Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2773 reseptiä.
Linkitetty 100 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Silkkinen appelsiinikastike kruunaa annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18-20 kpl
Valmistusaika
35 min + vetäytyminen 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nyhtökaura-kikhernepyörykät

Ainekset

1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
1
dl
kaurahiutaleita
1
prk
(290 g) kikherneitä liemineen
1
ruukku basilikaa
1
rosmariininoksa
1
pkt
(250 g) Nyhtökauraa
2 + 2
rkl
korppujauhoja
2
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
4
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Valuta aurinkokuivatut tomaatit, mutta säästä liemi.
  2. Laita kaurahiutaleet tehosekoit-timeen ja jauha ne jauhomaiseksi. Lisää kikherneet liemineen, aurinkokuivatut tomaatit ilman lientä sekä basilika jauhetun kauran joukkoon. Sekoita paksuksi tahnaksi. Siirrä tahna kulhoon.
  3. Hienonna rosmariininlehdet ja sekoita ne kikhernetaikinaan. Lisää nyhtökaura, 2 rkl korppujauhoja ja aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.
  4. Paista taikinasta pieni koepyörykkä. Jos pyörykkä hajoaa, lisää taikinaan 1–2 rkl korppujauhoja.
  5. Pyörittele taikina pyöryköiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista pyörykät keskilämmöllä kauttaaltaan rapeiksi ja kullanruskeiksi, noin 8–10 minuuttia, tai kypsennä niitä 200-asteissa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa pyörykät punakaalislawn ja appelsiini-tofukastikkeen kanssa.

Punakaalislaw

Ainekset

250
g
punakaalia
2
(noin 200 g) punajuurta
4
tuoretta viikunaa
1
punasipuli
1
verigreippi
1
granaattiomena
3
rkl
tuoretta timjamia
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
suola
2
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori ja raasta punajuuret. Lohko viikunat neljään osaan. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Aseta greippi työlaudalle, leikkaa kuori ja valkoinen osa pois hedelmän muotoa seuraten. Ota kuorittu greippi käteen ja leikkaa lohkot irti terävällä veitsellä molemmin puolin kalvojen viertä keskustaan asti.
  3. Halkaise granaattiomena. Koputtele hedelmän kuorta voimakkaasti lusikan kuperalla puolella ison kulhon päällä, jolloin siemenet ja irtoava mehu putoavat kulhoon. Nouki pois mahdolliset kuorenpalat.
  4. Yhdistä kaali- ja punajuuriraaste ja sipuli toisessa isossa kulhossa. Hienonna timjami mausteeksi. Lisää myös punaviinietikka, sokeri ja suola. Puristele raastetta käsin 1 minuutti niin, että kastike sekoittuu vihanneksiin ja kaali hieman pehmenee. Lisää paloiteltu greippi sekä granaattiomenan siemenet ja mehu. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
  5. Paahda sillä aikaa pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa 2 minuuttia koko ajan sekoitellen.
  6. Lisää pähkinät ja viikunat salaatin joukkoon juuri ennen tarjoamista.

(4 annosta, 20 min + maustuminen 15 min)

Appelsiini-tofukastike

Ainekset

1
dl
appelsiinin mehua (1–2 appelsiinista)
1
pkt
(300 g) pehmeää tofua (esim. Jalotofu)
3
rkl
omenaviinietikkaa
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Purista appelsiinin mehu.
  2. Soseuta ainekset sauvasekoit-timella kastikkeeksi. Tarjoa nyhtökaura-kikhernepyöryköiden kanssa.

(5 dl, 5 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2773 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Nakkikastikkeen kasvisversiossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota nakkien valintaan. Uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, ja oman suosikin löytää vain testaamalla.

Tarjoa nakkikastike perunamuusin kera. Löydät alempaa myös vegaanisen perunamuusin ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nakkikastike

Ainekset

250
g
vegaanisia nakkeja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
vegaanista margariinia
½
dl
vehnäjauhoja
3–4
dl
kiehuvaa vettä
2
dl
kaurakermaa
1½–2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
1
tl
tomaattisosetta
½
tl
paprikajauhetta
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pilko nakit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata paistinpannulla 1 rkl margariinia. Lisää sipuli ja kuullota hetki.
  2. Lisää sitten pannulle nakit ja ruskista sipuleita ja nakkeja, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä nakkipaistos toiseen astiaan.
  3. Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää 2 rkl margariinia. Lisää jauhot ja paahda keskilämmöllä koko ajan sekoitellen noin 5–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes jauhot ovat hieman ruskistuneet.
  4. Kaada kuuma vesi pannulle muutamassa erässä vispilällä koko ajan sekoittaen. Lisää vielä kaurakerma ja sekoita tasaiseksi. Mausta soijakastikkeella, sinapilla, tomaattisoseella, paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää kastikkeen joukkoon tarvittaessa lisää vettä.
  5. Lisää nakkipaistos kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Vegaaninen perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita
3
rkl
vegaanista margariinia
2
dl
kaurakermaa
noin 1
dl
perunoiden keitinvettä
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä osa muusin notkistamista varten.
  2. Kuumenna kaurakerma. Lisää kattilaan margariini ja kaurakerma ja soseuta perunasurvimella. Lisää kattilaan perunoiden keitinvettä, kunnes muusi on sopivan notkeaa. Mausta suolalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 117 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Kinkkukiusauksen kasvisversio syntyy kylmäsavutofusta. Paras kiusaus syntyy tuoreista perunoista, mutta voit myös oikaista ja käyttää pakastealtaan valmista peruna-sipulisekoitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savutofukiusaus

