Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 261 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppo ja edullinen hernepesto tekee pastasta herkullista. Voit unohtaa parmesaanin ja pinjansiemenet, kun lisäät peston joukkoon sopivasti sitruunaa, oliiviöljyä ja valkosipulia. Paistetut leipämurut tuovat annokseen rapeutta.

Arki-illan kiireessä ruuan pitäisi valmistua nopeasti ja helposti. Silti olisi mukavaa, jos ruoka olisi myös terveellistä, maukasta ja edullista.

Tämä kasvispasta täyttää monta edellytystä.

Pastan salaisuutena on hernepesto, joka valmistetaan pakasteherneistä soseuttamalla. Kun herneet on valmiiksi sulatettu, peston ehtii mainiosti tehdä samalla kun pasta kiehuu kypsäksi.

Raikkaiden herneiden lisäksi mausta vastaavat tuore basilika, oliiviöljy, sitruuna ja valkosipuli. Kun aineksia on sopivassa suhteessa, hernepestosta tulee todella herkullinen ilman juustoakin.

Spagetin sijaan voi käyttää muitakin pastalaatuja. Myös täysjyväpasta sopii mainiosti tarkoitukseen.

Hauskan rapeuslisän pasta saa sitruunalla maustetussa öljyssä paistetuista leipämuruista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepestopasta

Ainekset

350
g
spagettia
2 l vettä ja 2 tl suolaa keittämiseen
Sitruunaiset leipämurut
3
viipaletta
kuivahtanutta vaaleaa leipää
1
valkosipulinkynsi
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
oliiviöljyä
Hernepesto
200
g
pakasteherneitä
1
ruukku
basilikaa
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
1–2
valkosipulinkynttä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista pastan kiehuessa sitruunaiset leipämurut ja hernepesto.
  2. Rouhi leivät veitsellä karkeasti. Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi. Paista leipämurua, valkosipulia ja sitruunankuorta öljyssä pannulla pari minuuttia.
  3. Sulata herneet ja ota vajaa desi erilleen tarjoilua varten. Saksi basilika varsineen kulhoon (säästä muutama lehti pastan päälle). Soseuta kaikki peston ainekset sauvasekoittimella.
  4. Valuta pasta siivilässä, kumoa kattilaan ja sekoita joukkoon hernepesto. Levitä pasta vadille. Viimeistele herneillä, basilikanlehdillä ja sitruunaisilla leipämuruilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.