Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.

Suomalaisten ikisuosikki, perunamuusi, valmistetaan nyt kolmella tavalla: paahdettu valkosipulimuusi ihastuttaa riistaruokien kyljessä, yrteillä ja parmesaanilla maustettu muusi maistuu kanan tai kasvispihvien kaverina ja dijon-muusi on täydellinen kumppani nyhtöpossulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30-60 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunamuusipohja:

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
1
prk (a´2 dl)
Arla Lempi Ruokakerma 22 %
50
g
Arla Meijerivoita
ripaus
suolaa ja valkopippuria
1. Paahdetulla valkosipulilla:
1-2
kokonaista valkosipulia (maun mukaan)
1
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
ripaus
suolaa
2. Yrteillä ja parmesaanilla:
½
punttia
tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
1
dl
parmesaania raasteena
n. 1
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
3. Dijon-sinapilla:
3
rkl
jyvädijon-sinappia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

Muusipohjan ohje on tarkoitettu neljälle hengelle. Valitse yksi maustamistyyli ja seuraa valitsemasi maun reseptiä.

MUUSIPOHJA:

Laita vesi kiehumaan. Kun lisäät hieman suolaa keitinveteen, se lähtee kiehumaan nopeammin.

Kuori perunat ja laita ne kiehuvaan, suolattuun veteen. Keitä perunoita noin 15–20  minuuttia perunoiden koosta riippuen, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lämmitä kerma ja voi mikrossa. Kaada keitinvesi pois perunoista ja lisää joukkoon lämmin kerma-voiseos. Vatkaa muusi tasaiseksi sähkövatkaimella tai jos pidät sattumista, niin muusaa käsin perunansurvimella.

Lisää muusiin makua antava seos (ohjeet alla).

Mausta muusi lopuksi suolalla ja pippurilla.

 

1. Muusi paahdetulla valkosipulilla:

Aloita paahtamalla valkosipulit. Huom! Voit paahtaa valkosipulit jo edellisenä päivänä samalla, kun valmistat muuta uuniruokaa.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Lorauta pinnalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Kääri valkosipulit folioon ja nosta uuniin noin tunniksi. Tee tässä välissä muusipohja.

Anna valkosipuleiden jäähtyä hieman, mutta purista sipulit ulos kuoresta käsin, kun ne ovat vielä lämpimiä. Murskaa valkosipulit muusiksi haarukalla ja mausta muusi valkosipulilla oman maun mukaan. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoile valkosipulimuusia esim. mediumiksi paistetun pihvin tai riistaruoan kumppanina.

 

2. Muusi yrteillä ja parmesaanilla:

Laita tuoreet yrtit, parmesaani ja reilu loraus öljyä syvään astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi murskaksi. Lisää öljyä tarvittaessa. Nosta seos sivuun odottamaan.

Valmista muusipohja. Mausta muusi sekoittamalla joukkoon yrtti-parmesaaniseos. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Tarjoa esimerkiksi broilerin, paistetun kalan tai kasvisruoan lisäkkeenä.

 

3. Muusi Dijon-sinapilla:

Valmista ensin muusipohja. Kun muusipohja on valmis, lisää jyvädijon-sinappi sekä hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa muusia esimerkiksi possuruokien tai uunimakkaran kera.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.