Kaupallinen yhteistyö
Arla Keittiö on lisännyt 83 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
Arla keittiö

Syksyisen metsän makuinen paistos on täydellinen syysillan lohturuoka. Herkullisimmat juurekset ja metsäsienet yhdistyvät hapatetun kerman avulla täyteläiseksi ateriaksi tai lisukkeeksi.
 

Annoksia
4-6
Valmistusaika
35 min + 60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Metsäinen juurespaistos

Ainekset

4
dl
(250 g) erilaisia metsäsieniä hienonnettuna
2
porkkanaa
2
juuripersiljaa (tai palsternakkaa)
4
perunaa
4
punajuurta
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
2
rkl
timjamia hienonnettuna
2
prk
(4 dl) Arla Lempi hapatettua kermaa
3
kananmunaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  • Perkaa sienet ja esikypsennä tai ryöppää sienilajin mukaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
  • Kuori kaikki juurekset, paitsi perunat. Leikkaa porkkanat noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi ja juuripersiljat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa perunat ja punajuuret kahdeksaan osaan niin, että ne ovat samankokoisia keskenään. 
  • Hienonna ruohosipuli ja timjami. Nosta kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita. Vispaa kulhossa kerman joukkoon kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kermaseos vuokaan.
  • Paista uunin keskitasolla 60 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä ja kerma-munaseos hyytynyt. Tarjoa saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Poronkäristys ei pröystäile raaka-aineiden määrällä. Siksi sen tekeminen onkin tekniikkalaji. Kun liha on laadukasta, rasvaa riittävästi ja tekniikka hallussa, poronkäristys ei kaipaa sipulia, pippuria tai olutta.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poronkäristyslihaa
50
g
poron kuuta eli rasvaa tai sian ihraa
½
l
vettä
1
tl
merisuolaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen.
  2. Vuole poron kuu tai sian ihra lastuiksi. Sulata ja kuumenna hieman kuuta tai ihraa valurautapannussa. Ruskista käristyslihat pienissä erissä erittäin kuumassa pannussa ja siirrä sitten tiiviskantiseen pataan. Huuhdo jokaisen lihaerän jälkeen maut talteen lisäämällä pannuun vettä ja raaputtamalla se lastalla puhtaaksi. Kippaa liemi pataan lihojen joukkoon. Ruskista kaikki lihat samalla tavalla.
  3. Mausta käristys suolalla. Sulje pata kannella ja laita uuniin 3 tunniksi.
  4. Sulata voi kattilassa. Ruskista voita noin 10 minuuttia koko ajan pohjasta sekoittaen, ettei se pääse palamaan.
  5. Kaada ruskistettu voi poronkäristyksen joukkoon. Tarjoa poronkäristys puikulaperunamuusin ja sokeroitujen puolukoiden kera.

Kommentit (2)

Sarviku sulane.

Tämä on ruoka jota Jumalatkin siellä Olympoksella naamaansa veteli ,jos poronlihaa saivat.Mutta kai niillä suhteita on.Minä en sitä herkkua en Saaremaalla saa,ei ole poronlihaa ja peura ei ole minkään väärtiä käristykseen.

Vierailija

Tuo on kyllä niin etelänmiehen resepti kuin olla ja voi! Kolmeksi tunniksi uuniin? Sopii varmaan, jos liha on vähän huonompaa palaa (pakastealtaan valmispaketista). 🤔🦌

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
Ohje Kai Kallio ja Outi Väisänen Kuva Elvi Rista

Lukijoiden toiveohje on viiden tähden ravintolan melanzane eli munakoisovuoka. Sitä ei tehdä ihan perinteisellä tavalla. Täyteläisen maun juju on leivitetty munakoiso, ja kerrokset saadaan ryhdikkäiksi kananmunalla.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min + kypsennys 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravintola Sinnen melanzane

Ainekset

4
isoa munakoisoa
1
tl
suolaa
2-3
dl
vehnäjauhoa
2
dl
oliiviöljyä
3
kananmunaa
400
g
parmesaania
800
g
valmista tomaattikastiketta (esim. Barilla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele suolaa viipaleiden päälle. Anna seistä 15 minuuttia.
  2. Laita jauhot laakealle lautaselle. Pyyhi munakoisojen pinta ja pyörittele viipaleet jauhoissa. Paista viipaleet pehmeiksi paistinpannussa (pienissä erissä) reilussa määrässä öljyä, noin 3 minuuttia molemmin puolin. Paistaminen käy nopeammin, kun käytät yhtä aikaa kahta pannua.
  3. Raasta parmesaani. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  4. Levitä leivinpaperi uunivuokaan (n. 25 x 30 cm). Levitä kerros tomaattikastiketta pohjalle. Lado munakoisoja päälle. Valuta yksi muna pinnalle ja ripottele parmesaania päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla ja vaihda munakoisoviipaleiden suunta joka kerroksessa. Päällimmäiseksi tulee kastiketta ja reilusti parmesaania.
  5. Kypsennä vuokaa uunissa noin 40 minuuttia. Pinta saa ruskistua, mutta jos se alkaa tummua liikaa, peitä vuoka uunipellillä.
  6. Voit syödä melanzanen heti tai prässätä sen, jolloin ruoka on valmis seuraavana päivänä. Anna tällöin melanzanen jäähtyä haaleaksi. Levitä toinen leivinpaperi ruoan päälle ja laita vuokaan paino. Laita melanzane jääkaappiin yöksi. Leikkaa ruoka annospaloiksi ja kuumenna uunissa ennen lämmittämistä.

