Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1670 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Barry MacNamara KUVA Sami Repo

Parsarisotto on Barry McNamaran muisto Kataloniasta. Taste of Helsinki -ruokafestivaalin Suomeen tuonut Namara kertoo, että vuonna 2010 hän oli matkalla vaimonsa kanssa, kun islantilainen tulivuori pysäytti Euroopan lentoliikenteen. "Juutuimme viikoksi Katalonian maaseudulle ja keräsimme villiparsaa majatalomme isäntien kanssa. Loma oli lopulta täydellinen, ja siksi nimitän tätä Asioilla on taipumus järjestyä -risotoksi."

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsarisotto

Ainekset

1
dl
kuivattuja sieniä
1 1/2
l
kana- tai kasvislientä
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
50
g
voita
3
dl
risottoriisiä
1,2
dl
kuivaa, kevyttä valkoviiniä (esim. Pinot Grigio)
500
g
vihreää parsaa
Tarjoiluun
parmesaania
tuoretta kirveliä

Työvaiheet

  1. Valmista liemi: laita kuivatut, hieman pienityt sienet kana- tai kasvisliemeen. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
  2. Kuori ja silppua salottisipulit sekä valkosipulinkynsi hienoksi. Kuumenna voi paistokasarissa tai isossa paistinpannussa. Kuullota salottisipulia muutama minuutti keskilämmöllä ja lisää valkosipuli. Kuullota noin 5 minuuttia, kunnes salottisipuli on ”läpinäkyvää.” Varo ruskistamasta.
  3. Lisää riisi pannulle ja kuullota myös se läpinäkyväksi. Lisää lämpöä ja kypsennä riisiä voi-sipuliseoksessa pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää viini ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  4. Lisää 2 dl kuumaa sienilientä ja kuumenna sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä aina kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä. Jatka näin, kunnes riisi on lähes kypsää, al dente. Risotto valmistuu noin 20 minuutissa.
  5. Sillä välin kuin risotto kypsyy, kuori ja pilko parsat muutaman sentin paloiksi. Keitä tai höyrytä ne pienessä kannellisessa kattilassa tai paistinpannussa 2 desilitrassa vettä voinokareen, suolan ja pippurin kanssa. Varmista, ettei vesi kiehu kuiviin. Siivilöi parsat.
  6. Kun risotto on valmista, lisää vielä noin 1 dl lientä, sillä risotto saa olla hyvin löysää. Lopuksi lisää raastettu parmesaani, keitetyt parsat ja yrtit. Mausta makusi mukaan. Höylää päälle muutama siivu parmesaania ja viimeistele annos tuoreella kirvelillä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Lasse Lecklin

Anikselta tuoksuva fenkoli sopii mainiosti pastan päätähdeksi. Raikas ruoka valmistuu hetkessä!

Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Fenkolispagetti

Ainekset

4
tl
oliiviöljyä
2
tl
fenkolinsiemeniä
3
valkosipulinkynttä
2
suurta
fenkolia
1
ison sitruunan kuori ja mehu
1 1/2
tl
suolaa
300
g
spagettia
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
Päälle
4
rkl
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja paista fenkolinsiemeniä muutaman minuutin ajan. Varo, että ne eivät pala.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Huuhdo ja viipaloi sekaan fenkoli. Lisää myös sitruunankuoriraaste.
  3. Paista noin 10 minuutin ajan, kunnes fenkoli pehmenee. Lisää loppuvaiheessa sitruunamehu, suola ja hieman pastan keitinvettä.
  4. Kypsennä sillä aikaa spagetti suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta.
  5. Sekoita fenkolit ja spagetti keskenään. Hienonna joukkoon lehtipersiljaa. Tarjoa parmesaanin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1670 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ei siitä pääse mihinkään: parsan ja pekonin yhdistelmä on täydellinen. Tässä carbonaraa mukailevassa kevätpastassa parsat kiehautetaan pastan seassa – ja kaikki tietenkin al denteksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-pekonipasta

