Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 157 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuvat: Panu Pälviä

Tuhdin majoneesin sijaan varhaisperuna ottaa kesäheilakseen raikkaat yrtit, jogurtin tai tomaatin.

Tilli, voi, silli ja kevätsipuli. Siinä varhaisperunan parhaat ja ehkä tutuimmat seuralaiset.

Eikä hieno raaka-aine toki ihmeempiä kommervenkkejä kaipaakaan. Monesti perunan oma maku pääsee parhaiten esille, kun pinnalle ripsauttaa vain hieman suolaa.

Jossain vaiheessa moni alkaa kuitenkin kaivata varhaisperunoihinkin lisää twistiä. Siinä kohtaa on aika panna perunat kylpyyn!

Homman jujuna on keittää 1 kilo varhaisperunoita. Jos ne ovat isoja, voit lohkoa niitä keittämisen jälkeen haarukalla vähän pienemmäksi.

Saksi keitettyjen perunoiden sekaan muutama kevätsipuli ja valmista jokin kolmesta kastikevaihtoehdosta. Yrttinen rucolakastike maistuu etenkin peston ystäville, jogurttikastike on ihanan raikas, kun taas tomaattikastike passaa tuhdimpia makuja arvostaville.

Sitten vain kastike perunoiden päälle ja potut hetkeksi "kylpyyn".

Kesän helpoin varhaisperunasalaatti on valmis!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Varhaisperunan kylvyt

Ainekset

Rucolakastike
1
rasia
rucolaa (70 g)
1
ruukku
basilikaa
1/2
dl
sitruunamehua
1
dl
parmesaanijuustoa raasteena
1
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele rucola ja basilika. Purista sitruunasta mehu. Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi pestoksi.

Jogurttikastike

Ainekset

4-6
valkosipulinkynttä hienonnettuna (tai 1 rkl inkivääriä hienonnettuna)
1/2
dl
ruohosipulia silputtuna
2
tl
korianterinsiemeniä
1/2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Hienonna valkosipulit tai inkivääri, silppua ruohosipuli ja rouhi korianterinsiemenet. Sekoita ne hunajan ja suolan kanssa jogurttiin.

Tomaattikastike

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
oliiviöljyä
1 1/2
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
2
rkl
tomaattipyrettä
1
tl
paprikajauhetta
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
worcesterkastiketta

Työvaiheet

  1. Paahda auringonkukansiemeniin pannulla väriä.
  2. Lisää kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistettu valkosipuli, seesaminsiemenet ja chilihiutaleet muodostavat koukuttavan herkullisen ja polttavan mausteöljyn, jota tekisi mieli ripotella aivan kaiken päälle.

Tulinen valkosipuli-seesaminsiemenöljy on kesäpöydän monikäyttöisin maustaja. Sitä voi pirskotella niin salaattiin, grillattuihin kasviksiin, katkarapuihin, broileriin kuin pastan joukkoon. Öljy maistuu erinomaiselta myös grillimaissin tai kesäkasviksilla rikastettujen nuudelien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea chili-valkosipuli-seesamiöljy

Ainekset

1
pieni kokonainen valkosipuli
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2
d
rpsiöljyä
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja seesaminsiemenet. Paista sekoitellen, kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita ja rapeita. Kaada seos heti kulhoon.
  3. Mittaa joukkoon rypsiöljy, seesaminsiemenöljy, soijakastike, chilihiutaleet, suola, sokeri ja mustapippuri.

Vinkki Chili-seesaminsiemenöljy säilyy jääkaapissa 4 viikkoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Itse tehty linssi-pastaseos on retkiruokaa parhaimmillaan. Kuiva-aineet kipataan kattilaan ja lisätään vain vesi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-linssipasta

Ainekset

2
dl
punaisia kuivattuja linssejä (halkaistuja)
200
g
kierrepastaa
1
dl
kuivattuja tomaatteja
1
dl
kuivattuja sieniä
1
dl
tomaattijauhetta
2
tl
kuivattuja yrttejä
1
tl
chilijauhetta
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
1,2
l
vettä

Työvaiheet

  1. Kokoa kaikki ainekset pussiin kotona.

  2. Laita vesi kattilaan ja kaada pussin sisältö joukkoon.

  3. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä samalla sekoitellen 15–20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rub eli kuivamausteseos paistuu lihan pinnalle maustekuoreksi, ja liha pysyy kuoren sisällä kostean mehevänä. Kokeile porsaan kaslerille tai broilerin paistileikkeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
maustaa n. 1 kg lihaa
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cajun rub

Ainekset

4
rkl
paahdettua sipulirouhetta
4
rkl
ruoko-, kookos- tai fariinisokeria
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
tummaa kaakaojauhetta
1
tl
(savu)suolaa
1
tl
mustapippurirouhetta
1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki mausteseoksen ainekset isoon mortteliin ja painele sekaisin. Kaada seos lasipurkkiin.
  2. Hiero mausteseosta lihan pinnalle. Jätä maustumaan puoleksi tunniksi huoneenlämpöön ennen kypsentämistä.
  3. Kypsennä grillissä epäsuoralla lämmöllä tai öljytilkassa paistinpannulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Rapean retkisalaatin salaisuus on yksinkertainen: marinoitavat ainekset rasiaan jo valmiiksi kotona ja rapeat vasta kohteessa. Hyvästi nuhjaantuneet salaatinlehdet!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Papu-fetasalaatti

Ainekset

1
tl
karkeaa dijoninsinappia
½
tl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
punasipuli
1
pieni kesäkurpitsa
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
200
g
kirsikkatomaatteja
150
g
fetajuustoa
1
ps
jääsalaattia
1
dl
siemeniä ja suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Laita sinapit ja mausteet ison kannellisen rasian pohjalle. Vatkaa vispilällä joukkoon etikat ja öljy. Kuori, halkaise ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Siivuta kesä- kurpitsa juustohöylällä. Valuta pavut. Sekoita sipulit, kesäkurpitsa ja pavut kastikkeeseen ja sulje rasia tiiviisti.

  2. Huuhtele kirsikkatomaatit ja pakkaa ne omaan rasiaansa.

  3. Retkikohteessa puolita kirsikkatomaatit, murusta feta ja revi salaatti. Sekoita ne salaattipohjan joukkoon ja viimeistele siemenillä ja suolapähkinöillä.

Kommentit (0)