Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 228 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Linssi-punajuuripata on herkullisen simppeli kasvisruoka. Kuten pataruuat yleensä, tämäkin maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-linssipata

Ainekset

3
isoa sipulia
700
g
punajuuria
2
rkl
öljyä
2
rkl
ras el hanout -mausteseosta (esim. Santa Maria)
1
tl
suolaa
8
dl
kasvislientä
2
dl
punaisia linssejä
2
rkl
sitruunamehua
1/2
ruukkua
korianteria
Lisäksi
2
dl
turkkilaista jogurttia (tai vegaanista jogurttia)
n.1
dl
dukkahia

Työvaiheet

  1.  Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa punajuuret 3-4 sentin kuutioiksi. Kuumenna öljy padassa ja lisää sipulit, ras el hanout ja suola. Paista 5 minuuttia sekoitellen. Lisää punajuurikuutiot ja jatka kypsennystä 5 minuuttia.
  2.  Lisää puolet kasvisliemestä pataan ja anna punajuurten hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.
  3.  Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja lisää pataan lopun kasvisliemen kanssa. Anna padan hautua puoli tuntia tai kunnes linssit ovat pehmeitä.
  4.  Purista sitruunamehu ja lisää se pataan. Ripottele korianteri pinnalle.
  5. Tarjoa padan kanssa paksua maustamatonta jogurttia ja dukkahia (ks. ohje).

Vinkki Lämmitä jäähtynyt pata seuraavana päivänä 175-asteisessa uunissa, noin 30–40 minuuttia.

Dukkah

Ainekset

2
rkl
pistaaseja kuorittuna
2
rkl
manteleita
1
rkl
korianterinsiemeniä
2
tl
juustokuminaa
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
chia-siemeniä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

 

  1.  Rouhi pistaasit ja mantelit veitsellä. Paahda rouhetta, korianterinsiemeniä ja juustokuminaa kuumassa kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.
  2.  Pese sitruuna hyvin ja raasta sen keltaisesta kuoriosasta hienoa raastetta. Lisää kuoriraaste, chiasiemenet ja suola pannuun. Jatka paahtamista noin 1 minuutti.
  3.  Säilytä dukkah tiiviissä kannellisessa astiassa.

Kommentit (4)

epätietoinen_93

Anteeksi maalaisuuteni, mutta missä välissä pata menee uuniin?  Vasta seuraavana päivänä lämmittäessä vai? 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Olipa hyvä huomio! Ingressin ja reseptin välillä on ajatus katkennut. Eli pata kypsennetään liedellä, mutta sen voi myös lämmittää uunissa seuraavana päivänä. Ingressi on nyt korjattu :)

Onko pakko jossei taho?

Onko Dukkahissa pakko olla  sitruunankuorta? Voiko sitä korvata millään, esim.happamilla marjoilla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Nämä viiden aineksen sitruunaneliöt ovat sekä gluteenittomia, maidottomia että sokerittomia. Vaikka kookosta tulee taikinaan runsaasti eri muodoissa, sen maku jää silti miedoksi. Pääosassa on raikas sitruuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen + 6 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat sitruunaneliöt

Ainekset

Pohja
0,6
dl
juoksevaa hunajaa
1,2
dl
huoneenlämpöistä kookosöljyä (paksua, ei nestemäistä)
ripaus suolaa
2,4
dl
kookosjauhoa
Päällys
2–3
sitruunaa (2 ½ tl raastettua sitruunankuorta ja 1,2 dl tuorepuristettua sitruunamehua)
3
munaa
1,2
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kookosjauhoa

Työvaiheet

  1. Voitele 20 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka kookosöljyllä. Voit vaihtoehtoisesti vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla.
  2. Yhdistä kulhossa juokseva hunaja, huoneenlämpöinen kookosöljy ja ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kookosjauho ja sekoita.
  3. Tasoita taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hivenen kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
  4. Laske uunin lämpö 160 asteeseen.
  5. Pese ja kuivaa huolellisesti sitruunat. Ota kahdesta sitruunasta keltaista kuorta ohuelti hienolla raastinterällä. Tarvitset kuorta 2½ tl. Purista 2–3 sitruunasta mehua, jotta saat sitä 1,2 dl.
  6. Yhdistä päällyksen munat, juokseva hunaja ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa kevyesti seokseksi käsivispilällä.
  7. Mittaa toiseen kulhoon sitruunamehu ja lisää kookosjauho koko ajan vatkaten. Kaada sitten sitruunamehuseos munaseokseen koko ajan vatkaten.
  8. Kaada päällys jäähtyneen pohjan päälle ja paista 160-asteisen uunin alatasolla 21–23 minuuttia, kunnes päällys on melkein asettunut, mutta värähtää vielä aavistuksen.
  9. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Leikkaa 16 neliöksi. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Olen ihastunut näihin munakasrulliin. Ne ovat todella nopeita ja helppoja tehdä ja sinnehän voi täytteeksi laittaa vaikka mitä. Palat maistuvat kylmänä tai lämmitettynä. Itse tykkään syödä näitä Asian Sweet Chili kastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppilovahvero-munakasrulla

Ainekset

Pohja:
6
kananmunaa
6
dl
maitoa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
rkl
paprikasilppua
2
rkl
korianteria tai persiljasilppua
Täyte:
300
g
sulaneita suppilovahveroita
1
sipuli
3
valkosipulin kynttä
7
miniluumutomaattia
1
mm
valkopippuria (ripaus)
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
meiramia
1/2
tl
oreganoa
200
g
cremefraishea tai kermaviiliä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Kuorrute:
1
kananmunan keltuainen
1
kananmuna
100
g
Emmental-juustoraastetta

Työvaiheet

Pohja:
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 20-25 min. Jäähdytä pohja. Kumoa jäähtynyt pohja toisen leivinpaperin päälle.

