Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 374 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Kokki Yotam Ottolenghin tapaan valmistetut, intialaisittain maustetut masalapotut paistuvat rapeiksi uunissa. Tällä kertaa peruna ei ole säestäjä vaan lautasen tähti.

Perunasalaatti vai paistinperunat? Molempia!

Oheinen masalaperunoiden ohje perustuu kokki Yotam Ottolenghin ideaan. Siinä perunat paahdetaan viipaloituina ja intialaisittain maustettuina kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Valmiit perunat kumotaan vadille, korianterichutneyn viiruttamalle jogurttipedille.

Olennainen osa makua ovat paahdetut korianterinsiemenet sekä tamarindikastike, jolla paahtoperunat maustetaan.

Viinisuositus: Mausteiset masalaperunat ovat upea yhdistelmä puolikuivan Grans-Fassian Catherina Rieslingin 2020, 14,99 e, kanssa. Viinin hedelmäinen makeus ja kevyt mausteisuus sopivat upeasti yhteen sekä chaat masalan että perunan oman maun kanssa. Hyvä vaihtoehto on myös itävaltalainen Meinklang Pet Nat, 15,98 e, joka on valmistettu neljästä rypäleestä: Blauburgunderista, Blaufränkischistä, Sankt Laurentista ja Zweigeltista. Maku on moniulotteinen ja hedelmäinen, jopa hunajaisia aromeita tarjoava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin masalaperunat

Ainekset

Masalaperunat
750
g
pieniä perunoita (kiinteää lajiketta)
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Korianterichutney
1
ruukku korianteria
1
vihreä chili
1
rkl
limettimehua
¾
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Tamarindikastike
tl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
tl
vettä
tl
sokeria
¼
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
½
pieni sipuli
1
vihreä chili
tl
korianterinsiemeniä
tl
nigellansiemeniä eli mustakuminaa
250
g
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 240 asteeseen.

  2. Pese ja harjaa tai kuori perunat. Viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Esikypsennä perunat. Laita viipaleet kattilaan ja lisää 2 tl suolaa. Lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Peitä kattila kannella. Kuumenna vesi kiehuvaksi, sammuta liesi ja anna perunoiden kypsyä kannen alla noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta vesi kattilasta.

  3. Taputtele perunat talouspaperilla kuiviksi. Laita ne leivinpaperille uunipellille. Sekoita öljy ja masalaperunoiden mausteet perunoihin. Levitä perunat pellille. Paahda niitä uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat syvän kullanruskeita.

  4. Tee chutney. Laita korianteri varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta. Laita chutney jääkaappiin hetkeksi.

  5. Sekoita tamarindikastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan hetkeksi.

  6. Kuori ja viipaloi sipuli erittäin ohuiksi renkaiksi. Hienonna chili. Paahda korianterin- ja nigellansiemeniä kuivassa pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen, noin 1 minuutti. Kaada siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.

  7. Levitä jogurtti tarjoiluastiaan. Sekoita korianterichutney kevyesti jogurttiin. Pirskottele päälle puolet tamarindikastikkeesta. Lisää paahdetut perunat, sipulirenkaat ja hienonnettu chili tarjoiluastiaan jogurtin päälle. Viimeistele lopulla tamarindikastikkeella ja siemenillä.

Kommentit (8)

Vierailija

Kerrankin kasvisresepti, jonka lihaa syövä valkoinen heteromieskin voi hyväksyä. Kiitos. Otin reseptin talteen.

Vierailija

Ottolenghi on tunnettu kasvisruokakokki
ja keittokirjailija vaikka itse onkin sekasyöjä. Ehkäpä siksi tämäkin ohje houkuttelee myös lihaa syövää valkoista heteromiestä? Näillä mausteilla aion piakkoin laittaa perunoita minäkin.

Vierailija

Olipas työläs ohje. Ja hankalasti saatavia ainesosia. Paitsi peruna ja sipuli. Kaikilla ei ole isoa elintarvikekauppaa lähellä. Ei jatkoon. Taidan tehdä Hasselbackan perunoita. Ne ovat hyviä ja helppoja. Tosin uutena vuonna maistuu myös Janssonin kiusaus. Se on myös maukas ja helppo.

Vierailija

Ohjeiden tulisi olla sellaisia että aineet olisi jokaisen helposti saatavilla.
Sama vika on Hesarin ruokaohjeissa. On älytöntä haalia erikoismausteita yhden kerran käyttöä varten.

Vierailija

Samaa mieltä ed.kanssa. Turhan paljon erilaisia mausteita yhtä ruokalajia kohden. Korianteria usein näissä ohjeissa ym.erikoisia mausteita, joita kerran käytetään ja jäävät kaappiin ja myöhemmin poistoon. Haetaan ilmeisesti erikoisuuksia vain näillä ohjeilla!

Blaablaa

Se mikä toiselle on niin erikoinen mauste ettei edes kaupasta löydä, on toiselle täysin tavanomainen. Eihän tätä kenenkään pakko ole tehdä, voi vaan keittää perunat. Vettä varmaan löytyy.

Raaka-Arska

Erikoismausteet voi usein helposti korvata kyseisen alueen/keittiön yleismausteilla.
Normihomma itselläni yrttien tms. kanssa, esimerkiksi pizzamausteen käyttö monessa mukana.

