Helsingin Sanomat on lisännyt 435 reseptiä.
Linkitetty 424 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Tämä kikhernepata on ihanan tuhti ja kermainen. Tahinilla ja kaurakermalla jalostettu liemi muhii padassa täyteläiseksi, mutta raikkautta siihen saadaan sitruunalla.

Kikherneet ovat miedon makuisia, minkä ansiosta ne mukautuvat monenlaisiin arjen luottoresepteihin. Tällä kertaa säilötyt, käyttövalmiit kikherneet yhdistetään pataan sitruunan kanssa.

Oheisessa reseptissä sitruunasta käytetään sekä kuori että mehut, jolloin kermaiseen pataan saadaan kunnolla hapokkuutta. Kun lisäät mukaan vielä reilusti tuoreita yrttejä, kuten vaikka persiljaa ja minttua, raikas lopputulos on taattu. Voit hyödyntää persiljan kokonaan, kun hienonnat varret padan joukkoon ja koristelet valmiin annoksen vielä yrtin lehdillä.

Kaurakermalla pyöristetty pataruoka on vegaaninen. Paahteisen makunsa pata saa tahinista eli seesaminsiementahnasta. Valitse vaalea tahna, joka on maultaan mietoa eikä saa pataa värjäytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kikhernepata

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2–3
kevätsipulia varsineen
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pieni luomusitruuna
2
tlk (à 230 g)
säilöttyjä, kypsiä kikherneitä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kurkumaa
½
tl
chilirouhetta
2
dl
vettä
rkl
kasvisfondia
2–3
rkl
vaaleaa tahinia
2
tlk (à 2 dl)
kaurakermaa
suolaa ja mustapippuria
½
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua kevätsipulit. Hienonna lehtipersiljan varret ja säästä lehdet myöhempää käyttöä varten. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa.

  2. Kuumenna oliiviöljy padan pohjalla. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää joukkoon kurkuma ja chilirouhe sekä silputtu kevätsipuli, persiljan varret ja kikherneet. Jatka kuullottamista vielä hetki.

  3. Kaada pataan vesi ja kasvisfondi. Lisää tahini ja raastettu sitruunan kuori, purista joukkoon myös sitruunan mehu. Jätä sitruunanpuolikkaat pataan hautumaan. Kaada pataan vielä kaurakerma ja anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkkaile nesteen määrää: jos pata vaikuttaa liian sakealta, lisää tarvittaessa vettä. Jos taas pata on liian nestepitoista, nappaa kansi kansi kypsennyksen loppuvaiheessa pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.

  4. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hiukan tahinia ja sitruunaa. Silppua lopuksi ruoan pinnalle lehtipersiljaa ja minttua.

Kommentit (10)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan ja tästä tuli lähes tulkoon keittoa?? Jouduin porisuttamaan melkein tunnin kattilassa, että sakeutui edes vähän. En ymmärrä missä tilanteessa vettä olisi pitänyt vielä lisätä…

Käytin myös ns. normitahinia ja en tiedä sen eroa vaaleaan, mutta voiko siitä johtua se, että maistui todella kitkerältä.

Harmittaa, koska kuva ja resepti sai ajattelemaan, että tämä olisi hyvää. Ensimmäisiä reseptejä täältä, jotka eivät taida mennä jatkoon. :(

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista. Tumma tahini on tosiaan vähän voimakkaamman makuista kuin vaalea, joten aineksista päätellen kitkeryys saattoi johtua siitä, tai että sitruunankuorta oli joukossa liikaa. Porisutitko pataa muuten ilman kantta vai kannen alla? Ehkä voisin lisätä reseptiin vinkin kannen nappaamisesta tarvittaessa haudutusvaiheessa pois, jos jollakin toisella käy vastaavalla tavalla että nestettä onkin suhteessa liikaa.

Vierailija

Tarkoitetaanhan tässä säilöttyjä kikherneitä jotka valutetaan ennen pataan lisäämsitä? Tässä kohtaa saattaa tulla liikaa nestettä jos ne lisää liemineen...?

Vierailija

Ei kai kukaan lisää tölkkiherneitä nesteineen ruokaan?

Anneli Balak

Luin äsken tän ohjeen ja ihmettelin, että sitruunanpuolikkaat jätetään pataan hautumaan. Olen oppinut, että sitrushedelmien valkoista osaa ei käytetä ollenkaan eli minä en käyttäisi niitä, vaan vain sitruunanmehun ja raastetun kuoren, koska kitkerä maku voi johtua siitä valkoisesta osasta, mikä on kuoren alla.
HUOM! Voin olla väärässäkin.

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Ajattelin tarjota tätä, kun tulee tuota nuorempaa, kasvispainotteista sukua käymään.  Tahinin jätän suosiolla pois, en tykkää sen mausta muualla kuin jossain tosimarokkolaisessa ruoassa.  

Pitää kuitenkin varmaan kokeilla puolella annoksella, että voi säädellä makunsa mukaan. 

