Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Parhaat kotitekoiset gnocchit syntyvät huokoisesta taikinasta, johon puristetaan kuumia jauhoisia perunoita ja sekoitetaan parmesaania. Tärkeintä on, ettei taikinaa vaivata yhtään liikaa.

aikka perunagnocchit ovat yksinkertainen ruoka, niiden tekeminen ei ole ihan yksinkertaista. Olennaista on valita hyvät ja gnoccheihin sopivat raakaaineet. Avainasemassa ovat jauhoinen perunalajike ja ydinvehnäjauhot eli 00-jauhot.

Perunat kypsennetään gnoccheja varten aina kuorineen, koska vetiset perunat tekisivät gnoccheista kumimaisia. Isot perunat voi paahtaa uunissa kuivan rakenteen takaamiseksi. Kuumat perunat puristetaan siivilän tai puristimen läpi, jolloin vesihöyry haihtuu ja taikinasta saa tasaisen.

Taikinan oikean rakenteen löytää kokeilemalla. Jos lisäät liikaa jauhoja, gnoccheista tulee kovia. Liian vähän jauhoja sisältävät gnocchit eivät pysy keitettäessä kasassa. Liika vaivaaminen taas synnyttää turhaa sitkoa. Sopivan pehmeään gnocchitaikinaan jää painettaessa sormenjälki, kun sitkoinen taikina palautuu ennalleen. Ilmavan taikinan leikkauspinta muistuttaakin marsipaania, jossa pienet perunahiutaleet on juuri ja juuri napattu kiinni ydinvehnäjauhoilla, parmesaanilla ja kananmunalla.

NÄIN ONNISTUT

  1. Keitä perunat kuorineen, kuori kuumina ja purista siivilän läpi työtasolle.
  2. Sekoita muut aineet taikinaan niin, että se pysyy juuri ja juuri kasassa, älä vaivaa. Muotoile pehmeä taikina tangoksi.
  3. Paloittele tanko ja muotoile gnoccheiksi, joihin voit halutessasi pyöräyttää haarukalla koloja.
  4. Keitä gnocchit runsaassa suolalla maustetussa vedessä ja anna kuivahtaa leivinpaperilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut perunagnocchit

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
1
tl
suolaa
1
dl
parmesaania raastettuna
n. 3
dl
00-vehnäjauhoja
1
kananmuna
Lisäksi
100
g
voita
3–4
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
sitruunan kuori

Työvaiheet

  1. Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin 15–20 minuuttia, tai paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti. Raasta sillä aikaa juusto. Kuori perunat kuumina ja purista ne siivilän tai perunapuristimen läpi työtasolle.
  2. Tee perunakeon keskelle kolo. Lisää siihen suola, juustoraaste, 2¼ dl jauhoja ja kananmuna. Sekoita aineet varovasti käsin palloksi, älä vaivaa taikinaa. Lisää tarvittaessa jauhoja mutta vain sen verran, että pehmeä taikina pysyy juuri ja juuri kasassa.
  3. Muotoile taikina pitkäksi limpuksi. Leikkaa se paloiksi ja muotoile paloista jauhotetulla pöydällä sormenpaksuisia tankoja. Leikkaa ne 1 cm:n pätkiksi ja muotoile gnoccheiksi. Pyöräytä niihin halutessasi haarukalla raidat.
  4. Kuumenna kattilallinen vettä ja mausta se suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä). Keitä gnoccheja 3 minuuttia. Nosta ne reikäkauhalla leivinpaperille kuivumaan hetkeksi ennen viimeistelyä.
  5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää voi pannuun. Kun voi vaahtoaa, paista gnocchit, 2–3 erässä pannussa pyöritellen kullanruskeiksi, noin 3–4 minuuttia.
  6. Viimeistele gnocchit revityllä rosmariinilla ja mustapippurilla. Raasta hieman sitruunankuorta päälle. Tarjoa heti.

Kommentit (1)

Juuliska

Nyt en kyllä ymmärrä että mitä ovat oo-ydinvehnäjauhot? Ei kyllä taida saada ihan meidän kylän Salesta.

Vaikuttaa kyllä varsin työläältä tämä ruoka ja ilmeisesti epäonnistumisen riskikin melko suuri?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.