Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 110 keittokirjaan.
Resepti: Sanna Kekäläinen Kuva: Arto Vuohelainen

Nappaa talteen Kodin Kuvalehden rakastetut joululaatikoiden klassikko-ohjeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

1 1/2
l
pieniä lanttukuutioita
50
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
korppujauhoja
1/2
dl
siirappia
1 1/2
dl
kermaa
1
muna
vuoan voiteluun voita
päälle korppujauhoja ja voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä lanttukuutiot vähässä vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois.
  3. Lisää lanttukuutioiden joukkoon paloiteltu voi, mausteet, korppujauhot, siirappi ja kerma. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa muna kuohkeaksi ja lisää muiden aineiden joukkoon.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2 l). Ripottele päälle korppujauhoja. Lisää pinnalle voinokareita. Paista tunti uunin alatasolla. Peitä foliolla ja jatka paistamista kolme tuntia.

Porkkanalaatikko

Ainekset

1 1/2
dl
puuroriisiä
5
dl
vahvaa kasvislientä
1
kg
porkkanoita
2
munaa
5
dl
täysmaitoa
raastettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua valkopippuria
pinnalle mantelirouhetta ja voinokareita

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä riisit kypsiksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita raaste kypsän riisin kanssa.
  3. Vatkaa munat yksitellen maitoon. Mausta muskotilla ja pippurilla. Yhdistä munamaito ja riisi-porkkanaseos.
  4. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Laita päälle voinokareita ja mantelirouhetta. Paista uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Imelletty perunalaatikko

Ainekset

1 1/2
kg
jauhoisia perunoita
3
rkl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
2
rkl
vaaleaa siirappia
5
dl
täysmaitoa
vuoan voiteluun voita

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä kuorineen. Kuori kuumina ja soseuta.
  2. Sekoita ruokalusikallinen vehnäjauhoja soseeseen. Peittele astia ja nosta lämpimään. Lisää parin tunnin päästä toinen lusikallinen jauhoja. Lisää kolmas lusikallinen taas muutaman tunnin päästä.
  3. Sekoita pehmeä voi, suola ja siirappi perunasoseeseen. Lisää niin paljon maitoa, että tulee puuromainen seos. Kaada se voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Vuoan täytyy olla tarpeeksi suuri, sillä laatikko pulpahtelee kypsyessään. Laita päälle voinokareita. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 3 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla paistamisen loppupuolella.

Muokattu valmislaatikko

Työvaiheet

  1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Lusikoi valmislaatikko kulhoon, lorauta päälle noin ½ desilitraa kermaa ja sekoita hyvin.

  2. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja tai mantelirouhetta. Tee halutessasi laatikon pintaan koristekuvioita esimerkiksi pikkulusikalla. Nosta pinnalle muutama lusikallinen voita pieninä nokareina. Lämmitä uunissa noin puoli tuntia, tarkkaile pinnan väriä.

  3. Voit myös lisätä laatikoihin mausteita, kuten jauhettua valkopippuria, raastettua muskottia tai vaikka hieman siirappia makeutta lisäämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.