Ainekset

600
g
perunoita
5–6
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (300 g)
kylmäsavutofua
2
prk (á 2 dl)
kaurakermaa
2
tl
sipulijauhetta
¾
tl
(yrtti)suolaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
oliiviöljyä vuoan voiteluun

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Harjaa perunat puhtaiksi juuresharjalla. Ohutkuorisia perunoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Silppua lehtipersilja. Valuta tofusta neste pois ja revi tofu muruiksi.
  3. Sekoita yhteen kaurakerma, sipulijauhe, suola ja mustapippuri.
  4. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Lado pohjalle ensin kerros perunaviipaleita, sitten savutofumurua, valkosipulimurskaa ja persiljasilppua. Valuta päälle kaurakermaseosta (säästä puolet vuoan pinnalle). Jatka, kunnes kaikki aineet on käytetty. Asettele perunaviipaleet päällimmäiseksi ja kaada loput kaurakermaseoksesta vuoan pinnalle.
  5. Paista kiusausta uunin keskitasolla noin tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä. Paistoaika riippuu perunaviipaleiden paksuudesta.

Kommentit (7)

Vierailija

Koirani piti tuosta.

Vierailija

Joo niin meilläkin, maistettiin yksi haarukallinen ja ei mennyt alas, joten koiralle loput, mutta on aika kallis koiranruuaksi.

ReetaJohanna

Niin hyvää <3 Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Ei saa koiralle antaa valkosipulia!

Vierailija

Ei saakaan, sen aromi tulee ulos takapäästä koiran "pyräytellessä" nukkuessaan. Valkosipuliaromilla höystetty koiran ilmanpäästö on kyllä aika hirveä.

Vierailija

Itse olen tehnyt valkosipulitonta tofukiusausta sitruunapippurilla ja tillillä maustettuna. Pitääpä laittaa tämä versio kokeiluun myös!

Supersaukko

Asiasta saa olla ehdottomasti eri mieltä, mutta minusta kiusauksessa perunat on tikkuja ja siivutettuja käytetään laatikoissa. Eli esimerkiksi liha-perunalaatikko, jauheliha-perunalaatikko tai tässä tapauksessa tofu-perunalaatikko...

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Herkullisen kasvisbolognesen salaisuus on soijarouheen käsittelyssä. Lisää soijarouhe pannulle kuivana ja paahda sitä runsaassa öljyssä mausteiden kanssa ennen nesteen lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Soijabolognese

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
savupaprikajauhetta
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
tummaa soijarouhetta
dl
vahvaa kasvislientä
2
tlk (á 400 g)
laadukasta tomaattimurskaa
noin 1
dl
vettä
1
rkl
tomaattisosetta
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
sokeria tai vaaleaa siirappia
mustapippuria myllystä
suolaa
Lisäksi
300
g
pappardelle-pastaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Irrota basilikasta lehdet ja silppua ne kevyesti. Hienonna basilikan varret. Murskaa fenkolinsiemenet kevyesti morttelissa.
  2. Kuumenna iso paistinpannu ja lisää sille öljy, fenkolinsiemenet ja savupaprikajauhe. Kuullota hetki, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sitten pannulle sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet.
  3. Mittaa pannulle kuiva soijarouhe ja paista sitä pannulla 1–2 minuuttia. Lisää sitten pannulle noin ⅓ kasvisliemestä ja paista, kunnes neste on imeytynyt. Jatka nesteen lisäämistä muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisen välillä.
  4. Kun kaikki kasvisliemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pannulle tomaattimurska. Huuhtele tölkit vedellä ja kaada vesi pannulle. Lisää vielä tomaattisose, balsamiviinietikka, sokeri ja silputut basilikan varret. Hauduttele kastiketta noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kastikkeen joukkoon lopuksi mustapippuri ja silputtu basilika. Tarkista suola.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja sekoita bolognese-kastike pastan joukkoon.

Kommentit (0)