Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 281 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Kokki Yotam Ottolenghin tapaan valmistetut, intialaisittain maustetut masalapotut paistuvat rapeiksi uunissa. Tällä kertaa peruna ei ole säestäjä vaan lautasen tähti.

Perunasalaatti vai paistinperunat? Molempia!

Oheinen masalaperunoiden ohje perustuu kokki Yotam Ottolenghin ideaan. Siinä perunat paahdetaan viipaloituina ja intialaisittain maustettuina kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Valmiit perunat kumotaan vadille, korianterichutneyn viiruttamalle jogurttipedille.

Olennainen osa makua ovat paahdetut korianterinsiemenet sekä tamarindikastike, jolla paahtoperunat maustetaan.

Viinisuositus: Mausteiset masalaperunat ovat upea yhdistelmä puolikuivan Grans-Fassian Catherina Rieslingin 2020, 14,99 e, kanssa. Viinin hedelmäinen makeus ja kevyt mausteisuus sopivat upeasti yhteen sekä chaat masalan että perunan oman maun kanssa. Hyvä vaihtoehto on myös itävaltalainen Meinklang Pet Nat, 15,98 e, joka on valmistettu neljästä rypäleestä: Blauburgunderista, Blaufränkischistä, Sankt Laurentista ja Zweigeltista. Maku on moniulotteinen ja hedelmäinen, jopa hunajaisia aromeita tarjoava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin masalaperunat

Ainekset

Masalaperunat
750
g
pieniä perunoita (kiinteää lajiketta)
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Korianterichutney
1
ruukku korianteria
1
vihreä chili
1
rkl
limettimehua
¾
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Tamarindikastike
tl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
tl
vettä
tl
sokeria
¼
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
½
pieni sipuli
1
vihreä chili
tl
korianterinsiemeniä
tl
nigellansiemeniä eli mustakuminaa
250
g
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 240 asteeseen.

  2. Pese ja harjaa tai kuori perunat. Viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Esikypsennä perunat. Laita viipaleet kattilaan ja lisää 2 tl suolaa. Lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Peitä kattila kannella. Kuumenna vesi kiehuvaksi, sammuta liesi ja anna perunoiden kypsyä kannen alla noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta vesi kattilasta.

  3. Taputtele perunat talouspaperilla kuiviksi. Laita ne leivinpaperille uunipellille. Sekoita öljy ja masalaperunoiden mausteet perunoihin. Levitä perunat pellille. Paahda niitä uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat syvän kullanruskeita.

  4. Tee chutney. Laita korianteri varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta. Laita chutney jääkaappiin hetkeksi.

  5. Sekoita tamarindikastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan hetkeksi.

  6. Kuori ja viipaloi sipuli erittäin ohuiksi renkaiksi. Hienonna chili. Paahda korianterin- ja nigellansiemeniä kuivassa pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen, noin 1 minuutti. Kaada siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.

  7. Levitä jogurtti tarjoiluastiaan. Sekoita korianterichutney kevyesti jogurttiin. Pirskottele päälle puolet tamarindikastikkeesta. Lisää paahdetut perunat, sipulirenkaat ja hienonnettu chili tarjoiluastiaan jogurtin päälle. Viimeistele lopulla tamarindikastikkeella ja siemenillä.

Kommentit (7)

Vierailija

Kerrankin kasvisresepti, jonka lihaa syövä valkoinen heteromieskin voi hyväksyä. Kiitos. Otin reseptin talteen.

Vierailija

Ottolenghi on tunnettu kasvisruokakokki
ja keittokirjailija vaikka itse onkin sekasyöjä. Ehkäpä siksi tämäkin ohje houkuttelee myös lihaa syövää valkoista heteromiestä? Näillä mausteilla aion piakkoin laittaa perunoita minäkin.

Vierailija

Olipas työläs ohje. Ja hankalasti saatavia ainesosia. Paitsi peruna ja sipuli. Kaikilla ei ole isoa elintarvikekauppaa lähellä. Ei jatkoon. Taidan tehdä Hasselbackan perunoita. Ne ovat hyviä ja helppoja. Tosin uutena vuonna maistuu myös Janssonin kiusaus. Se on myös maukas ja helppo.

Vierailija

Ohjeiden tulisi olla sellaisia että aineet olisi jokaisen helposti saatavilla.
Sama vika on Hesarin ruokaohjeissa. On älytöntä haalia erikoismausteita yhden kerran käyttöä varten.

