Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 485 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Tämä kikhernepata on ihanan tuhti ja kermainen. Tahinilla ja kaurakermalla jalostettu liemi muhii padassa täyteläiseksi, mutta raikkautta siihen saadaan sitruunalla.

Kikherneet ovat miedon makuisia, minkä ansiosta ne mukautuvat monenlaisiin arjen luottoresepteihin. Tällä kertaa säilötyt, käyttövalmiit kikherneet yhdistetään pataan sitruunan kanssa.

Oheisessa reseptissä sitruunasta käytetään sekä kuori että mehut, jolloin kermaiseen pataan saadaan kunnolla hapokkuutta. Kun lisäät mukaan vielä reilusti tuoreita yrttejä, kuten vaikka persiljaa ja minttua, raikas lopputulos on taattu. Voit hyödyntää persiljan kokonaan, kun hienonnat varret padan joukkoon ja koristelet valmiin annoksen vielä yrtin lehdillä.

Kaurakermalla pyöristetty pataruoka on vegaaninen. Paahteisen makunsa pata saa tahinista eli seesaminsiementahnasta. Valitse vaalea tahna, joka on maultaan mietoa eikä saa pataa värjäytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kikhernepata

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2–3
kevätsipulia varsineen
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pieni luomusitruuna
2
tlk (à 230 g)
säilöttyjä, kypsiä kikherneitä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kurkumaa
½
tl
chilirouhetta
2
dl
vettä
rkl
kasvisfondia
2–3
rkl
vaaleaa tahinia
2
tlk (à 2 dl)
kaurakermaa
suolaa ja mustapippuria
½
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua kevätsipulit. Hienonna lehtipersiljan varret ja säästä lehdet myöhempää käyttöä varten. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa.

  2. Kuumenna oliiviöljy padan pohjalla. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää joukkoon kurkuma ja chilirouhe sekä silputtu kevätsipuli, persiljan varret ja kikherneet. Jatka kuullottamista vielä hetki.

  3. Kaada pataan vesi ja kasvisfondi. Lisää tahini ja raastettu sitruunan kuori, purista joukkoon myös sitruunan mehu. Jätä sitruunanpuolikkaat pataan hautumaan. Kaada pataan vielä kaurakerma ja anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkkaile nesteen määrää: jos pata vaikuttaa liian sakealta, lisää tarvittaessa vettä. Jos taas pata on liian nestepitoista, nappaa kansi kansi kypsennyksen loppuvaiheessa pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.

  4. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hiukan tahinia ja sitruunaa. Silppua lopuksi ruoan pinnalle lehtipersiljaa ja minttua.

Kommentit (10)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan ja tästä tuli lähes tulkoon keittoa?? Jouduin porisuttamaan melkein tunnin kattilassa, että sakeutui edes vähän. En ymmärrä missä tilanteessa vettä olisi pitänyt vielä lisätä…

Käytin myös ns. normitahinia ja en tiedä sen eroa vaaleaan, mutta voiko siitä johtua se, että maistui todella kitkerältä.

Harmittaa, koska kuva ja resepti sai ajattelemaan, että tämä olisi hyvää. Ensimmäisiä reseptejä täältä, jotka eivät taida mennä jatkoon. :(

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista. Tumma tahini on tosiaan vähän voimakkaamman makuista kuin vaalea, joten aineksista päätellen kitkeryys saattoi johtua siitä, tai että sitruunankuorta oli joukossa liikaa. Porisutitko pataa muuten ilman kantta vai kannen alla? Ehkä voisin lisätä reseptiin vinkin kannen nappaamisesta tarvittaessa haudutusvaiheessa pois, jos jollakin toisella käy vastaavalla tavalla että nestettä onkin suhteessa liikaa.

Vierailija

Tarkoitetaanhan tässä säilöttyjä kikherneitä jotka valutetaan ennen pataan lisäämsitä? Tässä kohtaa saattaa tulla liikaa nestettä jos ne lisää liemineen...?

Vierailija

Ei kai kukaan lisää tölkkiherneitä nesteineen ruokaan?

Anneli Balak

Luin äsken tän ohjeen ja ihmettelin, että sitruunanpuolikkaat jätetään pataan hautumaan. Olen oppinut, että sitrushedelmien valkoista osaa ei käytetä ollenkaan eli minä en käyttäisi niitä, vaan vain sitruunanmehun ja raastetun kuoren, koska kitkerä maku voi johtua siitä valkoisesta osasta, mikä on kuoren alla.
HUOM! Voin olla väärässäkin.

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Ajattelin tarjota tätä, kun tulee tuota nuorempaa, kasvispainotteista sukua käymään.  Tahinin jätän suosiolla pois, en tykkää sen mausta muualla kuin jossain tosimarokkolaisessa ruoassa.  

Pitää kuitenkin varmaan kokeilla puolella annoksella, että voi säädellä makunsa mukaan. 

Minulla on jääkaapissa tölkillinen omatekoisia suolasitruunoita, taidan laittaa niitä pari lohkoa. Jos makua tarvitsee lisää, niin tölkin liemellä se järjestyy. Tosin pitää muistaa, ettei muuta suolaa käytä ollenkaan.

Onko kokemusta  kookosmaidosta kaurakerman sijaan,  se olisi jotenkin pehmeämpää ja antaisi hiukan makeutta. 

Vierailija

Mitä lihaa reseptin kehittäjä suosittelee käytettäväksi?

Markku Metsälä

Mitä lihaa? Jos nyt jotain niin kanan kanssa tämä menisi. Ei punaista lihaa. Kuten nyt ainesosat antaa jo ymmärtää.

Markku Metsälä

Annos on hyvä, mutta itse Nostin toiselle satsille tuon kasvisfondin osaa 2x, chili 2x ja kurkumaa 2x. Ja antaa maustua pitkään. Hyvä ja simppeli ohje.

Vierailija

@ ruustinna

On niissä ainakin sellainen ero, että käyttäessäsi kaurakermaa tämä resepti sisältää 3,6 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja, kun kookosmaidon kanssa se sisältäisi 75,6 g näitä tyydyttyneitä rasvahappoja, joista tyydyttyneistä rasvahapoista kaikki ravintotieteilijät suosittelevat pääsemään eroon. Jotta on se kaurakerma 21 kertaa terveellisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.