Umami tarkoittaa japaniksi herkullista. Se on se salainen aines, joka saa veden herahtamaan kielellesi. Monen sienen risotto ansaitseekin umamivaroituksen – liian herkullista! Sienistä eniten umamia on herkkutateissa.
Monen sienen risotto
Ainekset
Työvaiheet
-
Liota kuivattuja sieniä 30 minuuttia ja valuta. (Tai pilko tuoreet sienet.)
-
Kuori ja paloittele sipuli ja porkkana reiluiksi paloiksi. Paloittele myös varsiselleri. Paista kasviksia ja sieniä ja öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
-
Siivilöi kasvikset, sienet ja mausteet pois. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä lientä ilman kantta kasaan, kunnes sitä on jäljellä 1 litra.
-
Puhdista ja viipaloi herkkusienet ja paista voissa rapsakoiksi. Mausta ja siirrä sivuun, pidä lämpimänä.
-
Lämmitä sieniliemi kattilassa. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota voissa kasarin pohjalla. Mausta mustapippurilla. Lisää riisi ja lämmitä varovaisesti. Kaada joukkoon valkoviini ja anna imeytyä.
-
Lisää lämmintä sienilientä vähitellen – lisää nestettä aina, kun edellinen on imeytynyt riisiin.
-
Lisää 10 minuutin jälkeen kaksi kolmasosaa paistetuista herkkusienistä. Risoton kokonaiskeittoaika 18 minuuttia.
-
Sekoita lopuksi joukkoon raastettu pecorino ja jäljellä oleva herkkusienten paistovoi. Mausta tarvittaessa suolalla. Nosta loput sienet valmiiden annosten päälle.
heippa ! sieniliemen kohdalta puuttuu maininta varsiselleristä. ei tullut ostettua kun tietysti katsoin aineisosat enkä niinkään reseptiä :)
Kiitos huomiosta, lisään sellerin aineslistalle! Toivottavasti tuli maukasta ilman selleriäkin :)