Täyte:
2. Purista sulaneista sienistä neste pois ja pilko pieniksi. Silpua sipulit ja valkosipulit. Pieni miniluumutomaatit. Paista sipulit ja valkosipulit yhdessä ja kypsennä ne pehmeiksi noin 5 min. Lisää sekaan sienet ja tomaatit ja paista vielä yhdessä muutama minuutti, kunnes nesteet häviää sienistä ja tomaatit kypsyvät. Mausta ja lisää lopuksi Creme Fraiche ja kananmuna. (Kypsennä vielä seosta muutama minuutti). Sekoita hyvin.

3. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää lopuksi fetajuusto muruna pinnalle. Kääri rullalle.

Kuorrute:

4. Lisää rullan päälle kuorruteseos. (Juustoraaste, 1 keltuainen ja 1 kananmuna.) Kuorruta 250 aatteessa n. 8-10 min.

Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua,sillä se on helpompi leikata hieman vetäytyneenä.

Itse tykkään syödä tätä Asian Sweet Chili kastikkeen ja salaatin kanssa lämmitettynä.

Ohje: @waterontongue / vesikielellä /Tarja Pasanen

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Huolellisesti valmistettu currytahna on tämän intialaisen ruuan ydin. Lämmittävään curryyn uppoaa kikherneiden lisäksi yllin kyllin kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-kikhernecurry

Ainekset

Currytahna (noin 4 dl valmista tahnaa):
(600
g)
sipulia
(35
g)
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
3
vihreää chiliä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
1
tl
suolaa
Curryyn:
(100
g)
porkkanaa
1 (250
g)
punainen paprika
(250
g)
munakoiso
(400
g)
kesäkurpitsa
½–1
punaista chiliä
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
currytahnaa (ks. ohje yllä)
1
pkt (285 g)
säilöttyjä kikherneitä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
tl
suolaa
Tarjoiluun:
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin currytahna. Kuori sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chili (siemenineen).

  2. Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Alenna sitten lämpöä ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä kannen alla 20–25 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki. Kaada seos kulhoon.

  4. Mittaa samaan kattilaan tai paistokasariin 1 rkl rypsiöljyä. Kuumenna öljy ja lisää mausteet. Paahda mausteita 1–2 minuuttia (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  5. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

  6. Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa se kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se kannellisessa rasiassa jääkaappiin, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

  7. Valmista kasvis-kikhernecurry. Kuori ja halkaise porkkanat. Paloittele puolikkaat ohuiksi vinoviipaleiksi.

  8. Paloittele paprika kuutioiksi, samoin munakoiso. Halkaise kesäkurpitsa neljään lohkoon. Poista keskeltä vetinen siemenosa ja paloittele lohkot.

  9. Hienonna puolikas tai kokonainen punainen chili sen mukaan, haluatko miedompaa vai tulista currya (jos halut oikein tulisen ruuan, käytä koko chili ja myös sen siemenet).

  10. Kuumenna öljy laakeassa korkeareunaisessa paistokasarissa. Paista ensin porkkanoita muutama minuutti. Lisää sitten paprika ja paista hetki. Lisää munakoisot ja jatka paistamista. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja paista, kunnes kasviksissa on hyvä pintaväri.

  11. Lisää currytahna, valutetut kikherneet ja kookosmaito. Hauduta ilman kantta 5–10 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Keittiössä saisi aina olla nopeasti kypsyvää purjoa. Riittoisa, edullinen ja haudutettuna superherkullinen purjo säilyy pitkään. Ranskalaisen sipulikeiton variointikin käy sillä helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + leivät 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Purjokeitto ja tomaattileivät

Ainekset

1
purjo
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
4
rkl
voita
2
rkl
jauhoja
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
4
laakerinlehteä
2
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
SINAPPISET TOMAATTILEIVÄT
4
viipaletta maalaisleipää
2
rkl
dijoninsinappia
1
tomaatti
50
g
juustoa

Työvaiheet

  1. Aloita leivistä. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele leivät sinapilla, viipaloi tomaatti ja raasta juusto. Lisää tomaatit ja juusto leiville. Paahda uunissa 10 minuuttia.

  2. Suikaloi purjo, huuhtele ja valuta se siivilässä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna myös timjami. Paista purjoa ja valkosipulia voissa kattilassa 5 minuuttia. Lisää jauhot ja paista 1–2 minuuttia.

  3. Lisää vesi, liemikuutio, laakerinlehdet ja timjami kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 8 minuuttia.

  4. Mausta keitto sinapilla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitto leipien kanssa.

Kommentit (0)