Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Tuomas Kolehmainen

Sateenkaari-lasagne kätkee sisäänsä makua kurpitsasta, punajuuresta ja lehtikaalista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + kypsennys uunissa 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kolmen täytteen sateenkaari-lasagne

Ainekset

KURPITSAKERROS
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
700
g
kurpitsaa
1
rkl
tuoretta salviaa
1
rkl
tuoretta rosmariinia
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
PUNAJUURIKERROS
1
punasipuli
1
keskikokoinen punajuuri
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
TOFU-LEHTIKAALIKERROS
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
100
g
lehtikaalia
600
g
kovaa tofua
½
dl
mantelimaitoa
½
tl
suolaa
BECHAMELKASTIKE
4
dl
mantelimaitoa
¾
dl
vehnäjauhoja
1
dl
vegaanista juustoraastetta
½
tl
suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
LISÄKSI
2
prk (á 400 g)
yrtti-tomaatti-pastakastiketta
noin 250
g
täysjyvälasagnelevyjä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Kuori kurpitsa, ota siemenet pois ja leikkaa malto kuutioiksi. Kuori sipuli ja punasipuli, valkosipulit ja punajuuri. Leikkaa reiluiksi paloiksi. Laita punajuuret ja punasipulit samalle pellille kurpitsojen ja sipuleiden kanssa, mutta toiseen reunaan. Lisää kurpitsojen päälle hienonnettua salviaa ja rosmariinia. Ripottele molempien kasvisten päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 20–30 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.

  3. Soseuta erikseen kurpitsa-sipuliseos ja punasipuli-punajuuret tasaiseksi soseeksi, lisää vettä tarvittaessa.

  4. Tee ricotta-tofu. Kuori ja hienonna sipulit. Pese lehtikaali. Poista lehdistä puiseva varsiosa. Leikkaa suikaleiksi. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää valkosipuli ja kaalit. Jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Mausta suolalla. Kuivaa tofu talouspaperilla. Laita sipuli-kaaliseos ja käsin murusteltu tofu tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää kasvimaitoa, jos seos tuntuu liian paksulta.

  5. Tee bechamel-kastike. Laita kaikki ainekset paksupohjaiseen pinnoitettuun kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua 5–10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.

  6. Kokoa lasagne. Laita 1/3 tomaattikastikkeesta voidellun uunivuoan pohjalle. Lisää päälle lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle kaikki kurpitsasoseesta, lisää päälle lasagnelevyjä ja lisää taas 1/3 tomaattikastikkeesta ja lasagnelevyjä. Levitä kaikki tofu-lehtikaalisose ja puolet bechamelkastikkeesta, lisää lasagnelevyjä ja levitä punajuurisose, lisää taas lasagnelevyjä ja loput tomaattikastikkeesta ja loput bechamelkastikkeesta. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, peitä tarvittaessa foliolla jos pinta näyttää tummuvan. Korvaa halutessasi kurpitsa bataatilla tai porkkanalla ja lehtikaali pinaatilla. Voit myös ripotella vegaanista juustoraastetta lasagnen päälle ennen paistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.