Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 190 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tarjoa viinilehtikääryleet, falafelit, muhammara ja meheviksi paahdetut kasvikset salaatin muodossa! Tämä meze-salaatti sopii ruokailjioiden määrästä riippuen niin alku- kuin pääruoaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mezesalaatti

Ainekset

½
pieni kukkakaali
½
pieni munakoiso
2
tl
öljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
chilitahnaa tai chiliä (esim. harissa)
2
dl
bulguria tai kuskusia ja kasvislientä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
minttua
200
g
kirsikkatomaattia
¼
kurkku
½
dl
muhammaraa (ohje alla)
12
valmista falafelia
1
prk (280 g)
viinilehtikääryleitä
Appelsiinikastike
4
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
appelsiinimehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja munakoiso. Yhdistä öljy ja mausteet. Sivele seos viipaleille ja levitä leivinpaperille uunipellille. Paista uunissa 20–25 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Valmistele sillä aikaa muut aineet.

  2. Tee muhammara (ohje alla).

  3. Kypsennä bulgur tai kuskus kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Tee appelsiinikastike sekoittamalla öljy, appelsiinimehu ja pippuri keskenään.

  5. Hienonna yrtit. Lisää yrtit ja kastike bulguriin. Leikkaa tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita nekin bulguriin.

  6. Lusikoi bulgur tarjoiluastiaan. Lisää paahdetut kasvikset, muhammara, falafelit ja viininlehtikääryleet. Tarjoa salaatti valkosipulilla maustetun turkkilaisen jogurtin ja pitaleivän kanssa.

Vinkki Lisää salaattiin murennettua fetaa tai vuohenjuustoa.

Muhammara

Ainekset

2
paprikaa
1
viipale
vaaleaa leipää
¾
dl
kuorellisia manteleita
1
valkosipulinkynsi
1
tl
chilitahnaa (esim. harissa)
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
n. 3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenet. Laita paprikat vuokaan kuoripuoli ylöspäin ja paahda uunissa noin 20 minuuttia. Voit myös grillata paprikoita, kunnes kuori tummuu. Laita paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Irrota kuoret jäähtyneistä paprikoista.

  2. Paahda leipä ja mantelit pannussa kauniin värisiksi, pari minuuttia käännellen. Kuutioi leipä.

  3. Laita paprikat, leipä, mantelit ja kuorittu valkosipulinkynsi tehosekoittimeen. Lisää harissa, sokeri, suola ja pippuri. Soseuta ja kaada öljyä ohuena nauhana joukkoon.

Kommentit (1)

Vierailija

Että oikein "meze salaatti"?

Tuolla logiikalla kaikki noutopöydästä lautaselle mätetty ruoka = noutopöytäsalaatti.

Ja sushibaarista lautaselle valitut sushit = sushisalaatti.

Ja joulupöydästä lautaselle otetut kinkut ja laatikot = joulusalaatti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.