Vinkki! Voit tehdä tomaattikastikkeen myös itse oman makusi mukaan.

Kommentit (2)

Kokeilija

Hei! Millä parmesaanin voi korvata, jotta olisi kokonaan vege?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Vegaanista parmesaania voi valmistaa esimerkiksi pähkinöistä ja oluthiivahiutaleista. Ohjeessa on kuitenkin myös kananmunaa, aika olennaisessa roolissa. En usko, että tätä saa täysin vegaaniseksi muutettua, ilman että rakenne muuttuu olennaisesti.

Me Naiset on lisännyt 824 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Nimestään huolimatta vegaaninen herkku sopii pikkunaposteltavaksi illanistujaisiin ja television äärelle. Tämä pähkinäpötkö on oikeaa superfoodia, sillä raaka-aineita ei kypsennetä.

Annoksia
yksi pötkö
Valmistusaika
15 min + 1 t jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pähkinäsalami

Ainekset

1 1/2
dl
hasselpähkinöitä
1
ps (200g)
kuivattuja taateleita
2
rosmariininoksaa
1/2
tl
suolaa
10
parapähkinää
1/2
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Rouhi hasselpähkinät hienoksi, pilko taatelit muutamaan osaan. Irrottele rosmariinista oksat. Nosta kulhoon hasselpähkinärouhe, taatelit, rosmariininlehdet. Mausta suolalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella tahnaksi.

  2. Levitä tahna leivinpaperille noin 15 cm pituiseksi ja 10 cm levyiseksi levyksi. Levitä parapähkinät ja pistaasipähkinät levyn päälle. Rullaa pötköksi paperin avulla. Sulje rulla päistään kuin karkkipötkö. Anna kovettua jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

     

Kommentit (2)

Tuohtunut

Mun mielestä on kohtuutonta, kun Suomi 100v ei ole vielä edes kunnolla kuopattu niin heti ollaan hakemassa tätä "Euroopan meininkiä". Mikä vika olisi esimerkiksi nimessä "vegaaninen kannuswursti"?

Judas Iskariot

Joo'o, seuraavan kerran kun pitää tehdä pähkinäpökäleitä, ja vielä vegaanisena, niin kaivanpa tämän reseptin arkistoista. Not.

Tajuton Kokki on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto
Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto

Mies palasi kotiin kuuden kuukauden ulkomaankomennukselta. Sen kunniaksi kuorittiin sipulit, tirautettiin viimeiset ikävän kyyneleet ja haudutettiin sipulikeitto. Keitto ei ehtinyt olla kannen alla ihan toista puolikasta vuotta, mutta paljon ei jäänyt puuttumaan. Kotiinpaluuruoka unohtui uuniin...

Annoksia
4
Valmistusaika
7h
Vaikeustaso
Helppo

Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto

Ainekset

2,5
kg
sipulia
2
tl
timjamia
3
rkl
oliiviöljyä
2
l
vettä
2
tl
merisuolaa
1
dl
samppanjaa
mustapippuria
1
pala
maalaisleipää
100
gr
emmental/kasviperäinen juusto

Työvaiheet

1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Käytä uimalaseja, jos kyynelehdit jo tässä vaiheessa ylenpalttisesti.
2. Notkista sipulit ja hauduta ne isossa, paksupohjaisessa kattilassa parikymmentä minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita.
3. Lisää sekaan kuohuviini, timjami, suola ja vesi. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
4. Voitele iso pata öljyllä ja kaada keitto siihen.
5. Hauduta komeutta uunissa kannen alla 150 asteessa 3 pitkää tuntia + 4 tuntia vahingossa niin että lämpö on jo mennyt itsestään pois päältä. Tilkka lisää vettä extra tuntien haudutuksen aikana saattaa olla tarpeen.
6. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Kuutioi leipäviipaleet ja paahda kuutiot kuivalla pannulla. Raasta juusto. Emmental tai gruyére käy hyvin. Vegaani valitsee juustoksi kasvipohjaisen sulavakäytöksisen asian tilalle, vaikkapa Porlammin Vege Plus -juuston raastettuna.
7. Lisää paahdetut leipäkuutiot ja juusto keiton pinnalle pataan. Gratinoi keiton pinta uunissa kauniin ruskeaksi, ilman kantta.

Kommentit (0)