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Juu voihan ne mausteet tosiaan korvata, mutta resepti ei ole enää silloin tämä sama. Itselleni kaikki ainesosat mustakuminaa lukuunottamatta ovat tuttuja. Kuten Blaablaa tuolla aiemmin totesi aina voi keittää perunat ja syödä niitä tai sitten tosiaan halutessaan lisätä näitä suomi-keittiöstä tuttuja "erikoisuuksia ", kuten jauhelihamaustetta tai pizzamaustetta. Itse aion kokeilla ohjetta juuri tällaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Pinnalta rapeat, sisältä tomaattisen aromikkaat pastaputket maistuvat juhlavieraille. On tärkeää antaa valmiin paistoksen vetäytyä, jotta se pysyy ehjänä annosteltaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hunajakennocannellonit

Ainekset

2
pkt (yht. 500 g)
cannelloni-pastaputkia
TOMAATTIKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
4
rkl
öljyä
4
prk (à 390 g)
paseerattua tomaattia
3
rkl
punaviiniä
2
laakerinlehteä
2
rkl
kuivattua oreganoa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (à 230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
oliiveja pieninä kuutioina
PINAATTIKASTIKE
380
g
salaattipinaattia tai lehtikaalia
3
rkl
öljyä
2
prk (à 200 g)
ranskankermaa
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
3
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
200
g
fetajuustoa
1
dl
parmesaania raastettuna
(tuoretta basilikaa tai oreganoa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat pienenpieniksi. Kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää paseerattu tomaatti, viini ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä vähintään 15 min. Lisää kikherneet ja pieniksi kuutioidut oliivit.

  2. Hienonna pinaatit. Kuullota ne pannulla öljyssä muutamassa erässä. Laita kulhoon. Lisää kermat, parmesaani, sitruunamehu ja -kuori. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Laita puolet tomaattikastikkeesta cannellonien korkuiseen uunivuokaan. Jos sinulla ei ole tarpeeksi korkeaa vuokaa, laita leivinpaperisuikale vuoan sisään siten, että se on hieman cannelloneja korkeampi. Työnnä cannellonit tiiviisti pystyyn vuokaan.

  4. Laita loppu tomaattikastike ja pinaattikastike kertakäyttöisiin pursotinpusseihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastiketta noin puoleenväliin. Pursota loppu kastike väleihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastikkeen päälle tomaattikastike. Murusta feta cannelloneihin.

  5. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Raasta kuuman paistoksen päälle parmesaania. Peitä foliolla ja keittiöpyyhkeellä. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Tarjoa salaatin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Purkki tai pari kypsiä linssejä on hyvä pitää keittiön kaapeissa hätävarana. Niistä syntyy nopea tomaattinen kastike, jonka ei tarvitse kauaa porista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssibolognese

Ainekset

2
rkl
oliiviöljyä
½
ps (à 200 g)
sipulia (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk (400 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
1
tlk (380 g)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
2–3
tl
sokeria
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulikuutiot. Kuullota 1 minuutti ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet.

  2. Lisää tomaattipyree ja paista sekoittaen muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja valutetut linssit. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

  3. Peitä pannu kannella ja anna kastikkeen porista 10 minuuttia. Hienonna lopuksi joukkoon basilika. Tarjoa linssibolognese pastan, perunamuusin tai keitetyn ruokaviljan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Moderni metsäsienisalaatti saa yllättävästi makua harissasta. Aavistuksen makea ja hieman tulinen tahna toimii mahtavasti tuhdissa smetana-ranskankermakastikkeessa.

Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Sulata sitä varten paketillinen voita kattilassa. Anna voisulan seistä muutama minuutti ja kuori pinnalta vaahto pois. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa. Kirkastettu voi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + taikinan tekeytyminen seuraavaan päivään
Vaikeustaso
Helppo

Klassiset blinit ja moderni metsäsienisalaatti

Ainekset

5
dl
(täys)maitoa
25
g
tuorehiivaa
3
dl
tattarijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
olutta
3
kananmunan keltuaista
2
tl
suolaa
50
g
voita sulatettuna
3
kananmunan valkuaista
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
MODERNI METSÄSIENISALAATTI
300
g
kuutioituja suolasieniä, esimerkiksi haaparouskuja
1
iso punasipuli
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kurkkusalaattia
1
rkl
harissaa
1
rkl
hunajaa
½
pienen sitruunan mehu ja 1 pienen sitruunan kuoriraaste
1
ruukku ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon tattarijauhot, peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

  2. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, olut, keltuaiset, suola ja voisula. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.

  3. Tee taikinan tekeytyessä sienisalaatti. Liota suolasieniä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Valuta huolella. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista suolan tarve ja lisää halutessasi.

  4. Kuumenna pannu aluksi hyvin kuumaksi. Paista kirkastetussa voissa valurautapannulla keskilämmöllä, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, lisää kirkastettua voita pannulle vähitellen paistamisen lomassa.

VINKKI!

Klassisen blinitaikinan muuntaminen gluteenittomaksi onnistuu helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan, gluteenittomaan jauhoseokseen ja valitsemalla gluteeniton olut.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuresta ja piparjuuresta makua saava jättiblini on kätevä tarjottava. Paistat vain muutaman ja leikkaat valmiiksi pikkupaloiksi. Tästä taikinasta tulee neljä jättibliniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
35 min + taikinan kohotukset 2 t
Vaikeustaso
Helppo

XL-punajuuriblini

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tattarijauhoja
2
tl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
luonnonjogurttia
1maitoa
dl
maitoa
2
kananmunaa
1
kypsä punajuuri
2
rkl
raastettua piparjuurta
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
TARJOILUUN
smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään.

  2. Sekoita jogurtti ja maito keskenään ja lämmitä 42-asteiseksi.

  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset jogurttimaitoon. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

  4. Soseuta punajuuri ja sekoita piparjuuriraaste joukkoon. Lisää taikinaan. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon. Anna vielä seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.

  5. Paista blinit kirkastetussa voissa isolla valurautapannulla keskilämmöllä molemmin puolin rapeiksi.

  6. Leikkaa valmiit blinit annospaloiksi tarjolle ja nosta päälle smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja hienonnettua tilliä.

Kommentit (0)