Helsingin Sanomat on lisännyt 409 reseptiä.
Linkitetty 183 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Peltiruoka on rentoilijan resepti! Tästä versiosta löytyy yllin kyllin juureksia, falafeleja sekä tahinikastiketta. Keitä lisukkeeksi vaikka täysjyväriisiä tai kvinoaa.

Paahdetut uunikasvikset ovat ajankohtaista syysruokaa. Oheisessa ohjeessa juurekset ja ruusukaalit pyöräytetään ne vaalealla siirapilla maustetussa öljyssä. Tämän jälkeen kasvikset ovat valmiita uuniin.

Kevyt makeus saa kasvisten pinnan ruskistumaan kauniisti. Kypsymistä ei tarvitse sen kummemmin vahtia. Kun uunista tuntuu paahteinen tuoksu, kasvisten päälle voi lisätä valmiit falafelit. Niille riittää lyhyt kuumennus, joka saa pyöryköiden pinnan rapeutumaan.

Jotta peltiruoka varmasti veisi nälän ruokailijoilta, päälle keitetään vielä keko kvinoaa tai riisiä.

Entä kastike? Sekin valmistuu helposti tahinista sekoittamalla ainekset yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ylenpalttinen falafel-juurespelti

Ainekset

4
punajuurta tai raitajuurta
1
nauris
4
porkkanaa
2
palsternakkaa
200
g
ruusukaalia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
vaahterasiirappia tai agavesiirappia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
kuivattua persiljaa
1
tl
mustapippuria
400–450
g
valmiita falafel-pyöryköitä (esimerkiksi Samirin falafel-kasvis, Nyhtökaura meze tai Findus)
Kastike
½
dl
tahinia
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
kuumaa vettä
2
rkl
vaahterasiirappia tai agavesiirappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä kvinoaa, täysjyväriisiä tai -viljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kaikki juurekset sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi. Halkaise ruusukaalit. Laita kasvikset kulhoon, pyöräytä öljyssä ja siirapissa, ja kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle hiutalesuola, persilja ja mustapippuri.
  2. Paahda 240-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmentyneet ja saaneet paahtunutta väriä. Lisää loppuvaiheessa päälle falafel-pyörykät ja anna niiden paahtua kuumiksi.
  3. Juuresten paahtuessa keitä lisäke (esimerkiksi kvinoa, täysjyväriisi tai -vilja).
  4. Valmista kastike. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset, sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa lautasille lisäke, sekä juurekset ja falafel-pyörykät. Viimeistele tahinikastikkeella.

Vinkki: Makumaailma kotoisammaksi? Korvaa falafel-pyörykät kasvispyöryköillä tai tavallisilla nyhtökaurapyöryköillä, ja tahinikastike esimerkiksi kermaviilikastikkeella.
 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Hyvää jyvästä! Jyviä eli viljojen siemeniä löytyy joka lähtöön. Valkoinen riisi väistyköön kuitupitoisempien tieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoa-miso-ruusukaalikulho

Ainekset

8
dl
(kotimaista) kvinoaa
600
g
ruusukaaleja
1
rkl + 1 rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
3
valkosipulinkynttä
MISOSEOS
3
rkl
riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
rkl
misotahnaa
rkl
hunajaa
TAHINIKASTIKE
2
rkl
sileää tahinia
2
tl
hunajaa
2
rkl
soijakastiketta
noin 2
rkl
vettä
LISÄKSI
babypinaattia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita ensin tahinikastikkeen ainekset keskenään ja lisää vettä sen verran, että saat juoksevaa kastiketta. Sekoita myös misoseoksen ainekset keskenään.

  3. Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja puolita ruusukaalit. Sekoita kulhossa öljyyn, suolaan ja pippuriin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Lisää öljyä pannulle ja paista ruusukaaleja muutaman minuutin ajan, kunnes ne saavat väriä. Lisää valkosipuli joukkoon. Siirrä molemmat uuniin leivinpaperin päälle noin 10 minuutiksi, kunnes ruusukaalit ovat rapeita. Kaada misoseos kuumien ruusukaalien joukkoon ja sekoita.

  4. Ruusukaalien paahtuessa huuhtele kvinoaa kunnolla siivilässä kuumalla vedellä. Laita kulhoon ja kaada vettä päälle, lorauta öljyä joukkoon. Anna seistä 5 minuuttia ja valuta. Paahda kvinoaa kuivalla kuumalla paistinpannulla noin 5 minuutin ajan.

