Kesäkurpitsapaistoksen kuohkeat kerrokset ovat parhaimmillaan, kun paistos on saanut jäähtyä ennen tarjoilua. Mintulla maustettu ja kananmunan valkuaisilla kuohkeutettu täyte yllättää.
Kun viikonloppupöytään haluaa jotain erityisen hyvää kasvislisuketta, kannattaa katseet suunnata tämä ohjeen suuntaan. Pääosassa tässä ohjeessa ovat kesäkurpitsa sekä italialainen kevyt ja pehmeä ricottajuusto.
Makua ja rakennetta tähän lasagnea muistuttavaan paistokseen saadaan parmesaanijuustosta, kananmunista sekä valkosipuli-sitruunaöljystä.
Ricottaa valutetaan paistosta varten, jotta valmiin ruoan koostumus ei olisi vetinen. Kananmunan valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, mikä tee paistoksesta kevyen kuohkean. Kesäkurpitsa viipaloidaan ohuiksi lastuiksi, paistos kootaan lasagnen tapaan ja paistetaan uunissa.
Kesäkurpitsapaistos
Ainekset
Työvaiheet
-
Kumoa ricottajuustot kulhon päälle nostettuun siivilään. Laita kulho jääkaappiin tunniksi.
-
Raasta parmesaani hienoksi. Erottele tarvittava määrä valkuaisia ja keltuaisia eri kulhoihin. (Käytä yli jääneet keltuaiset munakkaisiin tai leivonnaisten voiteluun.)
-
Kumoa ricotta kulhoon. Sekoita keltuaiset ja parmesaani joukkoon. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen. Hienonna minttu ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.
-
Leikkaa kesäkurpitsoista kannat pois. Puolita kesäkurpitsat leveyssuunnassa ja viipaloi ne veitsellä ohuiksi levyiksi. (Voit käyttää myös vihannesleikkuria.)
-
Kuori valkosipulinkynnet. Pese sitruuna. Raasta valkosipulit ja sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Sekoita öljy joukkoon.
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 20 cm X 25 cm).
-
Lado vuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita. Sivele ne valkosipuli-sitruunaöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria. Levitä päälle kerros ricottaseosta ja peitä se kesäkurpitsaviipaleilla. Toista näin, kunnes olet saanut kaiken ricottajuuston käytettyä. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsaa. Sivele pintakerros öljyllä. Ripottele pinnalle loput mausteet ja pinjansiemenet.
-
Kypsennä uunin keskitasolla 40–45 minuuttia.
Vinkki Jos käytät isoja kesäkurpitsoja, leikkaa kurpitsa viipaleiksi kylki kerrallaan. Näin pehmeää sisusta ei tule viipaleisiin. Sisuksen voit hienontaa ricottatäytteen joukkoon.
Varsinaista ilmastoruokaa taas,keskellä talvea kesäkurpitsaa . Parmesaania,ricottaa,oliiviöljyä ja pinjansiemeniä. Teen itse loppukesästä kun on kotimaista kesäkurpitsaa yllinkyllin,kotimaista raejuustoa ricottan sijaan,rypsiöljyä ja kotimaista emmentalia sekä hampunsiemeniä pinjan sijaan. Ilmasto kiittää.