Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kantarellien kulta-aika on täällä! Maukas sienikastike on klassikko, mutta joko tunnet gnudit, nuo gnocchimaiset ricottapallerot? Yhdistä klassikko uutuuteen ja ihastu!

Gnocchit ovat varmasti jo tuttuja monen keittiössä, mutta entäpä gnudit? Gnudit tulevat myös Italiasta ja ne tehdään pehmeästä ricottajuustosta, parmesaanista ja pienestä määrästä jauhoja.

Gnudien valmistus vaatii hieman aikaa odottelun muodossa. Ricottajuustoa on aluksi hyvä valuttaa hetki. Kun taikina on valmis ja siitä on pyöritelty sopivankokoiset pyörykät, täytyy niiden antaa levätä jauhopedillä useamman tunnin, mieluiten yön yli. Tänä aikana pyöryköiden pinta kuivuu, mikä on tarpeellista, jotta gnudit eivät hajoa keitettäessä.

Gnudit ovat unelman pehmeitä ja melko miedon makuisia, ja ne kannattaa tarjota jonkin erityisen maukkaan kastikkeen kera. Tähän aikaan vuodesta lautaselle sopii luonnollisesti herkullisen täyteläinen kantarellikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ricottagnudit ja kantarelli-voikastike

Ainekset

1
pkt (250g)
ricottajuustoa
1
dl
parmesaania raastettuna
1
kananmunankeltuainen
2
tl
oliiviöljy
1/4
tl
jauhettua muskottia
1 + 1/2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vettä
1
tl
suolaa
KASTIKE
1
l
kantarelleja
8
valkosipulinkynttä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
75
g
voita
LISÄKSI
2
rkl
oliiviöljyä
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Valuta ricottajuustoa siivilässä 5 minuuttia. Raasta parmesaani.
  2. Yhdistä ricotta ja 1 dl parmesaania kulhossa. Erottele keltuainen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja muskotti. Sekoita 1 dl jauhoja joukkoon
  3. Jauhota taikina ja muotoile palloksi. Jauhota kevyesti myös leivinalusta sekä laakean astian päälle levitetty leivinpaperi. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa se 20 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja siirrä jauhotetulle leivinpaperille. Laita gnudipallot jääkaappiin 8–12 tuntiksi, älä peitä.
  4. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä). Keitä gnudeja vedessä 3–5 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Ota 1 dl keitinvettä talteen ja valuta kypsät gnudit.
  5. Puhdista ja pilko sienet, kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna timjami. Kuumenna öljy isossa pannussa. Paista sieniä öljyssä 2–3 minuuttia. Mausta suolalla ja jatka paistamista 5–8 minuuttia, kunnes neste haihtuu ja sienet hieman ruskistuvat. Lisää valkosipulit ja paista 1 minuutti. Kaada 1 dl keitinvettä pannuun. Lisää mustapippuri ja voi. Kuumenna ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Mausta timjamilla.
  6. Lisää gnudit sienikastikkeeseen. Peitä kannella ja kypsennä 2 minuuttia.
  7. Lusikoi annokset lautasille, lisää hieman oliiviöljyä ja raastettua parmesaania ja tarjoa heti.

Kommentit (1)

Vierailija

Mikä lisuke sopii tuon kanssa? Riisi, pasta, couscous?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.