Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 390 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Kokki Yotam Ottolenghin tapaan valmistetut, intialaisittain maustetut masalapotut paistuvat rapeiksi uunissa. Tällä kertaa peruna ei ole säestäjä vaan lautasen tähti.

Perunasalaatti vai paistinperunat? Molempia!

Oheinen masalaperunoiden ohje perustuu kokki Yotam Ottolenghin ideaan. Siinä perunat paahdetaan viipaloituina ja intialaisittain maustettuina kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Valmiit perunat kumotaan vadille, korianterichutneyn viiruttamalle jogurttipedille.

Olennainen osa makua ovat paahdetut korianterinsiemenet sekä tamarindikastike, jolla paahtoperunat maustetaan.

Viinisuositus: Mausteiset masalaperunat ovat upea yhdistelmä puolikuivan Grans-Fassian Catherina Rieslingin 2020, 14,99 e, kanssa. Viinin hedelmäinen makeus ja kevyt mausteisuus sopivat upeasti yhteen sekä chaat masalan että perunan oman maun kanssa. Hyvä vaihtoehto on myös itävaltalainen Meinklang Pet Nat, 15,98 e, joka on valmistettu neljästä rypäleestä: Blauburgunderista, Blaufränkischistä, Sankt Laurentista ja Zweigeltista. Maku on moniulotteinen ja hedelmäinen, jopa hunajaisia aromeita tarjoava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin masalaperunat

Ainekset

Masalaperunat
750
g
pieniä perunoita (kiinteää lajiketta)
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Korianterichutney
1
ruukku korianteria
1
vihreä chili
1
rkl
limettimehua
¾
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Tamarindikastike
tl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
tl
vettä
tl
sokeria
¼
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
½
pieni sipuli
1
vihreä chili
tl
korianterinsiemeniä
tl
nigellansiemeniä eli mustakuminaa
250
g
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 240 asteeseen.

  2. Pese ja harjaa tai kuori perunat. Viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Esikypsennä perunat. Laita viipaleet kattilaan ja lisää 2 tl suolaa. Lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Peitä kattila kannella. Kuumenna vesi kiehuvaksi, sammuta liesi ja anna perunoiden kypsyä kannen alla noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta vesi kattilasta.

  3. Taputtele perunat talouspaperilla kuiviksi. Laita ne leivinpaperille uunipellille. Sekoita öljy ja masalaperunoiden mausteet perunoihin. Levitä perunat pellille. Paahda niitä uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat syvän kullanruskeita.

  4. Tee chutney. Laita korianteri varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta. Laita chutney jääkaappiin hetkeksi.

  5. Sekoita tamarindikastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan hetkeksi.

  6. Kuori ja viipaloi sipuli erittäin ohuiksi renkaiksi. Hienonna chili. Paahda korianterin- ja nigellansiemeniä kuivassa pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen, noin 1 minuutti. Kaada siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.

  7. Levitä jogurtti tarjoiluastiaan. Sekoita korianterichutney kevyesti jogurttiin. Pirskottele päälle puolet tamarindikastikkeesta. Lisää paahdetut perunat, sipulirenkaat ja hienonnettu chili tarjoiluastiaan jogurtin päälle. Viimeistele lopulla tamarindikastikkeella ja siemenillä.

Kommentit (8)

Vierailija

Kerrankin kasvisresepti, jonka lihaa syövä valkoinen heteromieskin voi hyväksyä. Kiitos. Otin reseptin talteen.

Vierailija

Ottolenghi on tunnettu kasvisruokakokki
ja keittokirjailija vaikka itse onkin sekasyöjä. Ehkäpä siksi tämäkin ohje houkuttelee myös lihaa syövää valkoista heteromiestä? Näillä mausteilla aion piakkoin laittaa perunoita minäkin.

Vierailija

Olipas työläs ohje. Ja hankalasti saatavia ainesosia. Paitsi peruna ja sipuli. Kaikilla ei ole isoa elintarvikekauppaa lähellä. Ei jatkoon. Taidan tehdä Hasselbackan perunoita. Ne ovat hyviä ja helppoja. Tosin uutena vuonna maistuu myös Janssonin kiusaus. Se on myös maukas ja helppo.

Vierailija

Ohjeiden tulisi olla sellaisia että aineet olisi jokaisen helposti saatavilla.
Sama vika on Hesarin ruokaohjeissa. On älytöntä haalia erikoismausteita yhden kerran käyttöä varten.

Vierailija

Samaa mieltä ed.kanssa. Turhan paljon erilaisia mausteita yhtä ruokalajia kohden. Korianteria usein näissä ohjeissa ym.erikoisia mausteita, joita kerran käytetään ja jäävät kaappiin ja myöhemmin poistoon. Haetaan ilmeisesti erikoisuuksia vain näillä ohjeilla!

Blaablaa

Se mikä toiselle on niin erikoinen mauste ettei edes kaupasta löydä, on toiselle täysin tavanomainen. Eihän tätä kenenkään pakko ole tehdä, voi vaan keittää perunat. Vettä varmaan löytyy.

Raaka-Arska

Erikoismausteet voi usein helposti korvata kyseisen alueen/keittiön yleismausteilla.
Normihomma itselläni yrttien tms. kanssa, esimerkiksi pizzamausteen käyttö monessa mukana.

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Juu voihan ne mausteet tosiaan korvata, mutta resepti ei ole enää silloin tämä sama. Itselleni kaikki ainesosat mustakuminaa lukuunottamatta ovat tuttuja. Kuten Blaablaa tuolla aiemmin totesi aina voi keittää perunat ja syödä niitä tai sitten tosiaan halutessaan lisätä näitä suomi-keittiöstä tuttuja "erikoisuuksia ", kuten jauhelihamaustetta tai pizzamaustetta. Itse aion kokeilla ohjetta juuri tällaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.