Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.

Suomalaisten ikisuosikki, perunamuusi, valmistetaan nyt kolmella tavalla: paahdettu valkosipulimuusi ihastuttaa riistaruokien kyljessä, yrteillä ja parmesaanilla maustettu muusi maistuu kanan tai kasvispihvien kaverina ja dijon-muusi on täydellinen kumppani nyhtöpossulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30-60 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunamuusipohja:

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
1
prk (a´2 dl)
Arla Lempi Ruokakerma 22 %
50
g
Arla Meijerivoita
ripaus
suolaa ja valkopippuria
1. Paahdetulla valkosipulilla:
1-2
kokonaista valkosipulia (maun mukaan)
1
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
ripaus
suolaa
2. Yrteillä ja parmesaanilla:
½
punttia
tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
1
dl
parmesaania raasteena
n. 1
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
3. Dijon-sinapilla:
3
rkl
jyvädijon-sinappia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

Muusipohjan ohje on tarkoitettu neljälle hengelle. Valitse yksi maustamistyyli ja seuraa valitsemasi maun reseptiä.

MUUSIPOHJA:

Laita vesi kiehumaan. Kun lisäät hieman suolaa keitinveteen, se lähtee kiehumaan nopeammin.

Kuori perunat ja laita ne kiehuvaan, suolattuun veteen. Keitä perunoita noin 15–20  minuuttia perunoiden koosta riippuen, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lämmitä kerma ja voi mikrossa. Kaada keitinvesi pois perunoista ja lisää joukkoon lämmin kerma-voiseos. Vatkaa muusi tasaiseksi sähkövatkaimella tai jos pidät sattumista, niin muusaa käsin perunansurvimella.

Lisää muusiin makua antava seos (ohjeet alla).

Mausta muusi lopuksi suolalla ja pippurilla.

 

1. Muusi paahdetulla valkosipulilla:

Aloita paahtamalla valkosipulit. Huom! Voit paahtaa valkosipulit jo edellisenä päivänä samalla, kun valmistat muuta uuniruokaa.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Lorauta pinnalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Kääri valkosipulit folioon ja nosta uuniin noin tunniksi. Tee tässä välissä muusipohja.

Anna valkosipuleiden jäähtyä hieman, mutta purista sipulit ulos kuoresta käsin, kun ne ovat vielä lämpimiä. Murskaa valkosipulit muusiksi haarukalla ja mausta muusi valkosipulilla oman maun mukaan. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoile valkosipulimuusia esim. mediumiksi paistetun pihvin tai riistaruoan kumppanina.

 

2. Muusi yrteillä ja parmesaanilla:

Laita tuoreet yrtit, parmesaani ja reilu loraus öljyä syvään astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi murskaksi. Lisää öljyä tarvittaessa. Nosta seos sivuun odottamaan.

Valmista muusipohja. Mausta muusi sekoittamalla joukkoon yrtti-parmesaaniseos. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoa esimerkiksi broilerin, paistetun kalan tai kasvisruoan lisäkkeenä.

 

3. Muusi Dijon-sinapilla:

Valmista ensin muusipohja. Kun muusipohja on valmis, lisää jyvädijon-sinappi sekä hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa muusia esimerkiksi possuruokien tai uunimakkaran kera.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Purkki tai pari kypsiä linssejä on hyvä pitää keittiön kaapeissa hätävarana. Niistä syntyy nopea tomaattinen kastike, jonka ei tarvitse kauaa porista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssibolognese

Ainekset

2
rkl
oliiviöljyä
½
ps (à 200 g)
sipulia (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk (400 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
1
tlk (380 g)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
2–3
tl
sokeria
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulikuutiot. Kuullota 1 minuutti ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet.

  2. Lisää tomaattipyree ja paista sekoittaen muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja valutetut linssit. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

  3. Peitä pannu kannella ja anna kastikkeen porista 10 minuuttia. Hienonna lopuksi joukkoon basilika. Tarjoa linssibolognese pastan, perunamuusin tai keitetyn ruokaviljan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Moderni metsäsienisalaatti saa yllättävästi makua harissasta. Aavistuksen makea ja hieman tulinen tahna toimii mahtavasti tuhdissa smetana-ranskankermakastikkeessa.

Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Sulata sitä varten paketillinen voita kattilassa. Anna voisulan seistä muutama minuutti ja kuori pinnalta vaahto pois. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa. Kirkastettu voi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + taikinan tekeytyminen seuraavaan päivään
Vaikeustaso
Helppo

Klassiset blinit ja moderni metsäsienisalaatti

Ainekset

5
dl
(täys)maitoa
25
g
tuorehiivaa
3
dl
tattarijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
olutta
3
kananmunan keltuaista
2
tl
suolaa
50
g
voita sulatettuna
3
kananmunan valkuaista
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
MODERNI METSÄSIENISALAATTI
300
g
kuutioituja suolasieniä, esimerkiksi haaparouskuja
1
iso punasipuli
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kurkkusalaattia
1
rkl
harissaa
1
rkl
hunajaa
½
pienen sitruunan mehu ja 1 pienen sitruunan kuoriraaste
1
ruukku ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon tattarijauhot, peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

  2. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, olut, keltuaiset, suola ja voisula. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.

  3. Tee taikinan tekeytyessä sienisalaatti. Liota suolasieniä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Valuta huolella. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista suolan tarve ja lisää halutessasi.

  4. Kuumenna pannu aluksi hyvin kuumaksi. Paista kirkastetussa voissa valurautapannulla keskilämmöllä, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, lisää kirkastettua voita pannulle vähitellen paistamisen lomassa.

VINKKI!

Klassisen blinitaikinan muuntaminen gluteenittomaksi onnistuu helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan, gluteenittomaan jauhoseokseen ja valitsemalla gluteeniton olut.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuresta ja piparjuuresta makua saava jättiblini on kätevä tarjottava. Paistat vain muutaman ja leikkaat valmiiksi pikkupaloiksi. Tästä taikinasta tulee neljä jättibliniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
35 min + taikinan kohotukset 2 t
Vaikeustaso
Helppo

XL-punajuuriblini

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tattarijauhoja
2
tl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
luonnonjogurttia
1maitoa
dl
maitoa
2
kananmunaa
1
kypsä punajuuri
2
rkl
raastettua piparjuurta
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
TARJOILUUN
smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään.

  2. Sekoita jogurtti ja maito keskenään ja lämmitä 42-asteiseksi.

  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset jogurttimaitoon. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

  4. Soseuta punajuuri ja sekoita piparjuuriraaste joukkoon. Lisää taikinaan. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon. Anna vielä seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.

  5. Paista blinit kirkastetussa voissa isolla valurautapannulla keskilämmöllä molemmin puolin rapeiksi.

  6. Leikkaa valmiit blinit annospaloiksi tarjolle ja nosta päälle smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja hienonnettua tilliä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kun bataatti-perunavuokaan lisää hieman parmesaania, se maistuu muulloinkin kuin jouluna. Pehmeää ja tasaista lisuketta voisi lusikoida sellaisenaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-perunavuoka

Ainekset

1–2
(noin 700 g)
bataattia
1–2
(noin 300 g)
isoa jauhoista perunaa (esim. bellarosa)
2
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
PINNALLE
½
dl
parmesaania raastettuna
¼
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja lohko bataatit ja perunat. Keitä vähässä vedessä 20–25 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Valuta, lisää voi ja soseuta karkeasti sähkövatkaimella.

  2. Lisää joukkoon kerma, parmesaani, hunaja ja suola. Vatkaa tasaiseksi.

  3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (vetoisuus 2 l). Tasoita pinta.

  4. Sekoita parmesaani ja korppujauhot keskenään. Ripottele seos vuoan pinnalle.

  5. Kypsennä 150-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 1–1½ tuntia, kunnes sose on kiinteytynyt ja saanut kauniin värin.

Kommentit (0)