Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kantarellien kulta-aika on täällä! Maukas sienikastike on klassikko, mutta joko tunnet gnudit, nuo gnocchimaiset ricottapallerot? Yhdistä klassikko uutuuteen ja ihastu!

Gnocchit ovat varmasti jo tuttuja monen keittiössä, mutta entäpä gnudit? Gnudit tulevat myös Italiasta ja ne tehdään pehmeästä ricottajuustosta, parmesaanista ja pienestä määrästä jauhoja.

Gnudien valmistus vaatii hieman aikaa odottelun muodossa. Ricottajuustoa on aluksi hyvä valuttaa hetki. Kun taikina on valmis ja siitä on pyöritelty sopivankokoiset pyörykät, täytyy niiden antaa levätä jauhopedillä useamman tunnin, mieluiten yön yli. Tänä aikana pyöryköiden pinta kuivuu, mikä on tarpeellista, jotta gnudit eivät hajoa keitettäessä.

Gnudit ovat unelman pehmeitä ja melko miedon makuisia, ja ne kannattaa tarjota jonkin erityisen maukkaan kastikkeen kera. Tähän aikaan vuodesta lautaselle sopii luonnollisesti herkullisen täyteläinen kantarellikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ricottagnudit ja kantarelli-voikastike

Ainekset

1
pkt (250g)
ricottajuustoa
1
dl
parmesaania raastettuna
1
kananmunankeltuainen
2
tl
oliiviöljy
1/4
tl
jauhettua muskottia
1 + 1/2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vettä
1
tl
suolaa
KASTIKE
1
l
kantarelleja
8
valkosipulinkynttä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
75
g
voita
LISÄKSI
2
rkl
oliiviöljyä
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Valuta ricottajuustoa siivilässä 5 minuuttia. Raasta parmesaani.
  2. Yhdistä ricotta ja 1 dl parmesaania kulhossa. Erottele keltuainen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja muskotti. Sekoita 1 dl jauhoja joukkoon
  3. Jauhota taikina ja muotoile palloksi. Jauhota kevyesti myös leivinalusta sekä laakean astian päälle levitetty leivinpaperi. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa se 20 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja siirrä jauhotetulle leivinpaperille. Laita gnudipallot jääkaappiin 8–12 tuntiksi, älä peitä.
  4. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä). Keitä gnudeja vedessä 3–5 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Ota 1 dl keitinvettä talteen ja valuta kypsät gnudit.
  5. Puhdista ja pilko sienet, kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna timjami. Kuumenna öljy isossa pannussa. Paista sieniä öljyssä 2–3 minuuttia. Mausta suolalla ja jatka paistamista 5–8 minuuttia, kunnes neste haihtuu ja sienet hieman ruskistuvat. Lisää valkosipulit ja paista 1 minuutti. Kaada 1 dl keitinvettä pannuun. Lisää mustapippuri ja voi. Kuumenna ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Mausta timjamilla.
  6. Lisää gnudit sienikastikkeeseen. Peitä kannella ja kypsennä 2 minuuttia.
  7. Lusikoi annokset lautasille, lisää hieman oliiviöljyä ja raastettua parmesaania ja tarjoa heti.

Kommentit (1)

Vierailija

Mikä lisuke sopii tuon kanssa? Riisi, pasta, couscous?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.