Ainekset

300
g
pastaa
300
g
vihreää parsaa
1
pkt (170 g)
pekonia
1
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1 1/2
dl
pastan ja parsojen keitinlientä
2
kananmunankeltuaista
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).
  2. Pastan kiehuessa käsittele muut aineet. Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Kuori parsat tarvittaessa ja leikkaa ne 3 cm:n paloiksi. Kuutioi pekoni ja paista se pannussa rapeaksi. Raasta juusto. Hienonna ruohosipuli.
  3. Kun pastan kypsennysaikaa on jäljellä 2–3 minuuttia, lisää parsat pastan joukkoon kypsymään.
  4. Ota 1½ dl keitinvettä pieneen kulhoon. Valuta pasta ja parsat lävikössä ja kaada ne takaisin kattilaan. Lisää keltuaiset keitinveteen. Vispaa tasaiseksi ja kaada seos saman tien pastan ja parsojen joukkoon. Lisää pekonikuutiot, suola, pippuri ja juusto pastaan. Sekoita tasaiseksi ja viimeistele ruohosipulilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1670 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Mika Roito KUVA Tuomas Kolehmainen

Laadukas kanaliemi on ilman munamaitoa syntyvän makaronilaatikon juju.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas makaronilaatikko

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
400
g
sika-nautajauhelihaa tai rasvaista naudanjauhelihaa
1 (iso)
sipuli
2
valkosipulinkynttä
n. 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
5
dl
kanalientä
1
dl
parmesaania raasteena
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit runsaassa suolalla maustetussa vedessä (1 rkl suolaa/3 l vettä) pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Paista jauheliha rapeaksi omassa rasvassaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit ja lisää jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Älä ruskista enää.
  3. Kuumenna (kiertoilma)uuni 175 asteeseen. Sulata voi. Käytä puolet voista uunivuoan voiteluun. Sekoita makaronit, jauheliha-sipuliseos ja puolet voisulasta. Levitä seos vuokaan. Valmista kanaliemi ja kaada se vuokaan. Ripottele parmesaaniraaste pinnalle ja sekoita niin, että osa juustosta sekoittuu muihin aineisiin. Kypsennä uunin alatasossa 45 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

Vinkki Voit keittää oman kanaliemen esimerkiksi broilerin perkeistä ja luista. Sopiva suhde on 350 grammaa perkeitä ja 1 litra vettä.

Kommentit (2)

Aivis

Meillä makaroonit keitetään lihaliemessä,joka kaadetaan laatikkoon.Päälle vain tomaattia ja persiljaa.

Vierailija

Meillä makaroneja ei edes keitetä etukäteen. Liha- tai kanalientä vain pitää olla sen verran runsaasti että ei tule liian kuivaa.

Jaanuska on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.

Cannelonit pystyyn! Cannelonien valmistus ilman sotkua :-)

Pata Cannelonit

Ainekset

1
Paketti
Canneloneja
1
Paketti
Aurajuustoa
Jauhelihakastike:
1
kg
Jauhelihaa
2
Sipulia
6-8
Valkosipulinkynttä
500
g
Tomaattimurskaa
2,5
dl
Punaviiniä
1
dl
Ketsuppia
0,5
dl
Sojakastiketta
4
rkl
Lihafondi
1
rkl
Sokeria
1
rkl
Oreganoa
1
rkl
Timjania
1
rkl
Meiramia
Mustapippuria
Kermakastike:
400
g
Ranskankermaa
4
dl
Kermaa
2
dl
Juustoraastetta + Vähän pinnalle

Työvaiheet

1) Ruskista liha. Lisää puolessavälissä hienonnettu sipuli ja murskattu valkosipuli.

2) Lisää kaikki muut lihakastikkeen ainekset ja anna kiehua kannen alla 20 minuuttia.

3) Kaada kastike pataan ( kuvassa 3L ) Paina cannelonit pystyyn kastikkeseen.
Lusikoi vähän kastiketta canneloneihin. Murenna aurajuusto päälle.

4) Sekoita ranskankerma, kerma ja raastettu justo keskenään ja kaada pataan.
Ripottele vielä vähän juustoraastetta päälle.

5) Paista noin 30 minuuttia 220 asteessa.

Kommentit (0)