
Indonesialaisessa gado gado -salaatissa maistuvat maapähkinät, chili, valkosipuli ja korianteri. Valmistele gado gadon kasvikset ja kastikkeet etukäteen, niin tarjoiluhetkeen jää vain kauniisti esille laittaminen.
Gado gado -salaatti
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori porkkanat ja vuole ne kuorimaveitsellä pitkiksi lastuiksi. Suikaloi kaali. Huuhtele idut ja pinaatti. Laita porkkanasuikaleet, kaali ja idut jääveteen. Valuta pinaatti.
-
Kiehauta 5 dl vettä pienessä kattilassa. Leikkaa pavuista kannat pois ja keitä papuja 2 minuuttia. Siirrä ne pihdeillä tai reikäkauhalla kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon.
-
Keitä nuudelit papujen keitinvedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä kylmällä vedellä. Pidä nuudelit kylmässä vedessä tarjoiluun asti, jotta ne pysyvät irtonaisina.
-
Jos valmistelet kasvikset ja nuudelit etukäteen, säilytä ne viileässä tarjoiluun saakka.
-
Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen 1–2 minuuttia. Kaada pähkinät lautaselle odottamaan.
-
Kuori ja suikaloi valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa ja paista valkosipulit keskilämmöllä kullanruskeiksi, pari minuuttia. Valuta talouspaperilla ja mausta ripauksella suolaa.
-
Tee lisukkeet eli tempe ja maapähkinäkastike (ohjeet alla). Kastikkeen voit valmistaa myös etukäteen, esimerkiksi edellisenä päivänä.
-
Irrota korianterin lehdet ja viipaloi chili. Valuta kylmässä vedessä olevat kasvikset
ja nuudelit. Purista limetin mehu nuudeleille, lisää riisiviinietikka ja suola ja sekoita kevyesti. -
Laita salaatin osat tarjolle erikseen tai yhdistä ne kulhossa. Viimeistele annokset pöydässä valkosipulilla ja sambal oelekilla.
Vinkki Osta paahdettu valkosipuli valmiina aasialaiskaupasta tai korvaa se rapeaksi paahdetulla sipulilla.
Paistettu tempe
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuivaa ja viipaloi tai kuutioi tempe. Paista pannussa öljyssä rapeaksi, noin 5 minuuttia.
-
Lisää ketjap manis pannuun ja kiehauta nopeasti niin, että kastike imeytyy tempeen. Tarjoa kuumana tai jäähtyneenä.
Maapähkinä-kookoskastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja raasta valkosipuli sauvasekoittimen kulhoon. Purista limetin mehu joukkoon.
-
Lisää loput aineet ja soseuta tasaiseksi.