  5. Nosta kulhoihin kvinoaa, misoruusukaaleja ja babypinaattia ja kaada päälle tahinikastiketta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Rapea tofumuru ammentaa makumaailmansa chorizosta. Tässä se tarjoillaan tacojen päällä, mutta se sopii niin kasvispaellaan kuin erilaisiin kulhoihinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihaisat vegetacot mausteisella tofumurulla

Ainekset

2
pkt (noin 400 g)
kiinteää maustamatonta tofua
5
tl
chilijauhetta
4
tl
savupaprikaa
¼
tl
jeeraa
rkl
soijakastiketta
5
tl
omenaviinietikkaa
4
tl
ketsuppia
1
rkl
vaahterasiirappia
noin 2
rkl + 2 rkl
öljyä
LISÄKSI
pieniä (maissi)tortilloja
mango-(tai papaija)salsaa, tomaattia, punasipulia, avokadoa (ja kasvisranskankermaa)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu. Paloittele käsin tai haarukalla karkeaksi muruksi kulhoon. Kääntele mausteet joukkoon.

  2. Lisää soijakastike, etikka, ketsuppi ja vaahterasiirappi. Sekoita huolella ja riko samalla pienemmäksi muruiksi.

  3. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla paistinpannulla. Levitä puolet tofuseoksesta pannulle ja paista koskematta noin 3 minuuttia. Käännä ja paista myös toiselta puolelta muutaman minuutin ajan. Riko tämän jälkeen puuhaarukalla tofu vielä pienemmiksi muruiksi ja paista sekoitellen vielä pari minuuttia, kunnes tofu on rapeaa. Siirrä sivuun ja toista sama lopulla öljyllä ja tofuseoksella.

  4. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa tacot lihaisan tofun, mangosalsan ja muiden haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kaurahiutaleet munakkaassa ovat nerokas keksintö. Kuitulisä kätevästi! Täytteitä voi tietysti vaihdella kaappien sisällön mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuidukas sieni-tomaattimunakas

Ainekset

300
g
tuoreita herkkusieniä
4
tl
öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
10
kananmunaa
dl
kaurahiutaleita
½
tl
suolaa
½
ruukkua persiljaa
PAISTAMISEEN
2
rkl
voita
LISÄKSI
2
rkl
sinappia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja leikkaa herkkusienet neljään osaan. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista herkkusienet. Puolita kirsikkatomaatit joukkoon ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun.

  2. Riko kananmunien rakenne kulhossa, sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja suola. Hienonna persilja sekaan.

  3. Kuumenna nokare voita paistinpannulla ja kaada 1⁄4 munakasmassasta pannulle. Vedä puulastalla seosta pohjaa pitkin reunoilta keskustaan päin, kunnes munakasseos hieman hyytyy. Paista keskilämmöllä muutaman minuutin ajan.

  4. Lusikoi munakkaan toiselle reunalle sinappia ja sieni-tomaattiseosta. Taita kaksin kerroin ja anna tekeytyä hetki liedellä. Liu’uta lautaselle.

  5. Valmista samoin loput kolme munakasta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Shawarma on eräänlainen Lähi-Idän kebab: suikalelihaa, joka pyöritellään mausteseoksessa. Shawarman herkulliset mausteet saa nyt ylleen kasvisjauhis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegeshawarma ja manteliriisi

Ainekset

1
pkt (280)
vegejauhista
PAISTAMISEEN
2
rkl
oliiviöljyä
SHAWARMA-MAUSTESEOS
4
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
suolaa
¾
tl
jauhettua maustepippuria
¾
tl
kanelia
¾
tl
kuminaa
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kurkumaa
¼
tl
jauhettua mustapippuria
MANTELIRIISI
2
dl
basmatiriisiä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
75
g
kuivattuja pehmeitä luumuja
2
rkl
rypsiöljyä
dl
manteleita
(4
rkl
pinjansiemeniä)
2
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
tuoretta korianteria
LISÄKSI
kaupan valmista hummusta

Työvaiheet

  1. Tee ensin manteliriisi. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sillä aikaa sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi. Hienonna luumut.

  2. Kuumenna öljy isolla pannulla. Kuullota sipuleita 5 minuutin ajan. Lisää porkkanaraaste ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

  3. Lisää kypsä riisi, mausteet ja luumut. Lisää mantelit ja pinjansiemenet sellaisenaan tai paahda ensin kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi ja lisää vasta sitten. Kääntele ja lämmitä tasaiseksi, lisää öljyä tarvittaessa, jos riisi uhkaa palaa pohjaan.

  4. Hienonna lopuksi korianteria pinnalle ja tarjoa vegeshawarman ja hummuksen kanssa.

  5. Tee shawarma-mausteseos. Jauha mausteet morttelissa. Ruskista vegejauhis öljyssä pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta noin 2 teelusikallisella shawarma-mausteseosta.

  6. Tarjoa hummuksen ja manteliriisin kanssa.

Kommentit (0)