Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.

Suomalaisten ikisuosikki, perunamuusi, valmistetaan nyt kolmella tavalla: paahdettu valkosipulimuusi ihastuttaa riistaruokien kyljessä, yrteillä ja parmesaanilla maustettu muusi maistuu kanan tai kasvispihvien kaverina ja dijon-muusi on täydellinen kumppani nyhtöpossulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30-60 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunamuusipohja:

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
1
prk (a´2 dl)
Arla Lempi Ruokakerma 22 %
50
g
Arla Meijerivoita
ripaus
suolaa ja valkopippuria
1. Paahdetulla valkosipulilla:
1-2
kokonaista valkosipulia (maun mukaan)
1
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
ripaus
suolaa
2. Yrteillä ja parmesaanilla:
½
punttia
tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
1
dl
parmesaania raasteena
n. 1
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
3. Dijon-sinapilla:
3
rkl
jyvädijon-sinappia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

Muusipohjan ohje on tarkoitettu neljälle hengelle. Valitse yksi maustamistyyli ja seuraa valitsemasi maun reseptiä.

MUUSIPOHJA:

Laita vesi kiehumaan. Kun lisäät hieman suolaa keitinveteen, se lähtee kiehumaan nopeammin.

Kuori perunat ja laita ne kiehuvaan, suolattuun veteen. Keitä perunoita noin 15–20  minuuttia perunoiden koosta riippuen, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lämmitä kerma ja voi mikrossa. Kaada keitinvesi pois perunoista ja lisää joukkoon lämmin kerma-voiseos. Vatkaa muusi tasaiseksi sähkövatkaimella tai jos pidät sattumista, niin muusaa käsin perunansurvimella.

Lisää muusiin makua antava seos (ohjeet alla).

Mausta muusi lopuksi suolalla ja pippurilla.

 

1. Muusi paahdetulla valkosipulilla:

Aloita paahtamalla valkosipulit. Huom! Voit paahtaa valkosipulit jo edellisenä päivänä samalla, kun valmistat muuta uuniruokaa.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Lorauta pinnalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Kääri valkosipulit folioon ja nosta uuniin noin tunniksi. Tee tässä välissä muusipohja.

Anna valkosipuleiden jäähtyä hieman, mutta purista sipulit ulos kuoresta käsin, kun ne ovat vielä lämpimiä. Murskaa valkosipulit muusiksi haarukalla ja mausta muusi valkosipulilla oman maun mukaan. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoile valkosipulimuusia esim. mediumiksi paistetun pihvin tai riistaruoan kumppanina.

 

2. Muusi yrteillä ja parmesaanilla:

Laita tuoreet yrtit, parmesaani ja reilu loraus öljyä syvään astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi murskaksi. Lisää öljyä tarvittaessa. Nosta seos sivuun odottamaan.

Valmista muusipohja. Mausta muusi sekoittamalla joukkoon yrtti-parmesaaniseos. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoa esimerkiksi broilerin, paistetun kalan tai kasvisruoan lisäkkeenä.

 

3. Muusi Dijon-sinapilla:

Valmista ensin muusipohja. Kun muusipohja on valmis, lisää jyvädijon-sinappi sekä hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa muusia esimerkiksi possuruokien tai uunimakkaran kera.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.