Suomalaisten ikisuosikki, perunamuusi, valmistetaan nyt kolmella tavalla: paahdettu valkosipulimuusi ihastuttaa riistaruokien kyljessä, yrteillä ja parmesaanilla maustettu muusi maistuu kanan tai kasvispihvien kaverina ja dijon-muusi on täydellinen kumppani nyhtöpossulle.
Perunamuusipohja:
Ainekset
Työvaiheet
Muusipohjan ohje on tarkoitettu neljälle hengelle. Valitse yksi maustamistyyli ja seuraa valitsemasi maun reseptiä.
MUUSIPOHJA:
Laita vesi kiehumaan. Kun lisäät hieman suolaa keitinveteen, se lähtee kiehumaan nopeammin.
Kuori perunat ja laita ne kiehuvaan, suolattuun veteen. Keitä perunoita noin 15–20 minuuttia perunoiden koosta riippuen, kunnes ne ovat pehmeitä.
Lämmitä kerma ja voi mikrossa. Kaada keitinvesi pois perunoista ja lisää joukkoon lämmin kerma-voiseos. Vatkaa muusi tasaiseksi sähkövatkaimella tai jos pidät sattumista, niin muusaa käsin perunansurvimella.
Lisää muusiin makua antava seos (ohjeet alla).
Mausta muusi lopuksi suolalla ja pippurilla.
1. Muusi paahdetulla valkosipulilla:
Aloita paahtamalla valkosipulit. Huom! Voit paahtaa valkosipulit jo edellisenä päivänä samalla, kun valmistat muuta uuniruokaa.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Lorauta pinnalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Kääri valkosipulit folioon ja nosta uuniin noin tunniksi. Tee tässä välissä muusipohja.
Anna valkosipuleiden jäähtyä hieman, mutta purista sipulit ulos kuoresta käsin, kun ne ovat vielä lämpimiä. Murskaa valkosipulit muusiksi haarukalla ja mausta muusi valkosipulilla oman maun mukaan. Viimeistele suolalla ja pippurilla.
Tarjoile valkosipulimuusia esim. mediumiksi paistetun pihvin tai riistaruoan kumppanina.
2. Muusi yrteillä ja parmesaanilla:
Laita tuoreet yrtit, parmesaani ja reilu loraus öljyä syvään astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi murskaksi. Lisää öljyä tarvittaessa. Nosta seos sivuun odottamaan.
Valmista muusipohja. Mausta muusi sekoittamalla joukkoon yrtti-parmesaaniseos. Viimeistele suolalla ja pippurilla.
Tarjoa esimerkiksi broilerin, paistetun kalan tai kasvisruoan lisäkkeenä.
3. Muusi Dijon-sinapilla:
Valmista ensin muusipohja. Kun muusipohja on valmis, lisää jyvädijon-sinappi sekä hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa muusia esimerkiksi possuruokien tai uunimakkaran kera.