Vierailija

Samaa mieltä ed.kanssa. Turhan paljon erilaisia mausteita yhtä ruokalajia kohden. Korianteria usein näissä ohjeissa ym.erikoisia mausteita, joita kerran käytetään ja jäävät kaappiin ja myöhemmin poistoon. Haetaan ilmeisesti erikoisuuksia vain näillä ohjeilla!

Blaablaa

Se mikä toiselle on niin erikoinen mauste ettei edes kaupasta löydä, on toiselle täysin tavanomainen. Eihän tätä kenenkään pakko ole tehdä, voi vaan keittää perunat. Vettä varmaan löytyy.

Raaka-Arska

Erikoismausteet voi usein helposti korvata kyseisen alueen/keittiön yleismausteilla.
Normihomma itselläni yrttien tms. kanssa, esimerkiksi pizzamausteen käyttö monessa mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Lehtikaali-mustapapupata
Lehtikaali-mustapapupata

Superedullinen ja maukas kasvisruoka.

Tomaatti- ja kookospohjainen pataruoka, jolle lehtikaali tuo väriä, pavut täyttävyyttä ja ja sambal oelek potkua. Tarjoile esim. ruokakauran tai ruokavehnän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-mustapapupata

Ainekset

1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta, raastettua inkivääriä
2
rkl
curryjauhetta
1
rkl
tomaattipyree
0,5-1
tl
sambal oelek (itse laitoin 1 tl)
1
kasvisliemikuutio
5
dl
mustapapuja (käytin 2 purkkia, joissa papujen osuus 230 g)
100
g
puhdistettua ja revittyä lehtikaalia (kovat kannat pois), tuore tai pakaste
4
dl
tomaattimurskaa
2-2,5
dl
kookosmaitoa (käytin 2,5 dl, koska purkki oli sen kokoinen)
öljyä paistamiseen.

Työvaiheet

1. Sulata lehtikaali, jos käytät pakastetta. Jos käytät tuoretta, revi lehtikaali sopiviksi paloiksi ja poista kovat kantaosat. Valuta pavut.
2. Kuori ja pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Raasta inkivääri hienoksi. Paista suurella pannulla keskilämmöllä 3-5 min., kunnes sipuli on pehmennyt.
3. Lisää curry, tomaattipyree, sambal oelek ja hienonnettu liemikuutio. Paista seosta muutama minuutti.
4. Lisää lehtikaalit pannuun ja paista miedolla lämmöllä sen verran, että ne painuvat hieman kasaan ja lisää sitten valutetut pavut. Paista vielä muutama minutti.
5. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna porista matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tarjoile esim. ruokakauran, ruokavehnän tai riisin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää. Söimme riisin kera.

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 80 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Köyhän miehen parsaksi kutsutun mustajuuren maku pääsee kunniaan, kun keität sitä ensin mausteliemessä. Voissa paistamisen ansiosta mustajuuri saa kauniin kullanruskean pinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustajuurta parsan tapaan

Ainekset

6
mustajuurta
½
sitruuna
Liemi
6
dl
kanalientä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
voita
1
laakerinlehti
½
sitruuna
Lisäksi
1
dl
kuivaa valkoviiniä
2
rkl
voita
½
tl
mustapippuria
Päälle
manteleita

Työvaiheet

  1. Laita kulhoon kylmää vettä ja purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon. Kuori mustajuuret ja puolita. Laita mustajuuret sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.
  2. Mittaa liemen ainekset paistinpannulle ja kiehauta. Nosta mustajuuret liemeen ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä, mutta niissä on vielä vastusta. Anna jäähtyä liemessään 10 minuuttia.
  3. Paahda sillä aikaa mantelit kuivalla kuumalla pannulla. Anna jäähtyä ja rouhi karkeasti.
  4. Nosta mustajuuret liemestä ja kuivaa paperiin. Säästä liemi!
  5. Kuumenna 1 rkl voita toisella pannulla ja paista mustajuuret kullankeltaiseksi voissa. Lisää 1 dl valkoviiniä ja anna haihtua puoleen. Lisää 1 dl keitinlientä ja jatka keittämistä, kunnes kastike sakenee. Lisää vielä 1 rkl voita ja mausta mustapippurilla.
  6. Tarjoa mustajuuret kastikkeen ja mantelirouheen kanssa.

Kommentit (0)