Hyvä terveys on lisännyt 122 reseptiä.
Linkitetty 70 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Supermaukas vegebolognese haudutetaan juureksista ja härkiksestä. Parmesaanin sijaan annos viimeistellään paahdetuilla, rouhituilla pähkinöillä.

Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegebolognese

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
punainen chilipalko
3
porkkanaa
1/2
selleri
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
kuorittuja tomaatteja
2
dl
valkoviiniä
2
dl
kasvislientä
1
laakerinlehti
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa tai agavesiirappia (jos haluat tehdä ruoasta vegaanisen)
2
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
härkäpapuvalmistetta (Härkis Original)
Lisäksi
3/4
dl
saksanpähkinöitä
300
g
täysjyväpastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja chili. Kuori porkkana ja selleri. Raasta karkeaksi raasteeksi. Paista kasviksia öljyssä paistokasarissa 5 minuuttia.
  2. Lisää tomaattipyree ja jatka paistamista vielä hetki.
  3. Lisää kuoritut tomaatit liemineen. Murskaa tomaatteja kevyesti pannulla esim. puuhaarukalla. Lisää kaikki loput aineet Härkistä lukuun ottamatta. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin puoli tuntia.
  4. Keitä pasta kypsäksi suoalla maustetussa vedessä. Pastan kypsyessä paahda saksanpähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä pienemmiksi.
  5. Lisää Härkis kastikkeeseen ja kuumenna kastike vielä kertaalleen. Annostele pastaa ja kastiketta lautasille ja ripottele päälle saksanpähkinärouhetta.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 122 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos et ole vielä kokeillut riisin tapaan kypsyviä jyviä, tee se nyt! Maitorahkasta sekoitettu kastike antaa jyväsalaattiin raikasta hapokkuutta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä jyvä-kikhernesalaatti

Ainekset

2
dl
ateriajyviä
4
dl
vettä
1/2
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
hienonnettua minttua
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
tlk (380/230 g)
kikherneitä
1/2
kurkkua
300
g
kuorittua vesimelonia
1
ruukku
lehtisalaattia
Kastike
1/2
prk (à 200 g)
maitorahkaa
2
rkl
sitruunanmehua
2
rkl
tahinia
ripaus suolaa ja sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa ateriajyvät ja vesi kattilaan. Kiehauta. Lisää suola. Keitä keskilämmöllä noin 12 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt jyviin ja ne tuntuvat pehmeiltä (rakenne saa jäädä kuitenkin rouskuvaksi). Lisää tarvittaessa vettä. Purista sitruunanmehu kypsien jyvien joukkoon.
  2. Hienonna yrtit. Valuta kikherneet liemestä ja huuhtele kylmällä vedellä lävikössä. Huuhtele kurkku ja kuutioi. Kuutioi myös vesimeloni. Huuhtele salaatinlehdet ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  3. Sekoita ateriajyvien joukkoon yrtit, kikherneet, kurkku- ja vesimelonikuutiot.
  4. Nosta annoskulhoihin salaatinlehtiä. Kaada päälle jyväsalaattia. Sekoita kastikkeen aineet keskenään pienessä kulhossa. Tarjoile salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Mehevä ja maistuva makaronilaatikko ilman maitotuotteita
Mehevä ja maistuva makaronilaatikko ilman maitotuotteita

Mehevä jauhelihamakaronilaatikko valmistuu yhtä hyvin ilman maitotuotteita. Mukaan tulee hyvin sulavaa kasvisjuustoa ja riisikermaa. Jauhelihan lisäksi väriä ja makua antavat porkkana ja sipuli.

Arkinen makaronilaatikko taipuu monenlaiseen reseptimuunnokseen. Olen käyttänyt tässä ohjeessa perinteiseen tapaan kananmunia, mutta voit jättää ne pois jos haluat. Silloin laatikko ei ole ihan niin leikkautuvaa, mutta se ei vaikuta makuun mitenkään. Tämä "arjen pelastaja" -herkku on myös...

Annoksia
7
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paras maidoton makaronilaatikko

Ainekset

1
l
vettä makaronien keittämiseen
5
dl
makaroneja
400
g
naudanjauhelihaa
3
tl
lihaliemijauhetta
0,5 - 1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria rouhittuna
1
kpl
iso sipuli
1
kpl
iso porkkana
2
dl
riisikermaa (muukin kasviskerma sopii)
3
dl
kasvisjuustoa raastettuna, esim. Violife Block sulaa hyvin
2
kpl
kananmunaa
5
dl
makaroneista jäänyttä keitinvettä
n. 0,5
dl
ruokaöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Työvaiheet

Ohje

Laita ensin uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.

