Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 309 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Maapähkinäpata on saanut inspiraationsa ruokalajista, jota tehdään monissa Länsi-Afrikan maissa. Tomaattipohjaisen kasvispadan juju on maapähkinävoissa, joka tekee ruoasta erityisen herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinä-papupata

Ainekset

1
sipuli
2
isoa valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
250
g
bataattia
1
iso lehtikaalin lehti
1
tlk (230 g)
säilöttyjä, kypsiä borlotti- tai mustasilmäpapuja tai papusekoitusta
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
chilirouhetta
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
500
g
paseerattua tomaattia
dl
vettä
2
rkl
kasvisfondia
½
dl
maapähkinävoita
½–1
limetin mehu
suolaa
Lisäksi
½
dl
suolapähkinöitä
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Kuori ja kuutioi bataatti. Poista lehtikaalista lehtiruoti ja revi tai leikkaa lehti pieniksi paloiksi. Huuhtele ja valuta pavut.

  2. Kuumenna öljy padassa. Lisää inkivääri ja mausteet. Kuullota, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sipulit ja jatka kuullottamista, kunnes ne alkavat pehmetä.

  3. Kaada pataan paseerattu tomaatti, vesi ja kasvisfondi. Lisää bataatit ja keittele keskilämmöllä, kunnes bataatti on pehmeää.

  4. Kun bataatit ovat pehmenneet, sekoita padan joukkoon maapähkinävoi ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää pataan vielä pavut ja lehtikaali. Kuumenna ja keitä muutaman minuutin ajan. Mausta pata lopuksi limetin mehulla ja suolalla.

  5. Ripottele valmiin padan pinnalle suolapähkinöitä ja tuoretta korianteria.

Kommentit (5)

Saskia Smids
Seuraa 
Liittynyt19.10.2017

Suosittelen LÄMPIMÄSTI: koko pussillinen lehtikaalia heti pataan bataattien kanssa. Lehtikaali vaatii paljon pidemmän kypsennyksen kuin 2-4min. Se menee myöskin kunnolla kasaan, ja maku ei muutu miksikään vaikka olisi koko pussillinen yhden lehden sijaan. 

Vierailija

Jep, minäkin ihmettelin tuota yhtä lehtikaalin lehteä. Muutenkin pitäisi pyrkiä käyttämään kaikki vihannekset hyödyksi jotteivät jäisi jääkaappiin nahistumaan.

Mayday
Seuraa 
Liittynyt11.1.2016

Tuplasin bataatin määrän. Lisäsin vähän Harissaa ja yhden tähtianiksen. Syksyllä pakastettua mustakaalia reilu kourallinen. Todella herkullista ja täyttävää ruokaa pakkaspäivään.

Vierailija

Vaihdoin bataatin kukkakaaliin ja laitoin koko pussillisen lehtikaalia kypsymään heti alkuun kuten tuossa  oli jo kommentoitukin. Tuli kyllä todella hyvää ja täyttävää ruokaa. Teen toistekin!

Vierailija

Vaihdoin kaikki raaka-aineet, bataatin riisiin, pavut podsuikaleisiin. Uunissa tein 250 astetta 1h. Lehtikaalin heitin biojätteeseen. Mausteita laitoin vain suola ja pippari

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.