Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1806 reseptiä.
Linkitetty 380 keittokirjaan.
Ohje Katja Nordlund ja Meeri Koutaniemi Kuva Sami Repo

Yksinkertaisesti herkullista! Uunibataatit sopivat lisukkeeksi melkein mille tahansa. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen luotto-ohje on peräisin pietarilaisesta ravintolasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Joka hetken uunibataatit

Ainekset

2
bataattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
Kastike
5
cm
pala kurkkua
2
dl
turkkilaista jogurttia tai smetanaa
3/4
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
tuore chili
1
tl
juustokuminaa
0,5
tl
kardemummaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese bataatit hyvin, mutta älä kuori niitä. Halkaise bataatit ja voitele niiden leikkuupinnat oliiviöljyllä. Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa ja ripottele ne chilijauheen, suolan ja pippurin kanssa bataateille. Paista uunissa 50 minuuttia tai kunnes bataatit ovat pehmenneet.
  2. Tee kastike. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja sekoita se jogurttiin. Hienonna minttu ja chili. Lisää minttu, chili, juustokumina, kardemumma ja pippuri jogurttiin. Sekoita kastike tasaiseksi ja tarjoa se lämpimien bataattien kanssa.

Kommentit (1)

PetriS

Ihan kiva idea! Bataatti ei ehkä ole vihannes, mutta kasvis kuitenkin, käytetään juureksen tavoin, vaikka eihän se juurta olekaan kuten ei perunakaan 

Kurkkuraasteesta pitää valuttaa ja puristaa pois mahdollisimman paljon nestettä, jotta raita (josta on mintun vuoksi kyse, ilman sitä kyseessä on tsatsiki) ei olisi vetistä. Ripaus jauhettua juustokuminaa (jeeraa) on myös hyväksi. 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1806 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pehmeät basilikagnocchit Jamie Oliverin tyyliin! Superherkullisissa gnoccheissa maistuvat sekä parmesaani että ricotta. Resepti on helpompi kuin uskoisikaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Basilika-sitruunagnocchit

Ainekset

2
tuuheaa ruukkua basilikaa (60 g)
125
g
parmesaania
1
prk (250 g)
ricottaa
2
kananmunaa
n. 1 1/4
dl
vehnäjauhoja
Sitruunavoi
1
sitruuna
4
rkl
voita
Lisäksi
pecorinoa tai parmesaania
sormisuolaa
Mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna 1/3 basilikasta ja laita silppu sivuun odottamaan. Keitä reilusti vettä isossa kattilassa. Laita loput basilikanoksat kattilaan ja keitä niitä noin 30 sekuntia. Ota basilikat reikäkauhalla siivilään ja anna valua. Säästä vesi. Kun basilika on hieman jäähtynyt, puristele siitä kaikki vesi pois. Hienonna ryöpätty basilika.
  2. Raasta parmesaani kulhoon. Lisää ricotta, kananmunat, jauhot ja ryöpätty basilika. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi pötköä (Ø noin 1 cm). Leikkaa ne noin 2 cm:n paloiksi. Litistä palat gnoccheiksi haarukalla. Laita gnocchit jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.
  3. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi. Sulata voi ja anna sen kiehua muutama minuutti. Lisää hienonnettu basilika ja sitruunan kuoriraaste. Pidä lämpimänä.
  4. Keitä gnoccheja basilikavedessä kattilassa muutamassa erässä, kunnes ne nousevat pintaan. Keittoaika on noin 2 minuuttia. Annostele gnocchit lautasille ja valuta sitruunavoisulaa päälle. Raasta juustoa pinnalle. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 880 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Syntisen hyvän trendiherkun, halloumi-ranskalaisten, tekeminen onnistuu myös kotikeittiössä. Tarjoa uppopaistetut ranskikset heti, koska juusto on kuumana taivaallisen pehmeää.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Halloumi-ranskalaiset

Ainekset

500
g
halloumi-juustoa
1
dl
vehnäjauhoa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
l
rypsiöljyä
Kastike
1
dl
turkkilaista jugurttia
1
rkl
tahinia
1
sitruuna
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
1
rkl
öljyä
Lisäksi
minttua
granaattiomenaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Mittaa kulhoon jugurtti ja tahini. Purista joukkoon sitruuna ja silppua tilli. Lisää suola, pippuri, tilli ja hunaja. Sekoita. Valuta päälle öljy.
  2. Kuivaa halloumin pinta. Leikkaa halloumi tikuiksi. Sekoita lautasella jauho ja mausteet. Pyöritä halloumi-tikut erissä jauhossa.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Vuoraa lautanen talouspaperilla. Öljy on sopivan lämmintä, kun pieni leipäpala ruskistuu noin 20 sekunnissa. Uppopaista juustotikut kolmessa erässä. Nosta paperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. Tarjoile kastikkeen kanssa. Koristele mintunlehdillä ja granaattiomenalla.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna

Maidottoman riisipuuron valmistus helppoa, tarvitset siihen vain muutaman aineksen. Maitelimaitoa käyttämällä saat herkullisen riisipuuron maidottomana, laktoosittomana ja vegaanina. Mantelimaidon pieni makeus ja pähkinäinen aromi sopivat hyvin tähän joulun ajan suosikkiherkkuun.

Käytä puuron valmistuksessa makeuttamatonta mantelijuomaa, sillä se on jo sellaisenaan hieman makeahkon makuista. Paahdetuista manteleista valmistettu mantelijuoma antaa riisille miedon pähkinäisen vivahteen, joka sopii erittäin hyvin joulupuuroon.

Mantelimaidossa on täyteläinen maku ja...

Annoksia
4-5
Valmistusaika
10 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro mantelimaidolla

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
mantelimaitoa
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.

2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.

3. Kaada mantelimaito kattilaan riisien päälle ja sekoita.

4. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.

5. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.

Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.

Vinkki!

Riisipuuro ei ole vain joulun ajan herkkua. Tarjoa terveellistä ja vatsaa hellivää riisipuuroa erilaisten marjojen tai perinteisen marjakiisselin kanssa aamiaiseksi tai välipalaksi, vuodenajasta riippumatta!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1806 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)