Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Hapanjuurileipä antaa pastaan makua ja rakennetta. Ricottatäyte ja yrttikastike pukevat pastan kevääseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Vaikea

Hapanjuurileipäraviolit ja oliivikastike

Ainekset

pala (90 g)
kuivahtanutta hapanjuurileipää
180
g (noin 3 dl)
vehnäjauhoja
1 1⁄2
dl
vettä
2
tl
rypsiöljyä
TÄYTE
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
100
g
kypsytettyä vuohenjuustoa (esim. gouda)
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
mustapippuria
suolaa
OLIIVIKASTIKE
1
ruukku persiljaa
1
ruukku ruohosipulia
1
ruukku rucolaa
2
dl
vihreitä kivettömiä oliiveja
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1 1⁄2
dl
rypsiöljyä
1
dl
kypsytettyä vuohenjuustoa (esim. gouda)
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Jauha kuivahtanut leipä mahdollisimman hienoksi teholeikkurissa, tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Kaada leipäjauhe kulhoon ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää vesi ja öljy. Muotoile taikina kiinteäksi palloksi. Taikina saa tuntua ennemmin kuivalta kuin kostealta ja tahmealta. Jos taikina on liian murenevaista, lisää vettä yksi teelusikallinen kerrallaan, kunnes se pysyy koossa. Anna taikinan levätä kostutetun liinan alla tai ilmatiiviissä astiassa 30–60 minuuttia.

  2. Laita puhdas keittiöliina siivilän päälle. Kumoa ricotta liinan päälle ja valuta se kietomalla liinan reunat yhteen juustokeon ympärille. Paina kädellä hellästi, kunnes ylimääräinen neste valuu kankaan ja siivilän läpi. Näin juusto pysyy kiinteänä ja kermaisena, mutta sitä on helpompi käsitellä.

  3. Raasta juusto hienoksi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Yhdistä valutettu ricotta, juustoraaste, sitruunankuori, suola ja pippuri. Siirrä jääkaappiin.

  4. Valmista oliivikastike. Hienonna yrtit ja viipaloi oliivit. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Raasta juusto hienoksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Jätä odottamaan.

  5. Valmista pasta parissa kolmessa erässä, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Varaa työalustalle vesikulho ja jauhoja.

  6. Kauli taikina pastakoneella tai kevyesti jauhotetulla alustalla 1–1½ mm:n paksuiseksi, noin 10–12 cm:n levyiseksi kaistaleeksi. (Pastakoneessa oikea asetus on yleensä numero kuusi). Älä kauli ohuemmaksi, jotta taikina ei repeydy. Älä jätä levyä myöskään paksummaksi, jottei pastasta tule rakenteeltaan taikinaista. Laita taikinalevy jauhotetulle alustalle.

  7. Taita kaistale pitkän sivun suuntaisesti kahtia ja avaa se uudelleen. Taitos osoittaa taikinakaistaleen keskikohdan.

  8. Nostele ricottatäytteestä palloja kahden teelusikan avulla taikinalevyn alaosaan 1–1½ cm:n välein. Kostuta taikinaa kostutetulla sormella kevyesti ricottapallon ympäriltä. Taita taikinakaistaleen yläpuoli päälle. Paina sormella taikinaa päältä ja reunoilta, jotta saat poistettua ilmakuplat ja kiinnitettyä saumat yhteen. Leikkaa pastasta veitsellä tai muotilla nyyttejä. Siirrä valmiit pastat jauhotetulle alustalle odottamaan ja valmista loppu taikina samoin.

  9. Kuumenna kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja lisää suolaa (½ tl / 1 l). Laita pastanyytit kiehuvaan veteen varovasti. Alenna lämpöä ja keitä kaksi minuuttia. Älä päästä vettä kiehumaan liian voimakkaasti, jotta nyytit eivät hajoa. Valuta.

  10. Asettele pasta lautaselle ja valuta kastiketta päälle. Viimeistele annos halutessasi raastetulla juustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.