Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 181 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.

Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
3
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
  2. Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua.  Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.

Kommentit (6)

Mummon sanomaa

Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!

Vierailija

Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)

T9

Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.

hijakki

Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.

Perunamuusista siirapilla make...

Perunamuusista siirapilla makeutettu perunalaatikko. 

Valmista muusia reilusti, niin saat siitä mainion tummalla siirapilla makeutetun  perunalaatikon ja se on helppo valmistaa.

Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista. Tumma siirappi antaa sopivasti  väriä.

Ohje:

Notkista yli jäänyt perunamuusi maidolla  sakeaksi vellimäiseksi soseeksi. Muusin suola saattaa riittää, mutta lisää tarvittaessa mutta varoen liikaa suoilaa. Mausta halutuilla mausteilla, mutta älä liikaa. 

Lisää tummaa siirappia noin 1 desilitra 2 litraan  ohennettua sosetta - tai maaun mukaan - ehkä 1½ desilitraa  tummaa siirappia 2 litraan ohennettua sosetta.  Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.

Laita sose  voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin sirottele pinnalle korppujauhoa. 

Paista sosetta aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.  Näin estetään soseen kuivuminen ja korppuuntuminen  ja saat mehevää siirapilla makeutettua  perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa.

Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.