Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Peltiruoka on rentoilijan resepti! Tästä versiosta löytyy yllin kyllin juureksia, falafeleja sekä tahinikastiketta. Keitä lisukkeeksi vaikka täysjyväriisiä tai kvinoaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ylenpalttinen falafel-juurespelti

Ainekset

4
punajuurta tai raitajuurta
1
nauris
4
porkkanaa
2
palsternakkaa
200
g
ruusukaalia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
vaahterasiirappia tai agavesiirappia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
kuivattua persiljaa
1
tl
mustapippuria
400–450
g
valmiita falafel-pyöryköitä (esimerkiksi Samirin falafel-kasvis, Nyhtökaura meze tai Findus)
Kastike
½
dl
tahinia
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
kuumaa vettä
2
rkl
vaahterasiirappia tai agavesiirappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä kvinoaa, täysjyväriisiä tai -viljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kaikki juurekset sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi. Halkaise ruusukaalit. Laita kasvikset kulhoon, pyöräytä öljyssä ja siirapissa, ja kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle hiutalesuola, persilja ja mustapippuri.
  2. Paahda 240-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmentyneet ja saaneet paahtunutta väriä. Lisää loppuvaiheessa päälle falafel-pyörykät ja anna niiden paahtua kuumiksi.
  3. Juuresten paahtuessa keitä lisäke (esimerkiksi kvinoa, täysjyväriisi tai -vilja).
  4. Valmista kastike. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset, sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa lautasille lisäke, sekä juurekset ja falafel-pyörykät. Viimeistele tahinikastikkeella.

Vinkki: Makumaailma kotoisammaksi? Korvaa falafel-pyörykät kasvispyöryköillä tai tavallisilla nyhtökaurapyöryköillä, ja tahinikastike esimerkiksi kermaviilikastikkeella.
 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koskenlaskija-sulatejuusto toimii makaronilaatikossa todella hyvin. Helppoa ja maukasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
45
Vaikeustaso
Helppo

Maukas Koskenlaskija-makaronilaatikko

Ainekset

400
g
jauhelihaa
150
g
Koskenlaskija-sulatejuustoa (voimakas)
400
g
makaroneja (tummia)
1
kpl
sipuli
1
kpl
lihaliemikuutio
3
rkl
tomaattisosetta
ripaus
pippuria
ripaus
oreganoa

Työvaiheet

1. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli. Mausta tomaattisoseella, oreganolla ja mustapippurilla.
3. Keitä makaronit vedessä, johon on murennettu lihaliemikuutio. Lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos sekä Koskenlaskija-juusto. Keitä 6 min.
4. Kaada seos vuokaan ja laita 200 asteisiin uuniin 30 minuutiksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

40 kynnen juures-papupata

Ainekset

40
valkosipulinkynttä
300
g
palsternakkaa
4
pientä punajuurta
4
pientä keltajuurta
2
punasipulia
2
tlk (2 x 285 g)
säilöttyjä kypsiä suuria valkoisia papuja
dl
valkoviiniä
2
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
6
oksaa tuoretta timjamia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
mustapippuria
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
  2. Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
  3. Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
  4. Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
  5. Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
  6. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
  7. Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.

Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Henrik Packalén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kahden kaalin herkku! Ravintola Ultimassa ruusukaalit tarjotaan kullanruskeiksi uppopaistettuna ja peiteltynä rapeaksi paahdettuun lehtikaaliin. 

Vinkki! Kuivaa kosteus ruusukaalien pinnalta hyvin ennen uppopaistamista, jotta öljy ei räisky. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ultiman ruusukaalit

Ainekset

Rapeat lehtikaalit
200
g
lehtikaalia
2
rkl
öljyä
1
tl
sormisuolaa
Uppopaistetut ruusukaalit
400
g
ruusukaaleja
1–1½
l
rypsiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Poista lehtikaaleista lehtiruodit ja revi lehdet isoiksi suupaloiksi. Huuhtele ja kuivaa lehdet hyvin, pyörittele öljyssä ja mausta suolalla. Paahda uunissa 8 minuuttia, laske uunin lämpö 100 asteeseen ja paahda rapeiksi, 10–15 minuuttia. Valmista sillä aikaa ruusukaalit.

  2. Huuhtele ruusukaalit ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Nypi uloin lehti pois. Halkaise ruusukaalit ja laita ne talouspaperille kuivumaan leikkauspinta alaspäin.

  3. Kuumenna öljy valurautapadassa (vet. 3–5 l) tai paksupohjaisessa kattilassa 160-asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla: öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipä paistuu öljyn pinnalla poreillen. Pidä padan tai kattilan kansi saatavilla siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.

  4. Laita 6–8 ruusukaalia kerrallaan reikäkauhalla öljyyn, varo roiskeita. Paista kaaleja 4–6 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille lautaselle valumaan. Valuta etikkaa päälle ja mausta suolalla. Paista loput kaalit.

  5. Lämmitä tarjoilukulhot uunissa. Laita ruusukaalit lämpimiin kulhoihin ja peitä rapeilla lehtikaaleilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt voit unohtaa pannun, sillä tämän herkkupastan höysteet, lehtikaali ja sienet, paahdetaan uunissa pellillä. Napakan kypsäksi keitetty pasta imaisee syksyiset maut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-lehtikaalipasta

Ainekset

300
g (n. 1 l)
kantarelleja tai suppilovahveroita
250
g
lehtikaalia
Maustekastike
2
valkosipulinkynttä
1
rosmariininoksa
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
hunajaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Paahdetut valkosipulinkynnet
2
valkosipulinkynttä
1
tl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
400
g
pastaa
2
rkl
pastan keitinvettä
1
rkl
voita
(parmesaania)

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Puhdista ja paloittele kantarellit tai suppilovahverot. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti, hienonna lehdet. Laita sienet ja lehtikaali kulhoon.

  3. Tee maustekastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariinin lehdet. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita kastike lehtikaalin ja sienten joukkoon. Levitä sieni-lehtikaaliseos leivinpaperin päälle uunipellille.

  4. Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne kokonaisina pienen folioarkin päälle. Lisää päälle öljyä ja suolaa. Kääräise folio paketiksi ja se pellille sieniseoksen viereen. Laita pelti uuniin 15 minuutiksi.

  5. Kasvisten paahtuessa keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 2 ruokalusikallista keitinvettä kastikkeeseen.

  6. Hienonna pehmenneet valkosipulinkynnet. Sekoita valutettu pasta, 2 rkl keitinvettä, voi, valkosipuli ja sieni-lehtikaaliseos keskenään. Halutessasi raasta parmesaania päälle.

Kommentit (0)