Raikasta hummus appelsiinilla! Herkullinen dippi on täydellinen pari paahdetuille perunoille.
Hummuksesta eli kikhernetahnasta on olemassa useita erilaisia versioita. Pääsiäispöytään sopivan hummuksen saat notkistamalla tahnan sitruunamehun sijaan aromikkaalla appelsiinilla.
Tahnaan käytetään myös appelsiinin hienoksi raastettua kuorta, joten hedelmä kannattaa pestä ennen käyttöä huolellisesti juuresharjalla ja lämpimällä vedellä.
Hummuksen väriin voi vaikuttaa sillä, valitseeko tahnaan tummaa vai vaaleaa tahinia eli seesaminsiementahnaa. Kumpikin sopii tarkoitukseen, mutta jos hummuksesta haluaa vaaleaa kuten kuvassa, kannattaa valita samansävyinen tahini.
Erityisen hyvää hummus on simppeleiden paahtoperunoiden tai vastapaistettujen pitaleipien kanssa. Se sopii mainiosti myös lammaspaistin ja muiden pääsiäisherkkujen seuraan.
Appelsiinihummus
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
- Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
- Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
- Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.
Ras el hanout -perunat
Ainekset
Työvaiheet
- Pese perunat huolellisesti ja leikkaa n e vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.
- Sekoita öljy, suola ja mausteseos kulhossa. Pyöräytä perunat seoksessa ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille.
- Paahda 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä mutta vielä napakoita.
- Tarjoa lämpiminä esimerksiksi appelsiinihummuksen kanssa. Ohjeet hummukseen löydät tästä.
Pikapitat
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, kurkuma ja suola keskenään. Lisää jogurtti. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.
- Nosta pelti kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Kuopaise taikina nuolijalla kahdelle leivinpaperille yhteensä 18 nokareeksi.
- Ripottele päälle jauhoja ja taputtele taikinanokareet noin puoli senttiä paksuiksi, erimuotoisiksi leipäsiksi.
- Vetäise leipäset leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista 8–10 minuuttia.
- Tarjoa lämpiminä
Vinkki! Tällä kertaa leivinjauhetta sisältävää taikinaa saa ja pitääkin vaivata. Jos et omista sähkövatkaimen taikinakoukkuja, voit tehdä taikinan yhtä hyvin käsin.