Minulla on jääkaapissa tölkillinen omatekoisia suolasitruunoita, taidan laittaa niitä pari lohkoa. Jos makua tarvitsee lisää, niin tölkin liemellä se järjestyy. Tosin pitää muistaa, ettei muuta suolaa käytä ollenkaan.

Onko kokemusta  kookosmaidosta kaurakerman sijaan,  se olisi jotenkin pehmeämpää ja antaisi hiukan makeutta. 

Vierailija

Mitä lihaa reseptin kehittäjä suosittelee käytettäväksi?

Markku Metsälä

Mitä lihaa? Jos nyt jotain niin kanan kanssa tämä menisi. Ei punaista lihaa. Kuten nyt ainesosat antaa jo ymmärtää.

Markku Metsälä

Annos on hyvä, mutta itse Nostin toiselle satsille tuon kasvisfondin osaa 2x, chili 2x ja kurkumaa 2x. Ja antaa maustua pitkään. Hyvä ja simppeli ohje.

Vierailija

@ ruustinna

On niissä ainakin sellainen ero, että käyttäessäsi kaurakermaa tämä resepti sisältää 3,6 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja, kun kookosmaidon kanssa se sisältäisi 75,6 g näitä tyydyttyneitä rasvahappoja, joista tyydyttyneistä rasvahapoista kaikki ravintotieteilijät suosittelevat pääsemään eroon. Jotta on se kaurakerma 21 kertaa terveellisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Fish & chips -annoksesta inspiroituneessa perjantaiherkussa maistuvat savukala ja etikan puraisu. Etikka kannattaa pirskotella ranujen päälle pikkulusikan kautta, jotta ei tule vahinkolorausta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tikkuperunat ja savukalamajoneesi

Ainekset

10
keskikokoista kiinteää perunaa (esim. Annabelle)
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sormisuolaa
SAVUKALAMAJONEESI
2
dl
majoneesia (ks. ohje)
200
g
savusilakoita tai savusiikaa
1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
½–1
rkl
punaviinietikkaa
10
ruohosipulinvartta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin majoneesi (ks. ohje). Poista kaloista nahka ja ruodot. Laita kalat ja majoneesi sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta ainekset. Purista sitruunamehu joukkoon. Nosta kylmään maustumaan.

  2. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa perunoista ohuita tikkuja tai höylää perunat keittiömandoliinilla. Kuivaa perunatikut huolellisesti talouspaperilla.

  3. Lämmitä rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Mittaa öljyn lämpötila elektronisella lämpömittarilla. (Pidä kansi käden ulottuvilla ja lämpö tasaisena lieden tehoa säätämällä.)

  4. Uppopaista perunoita kourallinen kerrallaan 4–5 minuuttia. Valuta ne talouspaperin päällä. Mausta sormisuolalla.

  5. Laita tikkuperunat vadille. Valuta päälle maun mukaan punaviinietikkaa. Hienonna lopuksi pinnalle ruohosipulia.

Pikamajoneesi

Ainekset

2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
etikkaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista majoneesi huoneenlämpöisistä aineksista. Laita öljy, sinappi ja etikka sauvasekoittimen kulhoon. Riko päälle huoneenlämpöinen kananmuna.

  2. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon niin, että keltuainen jää terän alle. Käynnistä sekoitin ja anna sen käydä, kunnes majoneesi on tasaista ja paksua. Mausta suolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Yksi muusi, monta makua. Kun perusohje on hallussa, perunamuusia on helppo muunnella. Laita perusmuusin sijaan kokeiluun sinappi, piimä ja rakuuna tai karamellisoitu sipuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

4 x Perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
1–2
dl
haaleaa täysmaitoa
3
rkl
voita
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, 15–20 minuuttia.

  2. Valuta vesi pois ja survo perunat hienoksi survimella tai sähkövatkaimella. Lisää maito, voi ja suola. Sekoita tasaiseksi.

PIIMÄMUUSI

Ainekset

2–3
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
ruukku ranskalaista rakuunaa

Työvaiheet

  1. Ota perunoiden keitinvettä 1 dl talteen soseuttamista varten. Jätä maito pois ja lisää piimä aivan soseuttamisen loppuvaiheessa. Piimää ei tarvitse kuumentaa. Hienonna joukkoon rakuunan lehdet.

Vinkki Rakuunan kovat varret voit laittaa perunakattilaan kiehumaan.

SIPULIMUUSI

Ainekset

3
(350 g)
sipulia
¼
tl
suolaa
4–5
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit ja laita ne kylmälle pinnoitetulle pannulle. Mausta suolalla. Kuumenna pannu ja paista koko ajan sekoittaen. Kun sipulit alkavat tarttua pannuun, lisää tilkka vettä. Paista keskilämmöllä sekoittaen noin 25 minuuttia välillä vettä lisäten. Sipulit saavat karamellisoitua kauniin ruskeiksi. Kääntele kuumat sipulit muusin joukkoon.

SINAPPIMUUSI

Ainekset

3–4
kokojyväsinappia

Työvaiheet

  1. Mausta valmis muusi kokojyväsinapilla. Lisää suolaa tarvittaessa.

Kommentit (0)