toimi, eikä se toiminutkaan (suomalainen makaronilaatikko on erilainen resepti, munamaito toimii siinä ihan hyvin). Tämä taitaa olla ensimmäinen resepti täältä sivustolta, joka on niin floppi. Olen tehnyt tältä sivustolta noin 50 reseptiä ainakin. 

Haloo

Kuvassa ei ole pelti vaan vuoka!