Rapsakat juureslastut kruunaavat risoton, jonka vaalea väri antaa tilaa makuaistille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen
Valkoinen risotto
Ainekset
1
kukkakaali (700-800 g)
1
l
kasvislientä
2
rkl
oliiviöljyä
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1/2
tl
suolaa
2 1/2
dl
risottoriisiä
1 1/2
dl
kuivaa omenasiideriä
50
g
voita
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa
Työvaiheet
- Aloita palsternakkalastujen valmistuksella (ks ohje alla). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori palsternakka ja vuole siitä ohuita lastuja joko juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Laita lastut kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja suola. Levitä lastut vieri viereen leivinpaperin päälle uunipellille. Paista lastuja uunissa 15–20 minuuttia. Paistoaika riippuu lastujen paksuudesta. Lastut ovat valmiita, kun ne ovat reunoilta kullanruskeita ja rapeita.
- Irrota kukkakaalista nuput. Kuumenna kasvisliemi ja laita kukkakaalin nuput liemeen kypsymään. Jätä poreilemaan hiljalleen kannen alle.
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistipannussa ja kuullota sipuleita noin 5 minuuttia. Lisää suola kuullottamisen alussa. Lisää riisi ja nosta lämpöä. Sekoittele riisiä koko ajan varovasti, kunnes se alkaa kypsyä. Älä anna riisin saada väriä. Riisin muututtua läpikuultavaksi lisää siideri koko ajan sekoittaen. Kun siideri on imeytynyt riisiin, alenna lämpöä ja lisää ensimmäinen kauhallinen kasvislientä, jossa kukkakaalin nuput ovat kypsymässä. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina sitä mukaan kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää mutta maistettaessa kuitenkin vielä sisältä napakkaa. Risottoa ei tarvitse sekoittaa koko ajan, vaan voit valmistella aikaa menuun muita ruokia.
- Survo liemikattilaan jääneet kukkakaalin nuput esim. reikäkauhaa apuna käyttäen rakeiseksi pyreeksi ja lisää pyree risottoon. Siirrä pannu syrjään liedeltä. Lisää joukkoon voi ja parmesaani. Annostele lautasille ja nosta pinnalle palsternakkalastuja.
Palsternakkalastut
Ainekset
1
palsternakka
1
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori palsternakka ja vuole siitä ohuita lastuja joko juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Laita lastut kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja suola. Levitä lastut vieri viereen leivinpaperin päälle uunipellille. Paista lastuja uunissa 15–20 minuuttia. Paistoaika riippuu lastujen paksuudesta. Lastut ovat valmiita, kun ne ovat reunoilta kullanruskeita ja rapeita.