Makaronit
Keitä makaronit vedessä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi. On hyvä, että makaronit eivät ole ihan kypsiä sillä ne pehmenevät vielä uunissa ollessaan. Kaada kiehuneet makaronit lävikköön odottamaan, älä huuhtele vedellä ja säästä makaroneista jäänyt keitinvesi.

Jauheliha, sipuli ja porkkana
Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa, mausta lihaliemijauheella ja rouhitulla mustapippurilla. Kaada paistettu jauheliha pannulta isohkoon kulhoon odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli sekä porkkana (porkkanan voi raastaa). Lisää öljyä vähän pannulle ja kuullota sipuli-porkkanasilppu.

Raasta kasvisjuusto.

Ainesten yhdistäminen ja paistaminen

Yhdistä ainekset kulhossa jauhelihan mukaan: kaada kulhoon myös kuullotettu sipuli-porkkanasilppu, keitetyt makaronit, kasvisjuustoraaste ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja tarkista maku. Jos kaipaat enemmän makua, lisää mukaan suolaa, silputtua ruohosipulia ja rouhittua mustapippuria.

Kaada kulhoon myös kasviskerma ja makaronien keitinliemi ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

Voitele uunivuoka ruokaöljyllä, kaada makaroniseos vuokaan ja tasoita pinta.

Paista makaronilaatikkoa uunin alatasolla 200 C asteessa 45 -50 minuutin ajan tai kunnes makaronilaatikko on täysin hyytynyt ja pinta on kullan ruskea. Uunin alatasolla laatikko kypsyy myös pohjasta, eikä pinta pääse palamaan.

Tarjoa makaronilaatikon kanssa ketsuppia ja raikasta salaattia. Ohjeen kuvineen löydät myös täältä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1755 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Vaikka grillattuja portobellosieniä voisi verrata pihviin, emme tee sitä. Mehevyys ja maku ovat nimittäin omaa luokkaansa. Tarjoa portobellot kikhernetsatsikin ja karamellisoidulla purjolla höystetyn perunasalaatin kanssa, niin lautaseltasi ei puutu mitään.

Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut portobellot ja lämmin perunasalaatti

Ainekset

4
portobellosientä
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Perunasalaatti
800
g
uusia perunoita
1
pieni
purjo
3/4
dl
öljyä
2
tl
sokeria
2
rkl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
12
retiisiä
Kikhernetsatsiki
1
dl
kikherneitä (käyttövalmiita, esim. Go Green)
1
dl
kreikkalaista jogurttia
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
sitruunanmehua
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja poista niistä jalat (paista jalat halutessasi esimerkiksi munakkaaseen). Tee terävällä veitsellä ristikkokuvio lakin yläpintaan. Hienonna timjami. Sekoita isossa kulhossa timjami, öljy, etikka, suola ja mustapippuri. Kääntele sieniä kulhossa niin että marinadi leviää tasaisesti sienille. Siirrä jääkaappiin marinoitumaan perunoiden keittämisen ajaksi.
  2. Pese ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) juuri ja juuri kypsiksi, 10–15 minuuttia.
  3. Perunoiden kypsyessä hienonna purjo. Laita öljy, purjo ja sokeri paistinpannuun ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää etikka ja suola ja siirrä pannu syrjään liedeltä.
  4. Leikkaa retiisit 4 osaan.
  5. Tee kikhernetsatsiki. Valuta kikherneet siivilässä. Soseuta kaikki tsatsikin aineet sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
  6. Litistä keitetyt perunat kevyesti esimerkiksi reikäkauhalla, kaada tarjoilukulhoon ja sekoita kuuma purjo ja retiisit joukkoon.
  7. Grillaa portobellosieniä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsentämistä vielä noin minuutin ajan. Tarjoa pihvit tsatsikin kanssa.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Etikkakurkut

Ainekset

1/2
kg
kasvihuonekurkkua tai avomaankurkkua
1-2
kpl
valkosipulin kynttä
1/2
dl
(tuoretta minttua)
Mausteliemi:
1
dl
vettä
1
dl
Italialainen valkoviinietikka
2
dl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

Huuhdo kurkut ja leikkaa viipaleiksi. Pilko valkosipuli.
Lado purkkiin valkosipuli, kurkkuviipaleet ja minttu.
Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta ne.
Kaada mausteliemi kurkkujen päälle, sulje kansi, jäähdytä ja säilytä viileässä.

Kommentit (0)